Masterclass door studenten

Een studie afronden met een mooie verpakking met glimmende strik er omheen, zo voelde afgelopen donderdag. Een groep mensen die in een paar weken tijd gingen samenwerken op iets dat ze vaak nog niet eerder hadden gedaan, een Webinar masterclass organiseren en dat perfect uitvoeren. Ze hadden er eerst weinig zin in, maar hebben hun schouders eronder gezet en toen kwam er een top Webinar uit.

Een hot topic: de druk van digitalisering. Voor heel Nederland uitgelegd.

Wat was de zetting? Een actueel onderwerp, Digitale Transformatie. Studenten die er bij start niet veel van wisten en na een paar weken hard werken zeer sterke adviesrapporten maakte voor hun werkgever. En nu de kern daarvan in een masterclass uitlegde. En die te bekijken was voor iedereen in de wereld.

Waarom de vorm van een masterclass? Om de wereld te laten profiteren van de opgedane inzichten. En gewoon omdat het leuk is een diploma te halen en dat met iets gaafs af te ronden. De ‘icing on the cake’ was deze masterclass.

Waar ging het over en het nut? Digitale transformatie, een uitleg van het onderwerp en concreet advies. Nuttig voor iedereen die de druk van digitalisering voelt.

Trots. En iedere persoon had een bijdrage tot prachtig eindresultaat

Primeur. Het was denk ik de eerste keer dat studenten van de Career Academy een event georganiseerd hebben dat openbaar uitgezonden werd en door heel Nederland te bekijken. En met een actueel onderwerp waar niet iedereen bij aanvang zo vertrouwd mee was, integendeel zelfs.

Doorzetten beloond. Bijna werd het uitvoeren van de masterclass van tafel geveegd. Ook de goede studenten bekeken het als net een brug te ver, wat onhaalbaar. Stiekem ben ik blij dat ik doorgezet heb en geappelleerd aan wat drukknoppen (de docent wil het graag, ik als persoon ga er blij van worden, etc.) En donders wat was ik trots toen ze bezig waren en het eind resultaat zag.

Groepsdynamiek online en offline. Na een half jaar mekaar alleen te kennen van een gezicht op een scherm en dan nog zo klein als een postzegel, was het een opluchting mekaar te zien. En de dynamiek die ontstond was mooi waar te nemen.

Blended Learning bewezen. Meer bewijs is denk ik even niet nodig dat we, studenten en docenten, ook in moeilijke tijden van online naar offline naar online kunnen schakelen.

Wat foto’s

Start van de masterclass, de hosts in gesprek een paar minuten voor de start.

In een klaslokaal, een minuut voor start, nog alles doorlopen.

Sprekers in de wacht

Als spreker op de gang wachten tot je ‘de studio’ in mocht voor jouw deel van de presentatie.

De regie kamer

De regiekamer

Nalatenschap voor andere studenten.

De lat is hoog gelegd voor toekomstige afstudeerders met deze webinar. Aan de andere kant is er ook een voorbeeld gegeven hoe het goed kan, daarmee vast een motivatie voor de 4e jaars het volgend studiejaar om het te doen en wat af te kijken naar wie ze voor ging.

Oma en opa, tantes en ooms, partners en moeders en vaders

Ze kunnen allemaal hier lezen hoe gaaf het was dat iemand die ze kennen voor heel Nederland een mastclass heeft gehouden die uiterst succesvol was. Natuurlijk we hadden in deze tijd ook voetbal maar dit was toch van een andere league.

En dan uitrusten in de zon.

Fijn wel met de wetenschap dat je diploma in de kluis kan.

Was je niet in staat te kijken, wil je nog eens zien?

Dat kan! Ergens de komende weken zal je op deze plek een link vinden naar de opnames, of delen van de opnames.

Partners, kinderen, moeders, vaders, tantes en oom: wees trots!

Studenten: tot volgend jaar als jullie naar jullie opvolgers gaan kijken en hun masterclass.

Rudolph

Vrijdag 18 juni 2021

Met dank aan (in alfabetische volgorde) Debbie, Evert, Fabian, Frank, Koen, Lisa, Marloes, Niels, Patrick, Ralph, Redouan, Rick, Tom.

En dan nog een docent verhaal.

Meer van dit goede werk nog onderweg!

Een andere klas met diploma vers op zak, maakte een podcast serie, schitterende productie, daarover komende dagen meer! Ook een mooi voorbeeld van een andere vorm van je studie afsluiten. Kijk de link hier.

Student blij, school voorbij. Docent verdrietig, denkt tot ziens!

Zag het vaak, het moment dat een leraar de laatste schooldag aftelde tot het twaalf uur was en de zomervakantie begon. De leraar blij, eindelijk vakantie! En het verdriet van mijn dochters, dan zes of zeven, dat de school voorbij was, deze klas weer gedaan.

Deze donderdag was het omgekeerd: ik vond het jammer deze studenten niet meer regelmatig te spreken. Zij waren wel blij, diploma op zak.

En ik blij voor hen! En was plaatsvervangend trots op mensen die vaak onder zeer moeilijke omstandigheden een diploma hebben gehaald, naast kinderen opvoedden, van werk verwisselen, huizen kopen, kapotte auto’s repareren, corona tijden overleven en zo meer.

Doenerigheid.

Heerlijk was het moment dat een plan tezamen kwam. Iedereen was ruim op tijd, wat soms niet bij de lessen was…. Iedereen was voorbereidt, wat soms niet bij de lessen was…. Er leek een automatische rol verdeling te komen, een samen doenerigheid wat erg fijn was te zien.

Kies zelf je afsluitende zin van dit artikel.

I love it when a plan comes together.
You can do it.
Samen sta je sterker.

Heb je geen plan wordt je onderdeel van iemand anders zijn plan.

Lead, Follow, or get out of my way! (Rudolph’s favoriet)

De Webinar in plaatjes