Clubs

‘Wat brengt mensen samen’, vraag ik me al lang af. Sinds mijn tiener jaren verdiep ik me er in en had het geluk reeds van begin twintig bij een aantal invloedrijke clubs achter de gordijnen te mogen kijken. En lang ben ik lid geweest van de Industrieele Groote Club waar ik piano kon spelen, sigaren kon roken en zo de dingen doen die je als zestiger gewoon doet, en als twintiger nog speciaal vindt. 

Hieronder een kleine selectie van plekken waar mensen samenkomen die ik uit persoonlijk ervaring ken en waar ik wat meer context bij kan vertellen. Wel uit de oude doos verhalen…

De wat Officiëlere clubs

Industrieele Grootte Club
Koninklijke Industrieele Grote Club

De eerste club waar ik lid van werd was de Industrieele Groote Club. Ik was het jongste lid met mijn 21 jaar en een stropdas die verplicht was en die ik nog net kon stroppen.

De club was een fusie van de Groote Club, waar de adel samen kwam en de Industreele club, waar industriëlen wat spraken en rookte. De adel had geen geld meer, club opgeheven en zo samengegaan. Verder dateert de club van iets van 1788. In de oude tijd had de club nog kamers waar je kon logeren, dat was niet meer toen ik lid werd ergens rond 1980 moet dat zijn geweest.

Industrieele Grootte Club bewijs van toegang.

Dames waren niet welkom, dat zou de sfeer maar veranderen, mannen zo was de gedachte gingen dan ineens last krijgen van haantjesgedrag en dat wilde men niet.

Deals daar gemaakt? Voor mijn vriendin regelde ik een stage bij het prestigieuze notaris en advocaten kantoor. Ook ontmoette ik er ministers, rechters, burgemeesters, captains of industrie en zo meer, maar dat zei me helaas toen niet veel, dus een adresboekje met namen heb ik niet meer. Minister Westerterp hielp me aan een stage bij de Optiebeurs. En ook daar maakte ik een start met de Rotaract.

Men noemt het een sociëteit en club.


Oxford en Cambrigde Club, Londen.

Deze in Loden gevestigde club is de standaard voor clubleven in de wereld. Lees daarover meer in mijn blog.


RAF club, Londen.

Ook een legendarische club die toen ik er was me wat sober over kwam. Wellicht logisch, een club van soldaten zal wel niet erg vrolijk of gezellig mogen zijn. Heb er verder geen herinneringen aan.


Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging ‘De Maas’, Rotterdam.

Een mooi sociëteits gebouw aan de maas en verder het verhaal dat het eens van de oudste watersport verenigingen is in Nederland. Bij mijn bezoek kwam het me er netjes en saai over, de lunch was goed en uitzicht ook. 


Warande – Brussel.

Met een Porsche reed ik er naartoe in gescheldschap van de directeur van een reclamebureau die iedereen in België die er een beetje toe doet kent. De club is gelegen naast de Amerikaanse ambassade, dus een grondige check met spiegels onder de auto was het aanrijdt ritueel. Afgestofte, het Vlaamse woord voor net geklede, heren staan je op te wachten om zeker te maken dat je lid bent en laten je dan toe in de wereld van de Brusselse achterafkamertjes gesprekken. 

Zelf vond ik er weinig aan. Dat kwam deels omdat men Frans sprak, wat ik versta maar niet terug kan spreken en dan het een erg cleanen indruk maakte. Te ‘pedanterig’ waren de mensen naar mijn smaak. En natuurlijk, dit is België, een groot gehalte van ‘familie van’ mensen. Heb een keer netjes bedankt voor de dringende uitnodigingen tot vooral lid te worden. Ben blij niet langs de verplichte ballotage te zijn gedaan. Verder een aardig plek om eens geweest te zijn. Jaren later werkte ik een kantoor een paar panden ernaast. Zelfde status van straat en park voor de deur, verder zonder verplichtingen, veel beter.

Wat officieuzere Clubs

Barretje Hilton

Dit was een plek waar ik als verse directeur van een taleninstituut wel kwam. Meer voor de spanning om echte criminele te spotten dan om iets anders. Een goede vriend had zo een Italiaanse speedboot die bij het hotel aangemeerd was dat was wel tof. En dat het tegenover het kantoor van een van de 06-miljonairs was waar ik weleens werk voor had gedaan, was ook wel aardig.

Verder geen schietpartijen meegemaakt, hoogstens van mis geschoten flirt zinnen naar de dames die eigenlijk gewoon ‘way out of my league’ waren….

Blauwe Engel

Een cafe in het World Trade Centre in Amsterdam, een tijd de hub van mensen die werkte in de telecom industrie. Ik maakte in het WTC een start met Interoute.

De Old Dutch

Schitterende plek ergens in hartje Rotterdam. Clubzaal met sfeer en dikke biefstukken. Op denk ik de maandag avond was het de avond van de financiële mannen en op dinsdag die van de olieboeren. Dan stond de bar ook vol met blondines van het wat ‘makkelijker in de omgang’ soort.

Als er nu een plek is waar ik van denk dat er goede zaken werden gedaan is het hier wel.


Sociëteit De Witte

Nog eens wat over schrijven.

Sociëteit De Unie.

Een schitterende plek, echt nog zoals het zijn moet. Hout en hout. Imposante bar met geduldige rijzige man met snor. Alles zoals je het mag verwachten in het centrum van het ‘Gooise matras’ in Hilversum.


Service Clubs

Dit zijn clubs waar mensen samen komen om gemeenschappelijk doelen te bespreken en hebben vaak een soort maatschappelijke missie. De vorm kan een open of gesloten vorm zijn, internationaal of nationaal en heeft vergaderingen op verschillende plekken.

In alfabetische volgorde

Fifty-One club international Ladies

Volgens wiki acht clubs met tegen de honderd leden.

Innerwheel

Drieduizend leden in 70 clubs.

Junior Kamer

Dit is dacht ik de voorloper van de Lions Club. Hier ben je lid tot je iets van veertig bent en dan moet je door naar de Lions.

Kiwanis

Die zie je in Nederland ook her en der. Volgens wiki tweeenhalf duizend leden in meer dan honderd clubs.

Ladies Circle

Achthonderd leden. 

Lions Club

Deze is na de Rotary de grootste club in Nederland met twaalfduizend leden.

Leo Club

Nog eens opzoeken

Orde van den Prince

Nog eens opzoeken

Ronde Tafel

Nog eens opzoeken

Rotary International

Het grootst aantal leden in Nederland van iets van twintigduizend. Ook een groot internationaal verband.

Hier kan ik wat over vertellen, want heb een jongeren club hiervan opgericht en moest langs veertien Rotary clubs om een praatje te houden om draagvlak te krijgen. Meer daarover hier of eens als we mekaar spreken.

Soroptimist International

Nog eens opzoeken

Zonta

Nog eens opzoeken

Ook nog:  41 club (Belgie), Keltic Leopolsburg (Belgie), Marnixring (Belgie)

Ook nog eens wat over schrijven: Odd Fellows, Vrijmetselarij, etc

Vele andere plekken zijn er natuurlijk nog. Maar die ken ik niet persoonlijk, dus die opzoeken op het internet kan net zo goed en doet dan een neutraal verhaal.

Alle copywriter van de foto’s op deze pagina liggen bij de clubs zelf. Mochten die iets verwijderd willen hebben zal ik dat direct doen naar eerste verzoek daartoe