innovatie

Christensen, de naam in Innovatie

Clayton Christensen, is een naam die synoniem is met de studie van innovatie voor commerciële ondernemingen. Het startpunt voor je studie naar innovatie. Hij is momenteel de Robert en Jane Cizik-professor bedrijfskunde aan de Harvard Business School.

In 2000 richtte Christensen Innosight op, een adviesbureau dat voortbouwt op disruptieve innovatiekaders om bedrijven te helpen nieuwe groeimogelijkheden te creëren. In 2007 richtte hij Rose Park Advisors op, een beleggingsonderneming die zich richt op het identificeren van investeringsmogelijkheden door het raamwerk van disruptieve innovatie toe te passen. Christensen is ook de oprichter van Innosight Institute, een denktank zonder winstoogmerk, wiens missie het is om zijn theorieën toe te passen op de meest irritante problemen in de sociale sector. “

Innosight

Christensen is de architect van en ‘s werelds grootste autoriteit op het gebied van disruptieve innovatie, een naam dat het proces beschrijft waarmee een product of dienst aanvankelijk wortel schiet met eenvoudige toepassingen en vervolgens snel en meedogenloos naar de markt gaat en uiteindelijk gevestigde concurrenten verdringt.

Belangrijkste bevinding

Een belangrijke bevinding van het onderzoek van Christensen is dat veel van de bedrijven die groeien van startups tot industriële reuzen zijn gebouwd rond innovaties die nieuwe markten creëren (de blue oceaan blabla, zelf denk ik dan steeds, niet anders dan de groenteboer op de hoek doet en deed) of bestaande hervormen. Net zoals gevestigde bedrijven en hun leiding systematisch onderschatten hoe groot toetredende concurrenten zullen worden, onderschatten de berekeningen die bedrijven maken, met hun Excel sheets voor financiële analyse, systematisch het groeipotentieel van innovators. Omdat deze toetredende bedrijven de neiging hebben om verkeerd te worden begrepen (‘wie heeft mobiele telefonie nodig, ik heb een antwoordapparaat’), beoordeelt de markt hun impact verkeerd en biedt het die start up een investeringsmogelijkheid en daarmee een snelle groeikans. Disruptieve innovaties hebben kenmerken die traditionele klantsegmenten misschien niet willen, althans in eerste instantie. Dergelijke innovaties zullen goedkoper, eenvoudiger en zelfs van inferieure kwaliteit lijken in vergelijking met bestaande producten, maar sommige marginale of nieuwe segmenten zullen het graag willen kopen. Wie wilde er ooit sms? Wie wilde er brillen online bestellen?

Waardenetwerk

Volgens Christensen is de cruciale factor om het spelletje te begrijpen het concept van het waardenetwerk, beschreven als ‘de context waarin een bedrijf de behoeften van klanten identificeert en daarop reageert, problemen oplost, input verkrijgt, op concurrenten reageert en winst nastreeft’. Een voor studenten bekend onderwerp, het creëren van waarde is voor met name commerciële economie studenten een vertrouwd onderwerp.

Christensen schrijft: In de eerste plaats kan het werken met een dergelijk waardenetwerk ertoe leiden dat een bedrijf ‘te veel luistert’ naar zijn belangrijkste klanten. Als gevolg hiervan worden potentieel ingrijpende innovaties niet herkend, innovaties die alleen kleinere klanten bedienen. 

Ten tweede zullen grote bedrijven niet geïnteresseerd zijn in kleine markten; ze bieden nauwelijks significante groeimogelijkheden. Ook dit zal ertoe leiden dat bedrijven de disruptieve innovatie volledig negeren of wachten tot de markt ‘groot genoeg is om aantrekkelijk te zijn’. Dat is precies wanneer nieuwkomers het gras van de gevestigde exploitant aanvallen, en tegen die tijd is het meestal te laat.

Om beide problemen op te lossen, moeten organisaties een onafhankelijke bedrijfseenheid oprichten waarvan de omvang overeenkomt met de opkomende markt zo adviseerd Christensen.  Vraag Rudolph naar zijn werk bij de uitgeverij VNU, nu Sanamo, rond deze aanpak. 

Mijn advies aanpak

Ik denk dat de onderzoekmethode van de lenzen, zoals die door Prof. Marion Debruyne wordt gehanteerd in haar boek, en waar we ook een opdracht rond zullen doen, voorkomt dat je in die valkuil stapt. Lees je dit niet als student, bel me dan, graag vertel ik je er meer over en zend je het werkboek. Ook de analyse van de elementen naast je firma, in het netwerk model van Debruyne, en de drie C’s, voorkomt dat je te eng naar je business kijkt.

Floppy disks

Een oud voorbeeld nog eens: Quantum Corporation, een toonaangevende producent van 8-inch schijven in de jaren stillekes, erkende dat 3,5-inch schijven sommige toepassingen in de computerindustrie konden hebben, maar ze wisten niet zeker wat die toepassingen precies waren. In plaats van het project op te schorten, creëerden ze een spin-off-eenheid om dergelijke 3,5 inch schijven te ontwikkelen. Na tien jaar was de 8-inch markt volledig verdwenen, terwijl hun kleine onderneming was uitgegroeid tot ‘s werelds grootste producent van schijfstations.

Over de auteur.

Clayton Christensen is geboren op 6 april 1952, en is de naam die synoniem is met de studie van innovatie. Hij is momenteel de Robert en Jane Cizik-professor bedrijfskunde aan de Harvard Business School. Harvard Business School heeft hem in 1992 de beste dissertatieprijs van het instituut voor managementwetenschappen toegekend voor zijn proefschrift over technologieontwikkeling van de schijfstationindustrie.

Christensen heeft drie succesvolle bedrijven gestart en is een ervaren ondernemer. Hij is bestuurder in verschillende publieke en private bedrijven. Momenteel bekleedt hij een rol als bestuurslid bij Tata Consulting Services, Frankiln Covey, W.R. Hambrecht en Vanu Inc. Christensen is ook lid van de Singapore Research, Innovation and Enterprise Council (RIEC). Hij werkt voor veel van ‘s werelds grootste bedrijven. Geïnspireerd door zijn onderzoek hebben deze bedrijven elk jaar tientallen miljarden dollars aan inkomsten kunnen genereren met product- en service-innovaties. Hij heeft ook Boston Consulting Group, 1979 tot 1984, geholpen als consultant en projectmanager, hij was betrokken bij de oprichting van de adviesstrategie voor de productie van het bedrijf.

The Innovator's Prescription
Zorgsector en innovatie, lijkt me goed boek ervoor.

Professor Christensen heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij het schrijven van boeken. Zijn boeken hebben verschillende prijzen en onderscheidingen ontvangen. Hij is de bestsellerauteur van vijf boeken, waaronder zijn baanbrekende werk The Innovator’s Dilemma (1997), The Innovator’s Solution (2003) en Seeing What’s Next (2004). Christensen schreef ook twee boeken gericht op disruptieve innovatie voor sociale kwesties, was iets geweest voor Marketing of Social business. Zijn boek voor scholen, Disrupting Class (2008) werd door BusinessWeek uitgeroepen tot een van de “10 beste innovatie- en designboeken in 2008” en het beste Human Capital-boek van het jaar. Zijn boek voor de gezondheidszorg, The Innovator’s Prescription (2009), gaat gedetailleerd in op hoe ons gezondheidszorgsysteem te repareren.

Rudolph

#Innovation #strategisch management

Bronnen

Daniel, S., (2006) Disruptive Innovation. http://www.innovationzen.com. 

Clayton, C., (2010) Key Concepts – Disruptive Innovation. http://www.claytonchristensen.com.

3 replies »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s