Gastspreker op een hogeschool

Jouw ervaring zijn nuttige verhalen voor studenten!

Gastspreker worden?

Jong volwassenen die overdag werken en een middag en avond in de week les komen volgen om hun HBO diploma te halen, dat is de student die ik in mijn klassen heb. Gemotiveerde mensen die werken in supermarkten, de haven, banken, productiebedrijven, logistiek en ga zo maar door. Dingen leren en die direct bij hun werkgever in de praktijk brengen, dat is de onderwijsvorm. Boekenwijsheid aardige opstap, maar dan willen ze veel verhalen horen van mensen met ervaring…. want docenten geloven ze niet altijd….


Intermezzo: je kwam op deze pagina waarschijnlijk door de presentatie op dinsdag 28 april. Moet haast wel, ben normaal niet op zoek naar gastsprekers. Mocht je nog de presentatie willen nalezen of de plaatjes beter bekijken, volg dan deze link.


Een student van de Career Academy
een student met een veeleisende baan, actief aan het leren

Ervaring verhalen

Hoe pakte je dat nieuwe product aan, hoe kreeg je die klant weer terug, hoe stuurde je personeel aan, welke politiek speelde er, hoe kwam je hogerop, productielijn opbouwen, ontwerp verkoop aan de klant, een winkel runnen wat komt daarbij kijken. Elk verhaal heeft waarde en kan ik koppelen aan wat theorie. Jij het verhaal, ik de theorie, samen er een leuke middag of avond van maken.

Wat is nodig?

Een middag of avond van je tijd. Vroeger zou dat fysiek op de Kralingsezoom in Rotterdam zijn, nu voor je scherm voorlopig. We bellen over jouw persoonlijk verhaal, ik denk na hoe dat past bij welke vakken en onderwerpen, we bespreken dat samen en we zijn vertrokken. 

Onderwerpen

Er is een ruime keuze aan onderwerpen, zie de gids van de hogeschool Rotterdam en dan daarvan de Career Academy. Bij mij gaat het in het studiejaar 2020-2021 bijvoorbeeld over Marketing (daar kan je heel veel verhalen verbruiken), Strategisch management (verhalen van eigen ondernemers zijn hier mee of wat voor planning gebruik je, hoe stuur je mensen aan etc), Verkoop (spreekt voor zich), Marketing communicatie (persberichten maken, merken bouwen etc) 

De vijf deeltijdopleidingen van de Careeer Academy.
Overzicht van de opleidingen

Er zijn ook andere vakgroepen, collega’s van me waar ik je graag mee in contact breng, zie de vakgroepen hierboven. Iets verderop geef ik wat meer uitleg, maar surf vooral ook over de website van de Career Academy.

Hoe de opleiding cursussen ingedeelt zijn.
Een schets van de vakken door de jaren heen.

Gastspreker op hogeschool, kan ik niet denk je? Tuurlijk wel!

Zelf heb ik algemeen gesproken een hekel aan docenten. Weten het altijd beter, zijn slecht in luisteren, kunnen niet samenwerken. 

Onze doelgroep van studenten prikken daar doorheen. Die geloven alleen echte verhalen. En leren daar het meest van. Waar je iets mee kan doen, dat heeft je interesse, is dat bij jou ook niet zo? Dus wat je verhaal ook is, er is altijd iets mee te doen. Je vond dat je simpel werk deed waar niets over te vertellen is, geloof ik niets van. Jaren vallen en opstaan is leerzaam. Dat was het voor jou, waarom niet voor een ander. Hoeft die niet meer in dezelfde kuil te vallen….

Voordelen van flexibel onderwijs aan de Career Academy.
Uit de promotie folder van de Hogeschool

Erfenis in de toekomst

Wellicht beschrijf ik het wat overdreven, maar mijn erfenis ligt met name in de toekomst. Dus ik laat niet iets achter, neen, ik laat iets voor me. Door mijn lessen probeer ik mensen hun persoonlijke mogelijkheden zo optimaal mogelijk te kunnen laten gebruiken. Daardoor gaan ze meer levensplezier hebben, een betere baan. Lang nadat ik ben overleden. Hmmm…. Klinkt wat zwaar op de hand. Toch vind ik dat zo.

Oproep

Heb je zin om daar eens over te spreken? Bekijk eerst mijn pagina op linkedIn, die geeft je wat informatie over mijn achtergrond en hoe ik naar dingen kijk. Bezie dan of je denkt met me te willen samenwerken en zend me evt een linkrequest. En stuur me dan een berichtje op rudolph.regter@hr.nl of een sms op 06-248.400.06, dan neem ik contact met je op.

Hoor graag van je,

Rudolph Regter


Waar is in 2020-2021 behoefte aan bij mij?

Strategisch management: gastsprekers die wat vertellen over organisatie ontwikkeling, opbouw van strategie, werving en selectie, innovatie.

Branding: communicatie doelstelling zetten, media briefing maken, persberichten opstellen, agency briefing voor creatieven opstellen, merken bouwen en onderhouden.

Verkoop: account plannen maken in de praktijk, verkoop van investeringsgoederen, verkoop in business to business, etc.

Rudoph Regter nu eens aan het werk met leerlingen van het middelbare van het Lyceum Rotterdam. Leerlingen actief op de Hogeschool Rotterdam met Business Model Canvas en chco.me
Hier ben ik op de hogeschool bezig met iets anders, vond het leuk ook wat te doen met kids van een middelbare school. Jonger, maar ook al met gemak bezig met materiaal van ons eerste leerjaar commerciele economie.

Praktische zaken

Hoe ik me voor me zie dat het zal gaan nadat je interesse hebt getoond.

Stap 1. Neem contact met me op nadat je deze pagina gelezen hebt.

Stap 2. We overleggen welke onderwerpen je liggen en proberen een match te maken met een cursus.

Stap 3. Als we weten in welke cursus jouw onderwerp zou passen, weten we wanneer die cursus gegeven zal worden. Als het binnen commercieel economie valt, doe ik de rest, valt het onder een andere vakgroep ga ik een collega docent aan je koppelen.

Weten we de cursus dan hebben we een richtlijn wanneer jouw inbreng als gastspreker het beste zou passen. Datum en tijd kunnen we dan bespreken. Dat kan van alles zijn tussen juni dit jaar, dus nog in dit studiejaar, of in het nieuwe studiejaar die loopt van september 2020 tot ongeveer juni 2021. Meest waarschijnlijk is het dat dit voor volgend studiejaar zal zijn.

Stap 4. Je maakt een voorstel voor een gesprekslijn, die tussen een uur en twee uur zal vullen. Wellicht voeg ik daar nog wat aan toe en/of zoek de link met het bestaande lesmateriaal.

Stap 5. We doen een korte oefening, zeker als we het op afstand doen via Teams of Zoom.

Stap 6. Uitvoering op de dag zelf.

Stap 7. Ben erna benieuwd naar wat je er van vond en of het voor herhaling vatbaar is. Zal dat ook aan de studenten vragen en je die terugkoppeling geven.


Welke opleiding geef ik of mijn collega’s? Hieronder wat informatie die ik genomen heb van de website van de Hogeschool Rotterdam waar ik o.a. lesgeef. Zelf geef ik vakken in het domein Commerciële Economie.


Overzicht van de vijf vakgroepen van de Career Academy

Bedrijfskunde

Bij Bedrijfskunde ligt de focus op het verbeteren en vernieuwen van bedrijfsprocessen. Je wilt het beste uit organisaties en mensen halen.

Waarom worden onze producten zo laat afgeleverd? Waarom hebben de collega’s op die ene afdeling het zo slecht naar hun zin? Kunnen we duurzamer produceren? En waarom krijgen we de laatste tijd zo veel klachten over de hoogte van onze facturen? Met het analyseren en beantwoorden van dit soort vragen ga jij organisaties straks helpen. En die vragen ontstaan steeds sneller en vaker in onze continu veranderende en internationale werkwereld.

Link naar de website van de Hogeschool vakgroep bedrijfskunde.


Business IT & Management

Als BIM’er leg je verbanden in de organisatie tussen de mensen, de bedrijfsprocessen en de ICT. Je zorgt ervoor dat data verzameld en opgeslagen worden en toegankelijk zijn voor de betrokken mensen.

Ook zorg je ervoor dat de informatiesystemen binnen een organisatie blijven draaien zodat de continuïteit van de processen gewaarborgd is. Veiligheid, privacy en data-integriteit zijn hierbij enkele belangrijke aandachtspunten.

Je analyseert, beschrijft en/of (her)ontwerpt procesgang, procedures en informatiestromen in een organisatie. Je geeft de architectuur van de informatievoorziening op meerdere wijzen vorm of geeft leiding aan deze activiteiten.

Link naar de website van de Hogeschool, vakgroep BIM.


Commerciële economie

Als CE’er weet je als geen ander dat een tevreden klant noodzakelijk is voor het voortbestaan van een organisatie. 

Je kent de behoeften van de klant, of dat nu een individu is of een organisatie. En je weet op welke manier op deze behoeften ingespeeld kan worden.

Link naar de website van de Hogeschool vakgroep commerciële economie.


Finance en Control

Je wordt opgeleid tot finance professional. Je beoordeelt financiële analyses zoals begrotingen en resultatenrekeningen. Je overziet financiële gevolgen van beleidsbeslissingen en geeft advies.

Finance vraagstukken worden vanuit verschillende perspectieven bestudeerd. De opleiding Finance & Control (voorheen Bedrijfseconomie) kent vier kernvakgebieden.

Link naar de website van de Hogeschool vakgroep Finance en Control.

Human Resources Management

Als HRM’er weet je dat de menselijke factor doorslaggevend is voor het succes van een onderneming. 

Hoe kan een organisatie zorgen voor de mensen die er werken, en hoe kunnen de mensen optimaal bijdragen aan het functioneren van een organisatie? Deze vragen zijn cruciaal voor een HRM-professional.

Link naar de website van de Hogeschool vakgroep HRM.


Sfeer foto’s van de lokatie van de Hogeschool Rotterdam, Kralingsezoom.

Het zal wellicht nog even duren voordat we er weer les gaan geven, maar hieronder wat sfeer beelden van het gebouw van de hogeschool op de lokatie Kralingsezoom.

Wat bespreekkamers en veel open ruimtes.

Note: kon geen foto’s vinden van de leslokalen. Die zijn ruim en licht en fijn om in te werken.