Studie tips door studenten

Afgestudeerde studenten doen hun verhaal om jouw als nog niet afgestudeerde student tips te geven, wat motivatie voor als je het niet ziet zitten en een blik naar de vele voordelen die je studie mogelijk kan hebben. Je hoort hun eigen stem, makkelijk eens te luisteren als je in de auto zit of koffie aan het zetten bent.

Wie niet meer te geloven dat afgestudeerde studenten?

Je staat aan het begin van je studie of bent al even bezig en je vraagt je af waarom je die studie ook alwaar begonnen bent……

Ik kan je vertellen dat het verstandig is een studie te doen, maar dat heeft dan een groot gehalte van ‘oude-man-die-het-beter-weet’. Dus luister naar studenten die je het zelf vertellen! En deze studenten zijn klaar met hun studie dus nemen geen blad voor de mond!

Luister en leeswijzer

Hieronder hoor je wat audio fragmenten van interviews die we spontaan gehouden hebben, zonder schriftelijke voorbereiding.

Een korte toelichting beschrijft wat je kan gaan horen. Aanvullend een kleine samenvatting als je het liever niet wil horen, maar lezen. Maar luisteren is beter.

Milenka

Ze werkt bij een grote bank, regelde salarisverhoging en/door meer zelfvertrouwen en kreeg waardering voor haar eigen kunnen. Studierichting commerciële economie. Diploma op zak.

Heb je geen plan wordt je onderdeel van iemand anders zijn plan.

En met een plan regelde ze betere positie en meer salaris.

We deden een vraaggesprek midden juni 2021, hieronder wat korte highlights. Beter is de audio file te luisteren.

Waarom zou je onderstaande geschreven tekst geloven, luister de student het verhaal zelf doen. In de audio file die je hier kan beluisteren hoor je de student het mondeling toelichten op wat vragen die ik stelde.

Over dat de studie je ontwikkeld en ‘Zonder plan wordt je onderdeel van iemand anders zijn plan’ (Rudolph’s favoriete spreuk)

Tip voor 1e jaars. ‘Niet meer onderdeel zijn van iemand anders zijn plan’.

Over modellen en toepassen

Hierna over hoe om te gaan met docenten die duwen op modellen en manager die niet echt meewerkt.

Modellen ?
gebruiken en inzetten en win win creeren.

Over het nut van leergroepen en salarisverhoging regelen

Door gesprek nieuwe inzichten, helpt studie en uitvoering van je werk en wat je daarvoor krijgt.

Wat heb je dan beluisteren? In telegramstijl de takeaways van de drie audio files hieronder. (maar beter is de audio files te luisteren, maar een paar keer twee minuten ongeveer.

  • Q: Is er iets dat je wil meegeven aan de 1e jaars?
  • A: Zelfverzekerdheid, meer regie over eigen leven en carrière stappen gemaakt. Open je ogen en krijg helikopter view. Durf te zijn wie je bent.
  • Q: 1e jaars hebben soms veel moeite iets met modellen te doen, want werkgevers hebben er niet veel mee.
  • A: Probeer de opdracht zo toepasbaar mogelijk te maken.
  • Q: Werking van leergroepen en peer-pressure, kan dat helpen?
  • A: Samen kom je verder en kwaliteit verschilt en je mag zelfverzekerd zijn over je eigen stuk. Salaris verhoging durven vragen.
  • Q: Serieus ook afwisselen met vrolijkheid?
  • A: (luister naar het antwoord)

Samenvatting in Rudolph’s woorden. De studie heeft me zelfvertrouwen gegeven. En in gesprek met andere studenten kwam ik tot de ontdekking dat je ook meer kan verdienen dan ik dacht logische te zijn voor mijn leeftijd. Inmiddels heb ik de afgelopen twee jaar carrière stappen gemaakt en verdien nu meer. Ook heb ik sterk onthouden wat Rudolph altijd zegt: ‘heb je geen plan wordt je onderdeel van iemand anders zijn plan’. Dus in de organisatie afwachten en de manager met de pluimen dan laten weglopen is niet slim. Nu pak ik dat handiger aan.

>Tip voor studenten: ik was eerst niet zo voor leerwerkgroepen, dacht het goed alleen te kunnen doen. Ben achteraf blij dat ik toch actief ben geworden met een paar studenten en inmiddels zijn we een hechte vriendenclub van mensen die ik denk mijn hele leven nog te zullen treffen. We trokken mekaar door de studie heen.


Sander

Werkt bij een groot ministerie. Moeilijke besluitvormings trajecten. Nu consultant over alle ministeries heen. Business, IT en Management afgestudeerd.

Overzicht en inzicht in mensen hun drijfveren

En daardoor andere rol met meer afwisseling en op hoog niveau.

Luister naar deze student die je goede tips geeft hoe studie en werk te combineren tot werkstukken/portfolio’s waar iedereen wat aan heeft en die je het gemakkelijk maken.

Q: Hoe combineer je studie met werk en zorg je dat werk je opdracht accepteerd?

A (kernpunten): Over strategische keuzes maken als je de studie ingaat. Zoek onderwerpen die relevant zijn en dichtbij dan heb je relatief minder moeite met de uitvoering en is een win-win. De werkgever wil weten, ‘wat levert het me op?’ Die kan je direct intikken.

Sander in deel 1 over ‘stapelen’ van nut voor werk en nut voor studie en jezelf.

Vervolg antwoord over: #direct doorpakken en het onderwerp uitbouwen in de jaren en daardoor dicht bij jezelf blijven, je werk en je creerd waarde voor de organisatie door zaken op te pakken waar andere soms geen zin in hebben..’

Sander in deel 2 over doorpakken en lijn in opdrachten over de studiejaren.

Q; Tijdens de studie wil men graag dat je theorie en modellen gebruikt, dat is in werk niet vaak zo, hoe link je dat met een opdrachtgever?

A (kernpunten): Niet droog brengen want dan verlies je ze. Belangrijk is zelf te weten welke elementen in het model in te vullen zijn met je werk. Dit is dan je verhaal en de opbouw van je analyse. Als je dat presenteerd dan denken ze vaak ‘O ja, nu weet ik het weer’ en ‘Interessant!’.

Sander in deel 3 – over Theorie linken met je werk

Sa: Op verschillende manier nadenken en op andere manier naar uitdagingen kijken. Ook kwam in het laatste blok veel samen. Ik volgde toen de module Grip op Besluitvorming en daar heb ik veel van mijn werk van de voorgaande jaren bijeen kunnen laten komen. Mijn docent vond het werkstuk waard om er een boek van te maken en hij zag er erg veel potentie in, dat zegt toch wat. Hij is zelf een tijd uitgever geweest, dus sprak uit ervaring.

Wat was apart aan deze student? Hij sprak uit hoofde van zijn functie met de grootste crimineel van Nederland. En gaat een boek over besluitvorming uitgeven!


Ryan

Deze student heeft op verschillende plekken op de wereld gewoond en gewerkt. En zit wat je zou noemen hoog in de boom bij een soort inlichtingen diensten werk. Erg geheim allemaal…. Of wellicht doen andere, waaronder ik, er zo over omdat het wel stoer klinkt… Studierichting: Business, IT en Management.

Je bent je eigen stuk gereedschap

En besef van hoe je in elkaar steekt, bespaart je veel energie.

Luister live!

Luister naar deze student die vlot het gesprek doet. Wat onderwerpen die geraakt zullen worden zijn:

Over op zoek gaan naar win-win en kijken in organisatie wat relevant is.

Formuleer punt op de horizon, waar wil je uitkomen. Interactie en dan trechteren. Besluitvorming in 52 modellen. Gun jezelf gezonde wrijfing, zonder wrijving geen glans.

Deel 1. Stip op de horizon en zonder wrijving geen glans.

Over emotioneel bankaccount. De cursus Grip op Besluitvorming positief verrast.

Je bent zelf de sleutel tot je eigen succes. Het gereedschap ben je zelf.

Deel 2. Cultuur, bewust bril opzetten die anders is. Waardevolle studie en module Grip op Besluitvorming.

Over waarom studie gedaan en gelopen.

En meer opgstoken dan ik dacht, niet alleen uit lesstof. Veel leefdstijd verschil dat maakte het waardevol. Leergroepen en samen dilemma’s uitwerken was leerzaam en interessant.

Deel 3. Waarom studie meer opgestoken dan gedacht, ook veel buiten lesstof en uit interactie studenten.

Over als je het even niet meer ziet zitten wat zijn dan tips?

Zoek en sponsor bij je werk en medestudenten die op dezelfde manier in de wedstrijd zitten dan begrip voor mekaar.

Deel 4. Als je het even niet meer ziet zitten.

Laatste tip voor de opleiding

Diversiteit docenten waardevol. Voor docenten was punt op de horzion niet altijd duidelijk, het zou helpen als er overeenstemming is over lesprogramma en gewenst eindresultaat.

Deel 5. Tip voor docenten: heb een afgestemd eind doel voor ogen.

Ra: De laatste cursus, de laatste module, zou mijn advies zijn zouden studenten niet in het 4e jaar, maar eerder moeten doen. Met Grip op Besluitvorming heb ik veel gereedschap aangereikt gekregen die me goed hadden kunnen helpen in de eerdere jaren. Zeker om dat met je opdrachtgever tot een opdracht te komen, informatie te verzamelen en mensen mee te krijgen.

>Tip voor docenten: contacteer x of y of z eens, die zal vast een gastcollege willen doen. Deze student hielp mijn aan een aantal gastsprekers, super leuk.

Wat is opmerkelijk aan deze student? Dat die heel veel mensen kent, die jij niet kent en ook nooit zal kennen. En als die zegt wat die doet, mensen weglopen van de toog.


Hyam

Dit is een student van de studierichting commerciële economie die zeer internationaal georienteerd is. Krachtige opinies heeft en wil en kan doorpakken.

Je kan zelf kiezen wat je doet

Maakte het zich al moeilijk met keuzes in zijn carrière terwijl er ook alle stress van studie was.

Luister live!

Hy: De opleiding heeft me veel gebracht. Deze module dat ik zelf kan kiezen hoe ik reageer. Dat klinkt mogelijk voor anderen mensen als een open deur, dat zal voor ze dan ook zo zijn, maar voor mij merkte ik dat dit verder gaat dan alleen als een robot gaan acteren. Het is je gevoel en ratio bewust inzetten.

>Tip voor studenten:

>> dit is nog onderhanden werk.

Larry

Student die klaar is met de studierichting bedrijfskunde. Actief in de machine-industrie.

Leuke werksfeer, veel werkplezier, maar door studie groei je uit je baan.

Studie gaf zet aan een carrière stap.

Over de eerste vier jaar bij de Career Academy. Roller coaster. En groei daarin en hoe was dat?

Werken met gedreven mensen, stappen zetten.

Deel 1. Over studienut en plezier van met gedreven collega studenten werken.

Over als leidinggevende wat voegt het toe?

Door module Grip op Besluitvorming stap gezet van werkgever te veranderen om o.a. nieuwe mensen te treffen. Tip: als het nieuw is onderga het gewoon. Raak neit in paniek, zoek mekaar op, mede studenten willen je wel helpen en ga met mekaar aan de slag om het in vier jaar te halen.

Nut als leidinggevende. Grip op Besluitvorming module bracht aan denken en duw in carriere stap.

Nog wat punten in telegram stijl: Door de studie heb ik in het 3e jaar voor het eerst in 13 jaar overwogen van baan te veranderen. Ik werk al lang bij dezelfde firma met veel plezier overigens, maar tijdens de gesprekken met andere studenten bemerkte ik dat ik eigenlijk wat onder mijn niveau werk. Ook door de lessen kreeg is wat meer zelfvertrouwen om te solliciteren op een baan elders met net meer groeimogelijkheden. En door de studie wist ik dat ik wil verder groeien.


Afsluitend

Rudolph Regter

Hielp dit wat?

Naar ik hoop hebben deze verhalen je een beetje geholpen. Hetzij bij de start van de studie, hetzij terwijl je onderweg was en wat motivatie nodig had.

Dank aan alle stduenten en mijn collega Mei.

Rudolph

Vragen? Vragen!

Zou je zelf een aanvulling willen doen, graag, laat me weten! Zou je een verdere toelichting willen hebben op het vraaggesprek en meer uitleg en context, vraag me er naar, graag vertel ik daarover.

Studenten en Rudolph

Zomer 2021

Om de privacy van de studenten te borgen heb ik alleen de eerste twee letters van hun naam gebruikt.


Hallo collega docent!

Lees je ook mee? Dan hieronder wat notities die ik voor mezelf maakte, maar mogelijk ook leuk zijn en herkenbaar voor jouw.

>Lering van Rudolph bij Mil.: een student die blijft verzamelen en om vijf voor twaalf dat laat leeglopen op een werkstuk is prima. Neem de ongerustheid weg in de eerste weken. In latere jaren help de student te beseffen dat dit zijn manier van werken is. En in het vierde jaar hoef je dan niets meer te doen, de student heeft zelf regulatie aangebracht en gaat leven lang leren kunnen.

>Lering van Rudolph bij Sa.: het is fijn met een student te kunnen spreken die heel holistisch kan denken en in staat is zo ook te spreken, maar ook het te versimpelen.

>Lering van Rudolph bij Ry.: de snelle afwisseling van onderwerpen en niveaus van diepgang koesteren en merken dat iemand dat jaren zo kan doen met steeds nieuwe input. Een leergierige student zo is zeker. Fijn die te hebben ter compensatie van soms wat erg afwachtende en luie studenten……

>Lering van Rudolph bij Hy.: een student die ontploft in zijn hoofd met ideeen om een vak aan te pakken is prima. Rustig laten ontploffen en verder ploffen, dan wel ingrijpen de scoping aanbrengen om de student te beschermen.

het geleerde doorgegeven