digital Transformation

Bedenker van ‘disruptie’ overleden

Disruptive innovatie ziet er op eerste gezicht inferieur uit, het lijkt een simpel eenvoudig iets. Ten minste in de ogen van de marktleider. Maar niet in de ogen van de gebruiker. Zo sprak Christensen, de maker van de term disruptieve innovatie. Hij vond dat de term ook veel werd misbruikt en gaf de schuld daarvan aan het woord ‘disruptive’ omdat dit woord in het Engels zoveel betekenissen heeft.

Clayton Christensen is afgelopen week overleden. Hij introduceerde de term disruptieve innovatie in de Harvard Business Review in 1995 en werd daarmee een veelgevraagd spreker en bekende in Silicon Valley. Deze bekendheid kreeg een boost toen de CEO van Intel, Andy Grove met een boek van Christensen op het podium stond bij COMDEX in Las Vegas en zei dat hij dit boek het meest belangrijke boek vond. Ze verschenen daarna op de cover van Forbes, wat een mooie promotie was.

Clayton

Juist momentum start van de term

Christensen zijn werk verscheen tijdens de eeuwwisseling, het moment waarop de zeepbellen van de dot.coms begonnen en bedrijven een heel andere waarde kregen op de effectenbeurs. Ineens gingen de koersen van de grote bedrijven naar beneden. Zo kreeg in Amerika de nieuwe AOL dezelfde waarde als de oude Time Warner. In die tijd van chaos en onzekerheid in het bedrijfsleven gaf Christensen een duiding van patronen. Hij gebruikte daarvoor voorbeelden uit de ontwikkeling in de staal industrie. Praktisch maakte hij het door Intel te helpen nadenken over de personal computers en de grote mogelijke opkomst daarvan. Tot dan stak Intel alle tijd in de leveren van chips voor de grote mainframes en besloot na sessies met Christensen ook aandacht te gaan hebben voor de PC, die toen als een ‘disruptieve innovatie’ werd gezien. Binnen het jaar verkreeg Intel 35% van de chip mark voor de goedkopere PC’s.  En denk dat ze het nu, anno 2020, wat beginnen te verliezen van onze chipsmakers in Nederland.

Invloedrijk denker

Steve Job’s haalde vaak ‘The Innovator’s Dilemma’ aan in zijn vergaderingen het boek van Christensen. Het kreeg ook de Global Business Book Award in 1997 en de Economist noemde het boek een van de beste business boeken dat ooit gepubliceerd is. En in 2012 gaf Thinkers50 Christensen een ranking als ‘de meest invloedrijke denker’. 

Belang communicatie

Christensen was er van overtuigd dat er vele goede ideeen werden gemaakt tijdens vergaderingen en events. Maar dacht dat die ideeen beter zouden worden als mensen dezelfde taal zouden spreken, er gaat veel verloren in het taalgebruik. Zijn voorstel was de CEO’s dezelfde terminologie zouden gaan gebruiken als ze met mekaar spreken. Dat lijkt me niet mogelijk, maar aandacht hebben voor de patronen waarin iemand denkt en praat wel. In deze gefragmenteerde wereld hebben leiders het moeilijk. Moeten kiezen uit te kijken naar een micro level, of juist weer terug een holistische kijk te nemen, afstand van het schilderij. Mijn aanpak van een ondernemingsplan op een A4 past hier overigens goed bij, geeft C-level mensen de mogelijkheid een high-level plaat te maken waar ze het eens over kunnen worden, om daarmee daarna duidelijke richting en ideeen te laten ontwikkelen. 

Afsluitend

Werk je aan ondernemingsplannen en probeer je nieuwe ideeën uit, lees dan nog eens wat werk van deze denker. 

Rudolph 

#innovatie #strategischmanagement

Related blogsposts: 

Een blogpost over Clayton Christensen.

Bronnen

Books by Clayton Christensen