Samenvatting
Interoute Nederland werd opgezet door iemand die erg bekend was met de telecom markt en een joint venture met KPN was begonnen in het buitenland. Ik had het oprichten van Interoute Nederland als turn key project aangenomen. Na de opleveringen aan het hoofdkantoor in de U.K. kocht ik van het geld o.a. een cafe en gaf de dagelijkse leiding over.
Daarna is de firma verder uitgebouwd en verkocht het hoofdkantoor de NL organisatie aan de Sandoz Foundation.
‘Het Zwitserse Sandoz Foundation de Famille gaat miljarden steken in de opbouw van een veelzijdig concern in telecom diensten.’ Zo kopte het Financieele dagblad ergens in 199x. Het had een overname gedaan van het Britse telefoniebedrijf Interoute en verrijkte in Nederland zijn telecom portfolio met World Online. Ook A-Tel uit Lelystad zou aan de combinatie worden toegevoegd zo schreef de krant.
Een bedrag van 300 miljoen dollar werd gestoken in World Online, waarvan de helft in de vorm van een lening. World Online was in Nederland een redelijk grote internetprovider, maar stelde internationaal niet veel voor. Nina Brink was de president van World Online die al een tijd bezig was partijen te vinden om een kapitaal injectie in World Online te doen.Ze had aangekopt bij Aduax, NS, Reggeborgth en Telfort. Sandoz is nu een nieuwe aandeelhouder van World Online en liet de andere aandeelhouders in kapitaalkracht ver achter zich.
Strategisch belang telecom
De krant schreef: ‘De Sandoz Foundation de Famille onderkent het strategische belang van telecommunicatie in de snal deregulerende Europese en andere internationale markten. Details over de nieuwe telecomactiviteiten wil Sandoz niet geven, maar veelzeggend is de verklaring dat de stichting altijd ‘minimaal 2 miljard dollar’ steekt in zijn kernondernemingen.
Interoute Nederland groot gemaakt door Andre Knulst
De krant heeft de directeur van Interoute Nederland geïnterviewd. Die zegt dat Interoute heeft een specifieke bedrijfscultuur. De klant is volgens hem niet uit op de laagste prijs, maar op kwaliteit, efficiëntie en service. Het gaat bij Interoute om fun en busines’. Andere telecombedrijven bestormen de markt als prijsvechters, meent Knulst. Zij proberen grote klanten binnen te halen, waarmee zij hun naam kunnen vestigen. De klanten krijgen zoveel miljoen belminuten op jaarbasis tegen kostprijs aangeboden. Pas later worden de tarieven opgeschroefd.’
Beursgenoteerd en de druk
Verder lees je in het artikel de mening van Andre Knulst op de beursdruk. Knulst zegt: ‘Als directeur van een beursgenoteerd bedrijf word je enorm onder druk gezet om het rendement te verhogen en om met positief nieuws te komen. Dat is goed voor de koers. Knulst is tevreden dat Sandoz een eind heeft gemaakt aan de beursnotering van Interoute.
Eventueel voor Strategisch Management
Vragen aan Andre Knulst zouden kunnen zin:
- Hoe zag je de markt in de tijd dat de telecom markt vanuit de wet gezien niet meer een monopoly positie had.
- Welke marktpartijen zag je opkomen en welk verloop heeft de markt gehad. Kan je in dat verband iets zeggen over de mix van kleine niche spelers en de grotere partijen?
- Wat is je visie op de telecom markt nu en welke strategische beslissingen zijn er in de jaren genomen naar jouw mening. Welke waren goed, welke hebben niet goed uitgepakt?
Vragen van Andre Knulst aan studenten:
- Hoe bewust ben je van jouw inkoop van telecom diensten? Hoeveel van je huishoud budget is het denk je?
- Kan je een overzicht zo geven van de marktpartijen?
- Welke richting gaat het uit met telecom?
- Huiswerk: Hoe is het telecom portfolio van de Sandoz organisatie op dit moment?
- Zoek uit wat de impact van 5G gaat zijn op telecom diensten. Welke partijen zijn actief? Welke impact heeft de soms hoge tarieven vanuit de overheid opgelegd op de aankoop van 5G licenties (vooraf belastingen)
Context
Interoute werd opgericht door twee voormalig medewerkers van het Britse Cable en Wireless, Nick en xyz
Doel
Het doel van de firma was zich met name te richten op de B2B markt en daar door middel van cityrings een toegang tot te verwerven. Later heeft xyz deze strategie ook gevolgd. Je ziet nog putdeksels van deze firma in de straten van hoofdsteden liggen. De gedachte van een city ring was, dat de firma rond de stad een kabel legde, door die cirkel was er altijd een 2e weg tussen A en B en konden de firma’s snel worden aangesloten op het netwerk.
Toen is de dagelijkse leiding in handen gekomen van Andre Knulst die de firma snel heeft uitgebouwd tot een toon aangevende organisatie voor telecom diensten in de randstad.
Opmerkelijkheden
Inkoop
De inkoop van telecom minuten werd gedaan door alle partijen individueel, echter de inkopers kwamen mekaar steeds tegen in een cafe ‘de Blauwe Engel’ en cafe op wat later de Zuid-As van Amsterdam zou worden.
Vestigingsbeleid
Op de Zuid-As van Amsterdam lag een netwerk van KPN, en die was hier actief en de meeste telecom organisatie vestigde zich op de Zuid-As, om hun merk op deze A locatie te vestigen. De telecom bedrijven die met betaaldiensten actief waren vestigde zich dan weer dicht bij de KPN centrale in Rotterdam, omdat je moest betalen voor de afstand van die centrale tot jouw centrale.
Wetgeving en disrupting
In de begin jaren was er grijze wetgeving. De bedrijven die hier gebruik van maakte zouden we nu de ‘disrupters’ van de industrie noemen. Deze zochten de mazen van de wet op en maakt in dit specifieke geval gebruik van wat de wetgeving een ‘closed network loop’ noemde. De wetgever bedoelde hiermee dat telecom diensten die onder dezelfde firma of in hetzelfde netwerk bleven mochten bestaan. Dit was in het leven geroepen om internationale bedrijven de mogelijkheid te geven eigen interne teleccom diensten op te zetten tussen hun filialen. Maar dit stukje wet kon je ook gebruiken om een ‘virtueel netwerk’ op te zetten met juridische gronden. Van die maas in de wet maakte in die tijd een paar bedrijven gebruik. Waaronder IMS.
Van Cowboys tot sjieken business mannen
De telecom industrie die open ging trok veel zaken aan. Nette zakenlui en de ‘boefjes’ die voor het snelle geld gingen. Die maakte promotie voor het bellen tussen en voor Surinamers of naar en van Turkey. Of later ook, bellen met NAC telefonie voor de voetbal supporters van NAC.
Rol Incumbent
De PTT heeft last gehad van de start up’s zo zei indertijd de directeur internationale diensten van KPN.
Interne stukken

Oprichting
De formele notulen van de oprichtingsvergadering. Alles stond gereed, moest alleen nog in een nette juridische organisatievorm.
De aanbieding Interoute als turn-key project op te zetten.