Start-ups

Hieronder een overzicht van de verschilldende startende bedrijven waar ik een rol in heb gespeeld. Niet alle firma’s zijn succesvol geworden in geld gesproken, steeds wel voor mij om te leren hoe dingen gaan. Scrol wat met mijn verhalen mee en vraag me naar toelichting en leer zo niet mijn fouten te maken. De verhalen zijn niet in chronologische volgorde, maar in firma naam volgorde.


Fortel, telecom startup in Parijs

Sinds de telecom markt wat open gezet werd voor concurrentie, werd de markt door kleine startende bedrijven bewerkt en door de grote partijen. Vanuit Priority, een telecom firma met hoofdkantoor in Schiphol Rijk, dachten we ook een deel van de markt in Frankrijk te willen gaan innemen. Dit was de start van een mooi project voor me.

Parijs en lange dagen

Elke week werkte ik in Parijs met de mensen aldaar. Als start up met veel haast waren het lange dagen, ook omdat de rapportage naar Amerikanen ging, die ook gewoon in de avond werkte, of in de nacht als ze in de U.S. zaten.

De firma is succesvol opgezet door ons. En werd helaas snel verkocht. Mooie klus, mooie internationale ervaring. Start up in tijden waarin dat nog geen trendy woord was.

Lessen voor je carriere

1. Fit met de locals. Doe ‘zoals de Romans do’, dat heeft me goed geholpen. Tussen de middag de tijd nemen om de relaties te leggen waar je de rest van de dag op moet kunnen leunen om vaart te kunnen maken.

2. Project management en Groot Papier. Strakke project management vaardigheden zijn essentieel om een startup die bestaat uit elementen van haast, betweterigheid en pressie in de goede richting te houden. En grote stukken papier waar je de planning op schrijft en aan de muur hangt, niemand kan er dan naast kijken of ze op tijd zijn of niet.

3. Internationaal team. De kracht zat hier in Parijs erin dat we werkte men mensen van de dure universiteiten in Frankrijk, die onder de Franse een hautaine houding zouden hebben kunnen nemen. Door het internationale gehalte van de projectgroep was dat niet mogelijk, iedereen was gelijk en moest staan voor zijn werk en deadlines.

Memorable momenten

Lunch met koffie.. en rode wijn

Dit was een van de eerste keren dat ik zeer actief in Frankrijk werkte. En tussen de middag warm eten met een glas rode wijn en sterke koffie toe maakte het werken en de informele contacten leuk. Heb daar geleerd dat het belang van die contacten op die manier leggen belangrijk is. Het kost me nog moeite, want voelt soms alsof je tijd verspilt, maar dat is zo niet. 

Jack Daniels

Een van de netwerk technici was een Amerikaan uit Texas, exact zoals je die voorstelt nadat je veel films hebt gekeken. En bekend was zijn wens na een dag hard werken een Jack Daniels met een blokje ijs te drinken. Sindsdien heb ik die gewoonte ook overgenomen en is dit mijn bestelling als ik echt even wil uitpuffen.

Verdwaald en kans gemist

De lange dagen werken, vroegen ook om lange avonden ontspannen. Met ons groepje van het hoofdkantoor, dat bestond uit mensen uit verschillende landen, was het steeds een plezier op stap te zijn. Weet me nog goed te herinneren dat we de weg kwijtraakte en ik met K. dachten dat we het beter wisten dan de andere en onze eigen weg gingen. K was een prachtige vrouw met een grote wilskracht. Meer daarover vertel ik je nog wel eens.

Rudolph Regter

#change management #innovatie #startup #internationaal