Warren Buffet

Management goeroe – Warren Buffet

Versie 1 november 2020

Achtergrond

Zijn eerste investering was toen die 11 was. En daarna als student van Benjamin Graham bij de studie aan de Columbia University.

Het gaf een heel andere draai aan investeren. Het was door niet in te gaan op kansen en modegrillen. Maar door studie maken van de industrie en consumenten gedrag en zelf polshoogte te nemen en dan pas te besluiten. En vasthouden aan je portefeuille voor de langere termijn. Hij nam van Graham over dat je als investeerder jezelf moet zien als mede-eigenaar.

Waarom bekend?

Zou kunnen dat het de 50 miljard dollar is. Of dat hij sinds 1965 het twee keer beter heeft gedaan op de beurs dan de meetlat van de S&P 500 index…

Concepten

Een vasthoudende consistente aanpak van zijn beleggingen. Steeds op de langer termijn in firma’s die hij door en door heeft leren kennen. Een ‘waarde filosofie’ noemt de industrie dat. Zijn Regels:  

 • Zorg dat je nooit geld verliest. 2. Houd altijd vast aan regel 1.
 • De prijs is wat je betaalt, de waarde is wat je krijgt.
 • We gaan voor de langere termijn.
 • Als een bedrijf het goed doet, volgen de aandelen uiteindelijk vanzelf.
 • Je kunt het succes in je leven afmeten aan het aantal mensen van wie jij wilt dat ze van je houden, die ook daadwerkelijk van je houden.

Concepten in de praktijk

Kopen van bedrijven met een goede, ruime kasstroom. 

[note: meer tekst later nodig]

Raakvlakken met andere theorieën

Vele in de beleggers wereld. Hier niet relevant.

Aan de commerciële kant, heeft Warren Buffet focus op de consumenten kant. Dus in marketing termen ‘welke taken moet een consument doen’ en blijven doen. Vandaar zijn investering in Heinz bijvoorbeeld. Die als je het anno november 2020 bekijkt beter ergens anders in gestoken was….. In de jaarverslagen wordt er niet veel aandacht aan gegeven, men zet dit onder dat men ‘op langere termijn investeert’. Wel zegt hij in interviews dat ‘het een goede business is, maar men net teveel betaalde’.  

Wat kan je met deze theorie nu en in welk vak?

Finance & Control

 • Open deur lijkt me.

Bedrijfskunde

 • Weet jij als bedrijfskundige wat de ‘Value to the firm is’ of etc.

Business IT & Management

 • Nog invullen

Commerciële Economie

 • Waardecreatie. Op welke termijn. 
 • Je persoonlijk verdiepen in de industrie met een hands-on aanpak. Niet vertrouwen op markt onderzoek per se, maar het zelf ervaren en voor langere termijn volgen.

HRM

 • Het werken op langere termijn. Daar past een goed stabiel HRM beleid bij, is dat ook zo?

Vaste gegevens

Geboortejaar: 1930

Bekend om: Value investing. Het investeren op basis van waarde. Dit is ‘uitgevonden’ door Benjamin Graham, niet populair geworden. Maar toch door Warren gebruikt. 

Het investeren in bedrijven die ondergewaardeerd zijn en die toch regelmatig dividenden uitkeren.

Bekend is hij ook omdat hij woont in hetzelfde huis als hij in woonde in 1958. Eet simpel voedsel en zijn favoriete eten is biefstuk met frietjes te zijn (heeft die van mij), die hij dan eet terwijl er een glas Cherry coke naast staat. 

Bekendste werken: Zelf heeft Warren Buffet niet veel geschreven. Anderen wel. Van zijn hand zelf zijn de jaarverslagen het bekendst. Dit zijn zeer gewaardeerde en invloedrijke documenten gebleken en zijn de beste gelezen jaarverslagen van een bedrijf in de wereld.

The Snowball: Warren Buffet and the Business of Life door Alice Schroeder (2009)

The Warren Buffet Way, door Miller, Hagstrom en Fisher (2005)

Rudolph’s 

Tips voor studenten

Strategie: zouden die jaarverslagen van Berkshire Hathaway niet veel informatie geven voor je externe analyse en trend inzicht?

Versiebeheer

2e versie: 1 november 2020

1e versie: september 2020

#leadership #finance #innovatie