Jim Collins

Management goeroe – Jim Collins

Versie 1 november 2020

Achtergrond

Jim Collins werd bekend door een boek dat iets van zes jaar op de bestsellers list stond van Business Week. Er was geen luchthaven waar je niet het boek op de schappen zag liggen. Nog steeds. Het boek is Built to Last. Jim Collings is een organisatieadviseur, docent, onderzoeker en schrijver van verschillende bekende boeken.

Waarom bekend?

 • Zijn onderzoeken naar waarom bedrijven groot worden wat ze doen om dat vast te houden.
 • Wat de invulling is van leiderschap bij succesvolle bedrijven.
 • Openheid en eerlijkheid en discipline als leidraad.
 • Het Egel concept: grote leiders weten van een ding heel veel en zijn in staat om een complexe wereld om te vormen tot een enkel, geïntegreerd en sterk idee.

Hij schreef samen met Jerry Poras, ook van de universiteit van Stanford, dat bedrijven met een visie duurzaamheid bereiken. De meest succesvolle bedrijven zijn brancheleiders, bewonderd door zakenmensen en deze bedrijven hebben CEO’s die lang aanblijven en hun eigen opvolging regelen. Intermezzo: Vraag voor studenten: de oprichter van Alibaba volg ik al lang en zijn video’s kan ik je aanbevelen. Wat vindt je van zijn methode om zijn opvolger te regelen?

De bedrijven die ze onderzocht hebben presteerde ongeveer 15 keer beter dan andere beursgenoteerde bedrijven. 

Concepten

 • Dat uitzonderlijk zijn niet een kwestie van toeval is, het komt door het maken van bewuste keuzes en discipline. Als je kiest voor goed, dan kies je voor middelmaat en daarna is de weg verder die naar een faillissement. Met de snel veranderende wereld, lijkt me dat nu zeker het geval….
 • Het in beweging zetten van de goede dingen zal volgen door een vliegwieleffect. De start hiervan is moeizaam, het kost je energie om het wiel aan het draaien te krijgen, daarna gaat het makkelijker. Het is geen revolutie, het is een aanpak die zich kenmerkt door directe, duidelijke en vasthoudende aanpak. Het is een geleidelijk proces. Klink in mijn oren niet als een revolutie, maar evolutie.
 • Succesvolle bedrijven hebben een type 5 leider aan het hoofd. (Zie ook mijn blogartikel over de Pixar oprichter) Type 5 leiders huren als eerste goede mensen in. Of in de bekende uitspraak: eerste klas leiders, huren eerste klas medewerkers, tweede klas leiders huren tweede of derde klas medewerkers in.
 • Ga harde feiten niet uit de weg. Grote leiders zullen nooit de werkelijkheid uit te weg gaan of bagatelliseren, ze zullen vertrouwen tonen in de toekomst. 

Concepten in de praktijk

 • In de huidige tijd is het vliegwiel sneller aan het gaan dan ooit tevoren. De energie die daarvoor steeds nodig is, kan gemaakt worden door team werk en vooraf nadenken.
 • Discipline toepassen dat is te zien bij een groot aantal bedrijven die nu succesvol zijn. (zie mijn blog post over de Nederlander die drie keer zijn firma naar de beurs bracht)
 • Toepassen van analyse vragen die Collins stelde: Waarin kunt u de allerbeste van de wereld zijn? Wat is de economische motor van uw bedrijf? Waarvoor hebben uw mensen een diepe passie?

Raakvlakken met andere theorieën

[nog in te vullen, weet zo even niet welke goed aansluiten]

Wat kan je met deze theorie nu en in welk vak?

Finance & Control

 • Zou hier de rol van een business controller van toepassing zijn?

Bedrijfskunde

 • Rol van de leider en vliegwiel.

Business IT & Management

 • [nog invullen]

Commerciële Economie

 • Besluitvorming, vasthoudendheid, etc

HRM

 • Rol van de leider.

Vaste gegevens 

Geboortejaar: 1958

Bekend om: Zijn bekendste werk, Build to Last.

Bekendste werken: Build to last. Of Gebouwd voor de toekomst – hoe bedrijven met visie succesvol ondernemen (1994); Good to Great – waarom bedrijven een sprong vooruit maken… en andere niet (2001); How the Mighty Fall: And why some companies never give in (2009)

Rudolph’s gedachte en studenten tips

De drie vragen zijn perfect te gebruiken als intermezzo in een werkstuk rond strategisch management. Ik kan me goed voorstellen dat ik die in een half A4 in het werkstuk tegenkom met de gedachte van een student als die kijkt naar zijn firma. De drie vragen nog eens: 

1. Waarin kan jouw firma de allerbeste van de wereld zijn? 2. Wat is de economische motor van je bedrijf? 3. Waarvoor heb jij en je collega’s een diepe passie?

Werkvorm die mogelijk te gebruiken zijn in lessen

Assignment suggestie 1

Overloop de drie vragen, vul in voor je firma. Overleg met je leergroep of wingman.

Versiebeheer

2e versie: 1 november 2020

1e versie: september 2020

#leadership #leiderschap #bedrijfskunde