boekreview

Innovatie lenzen

Een gedreven mevrouw die van Professor de Dean werd van de Vlerick Business school, een opleiding die ergens in de top staat van de Financial Times business school hit lists. Het is een paar jaar geleden dat ik in een klein, heel exclusief klasje lessen van haar kreeg rond innovatie. Een onderwerp waar ze erg bekend om geworden is en autoriteit op dit gebied. 

Het is Prof. Dr. Marion Debruyne, die haar colleges perfect in haar hoofd had, en als een volleerd actrice kon brengen met passie en vaart. Hoop dat ik dat haar kan nadoen. Het klasje waar ik in zit was onderdeel van een serie lessen die we van haar kregen en Peter Prins, Professor of Management Practice in Coaching en Leiderschap. In die periode was Internet of Things in opkomst, bij uitstek een moment van verandering in de telecom en energie-industrie en de start van een stroom aan innovaties die nog steeds vechten om het platform te worden, de dominantie in huis of bedrijf te krijgen of de unieke toeleverancier worden van de user interface. Marion vertelde dat innovatie gaat over de verbindingen die je legt tussen partijen. Ze pleit er voor om alle vormen van co-creation in het oog te houden. Met andere partijen om je heen kan je sneller schakelen om markten te betreden of om de behoefte van de klant vollediger in te vullen.

En de bias waar bedrijven aan onderhevig zijn. Intern denkt vaak iedereen dat de innovatie de hit van het jaar gaat worden… maar vraag het eens de klant! 

Lenzen

Bekijk je firma vanuit verschillende lenzen is een van de methodes van Professor Debruyne. Pas afstand en nabijheid toe in de manier waarop je naar je firma kijkt. We zullen dit gaan toepassen in de lessen.

Lens 1. Connect

Advies:

  • 1. Open de communicatie kanalen met je klant, zorg voor een feedback loop.
  • 2. Domple je onder in de wereld van de klant. (grap van konijn en worteltaart)
  • 3. Gebruik alle informatie die je hebt (steentjes van Hans en Grietje)
  • 4. Klant als bron van ideeen. Cocreatie.
  • 5. Klant als ontwikkelaar.

Lens 2. Uitzoomen voorbij het product

Advies: De drie minuten voor en drie minuten na het gebruik van je product of dienst test. Dar kan je potentie voor innovatie vinden.

Lens 3. De Groothoeklens

Advies: 1. Leer van de klanten die je niet hebt. Volg Clayton Christensen met zijn pamflet tegen klantgerichtheid. 2. Val niet in de concurrentie valstrik, wat de concurrent doet is niet innovatie per se.

Customer Innovation en Prof. Dr. Ing. Marion Debruyne

Conclusie/advies

We zullen elementen uit het boek ‘Customer Innovation, waarom de klant centraal staat in bedrijfsinnovatie’ gaan gebruiken in mijn lessen. Wil je het hele verhaal, koop het boek, op het snijvlak van klantgerichtheid en innovatie helpt het je inzichten te krijgen in waar de draaiknoppen zitten voor verandering.

Rudolph Regter

#innovatie #strategisch management #bookreview

Over het boek volgens de website:

Een aantal nieuwe organisaties zien klantgerichtheid en innovatie niet langer als elkaars tegengestelde polen en werken vanuit een outside-in optiek. Om hun strategie te bepalen werken ze vanuit de markt en niet vanuit waar ze goed in zijn. Wat deze organisaties typeert, is dat ze alert blijven voor de signalen van de klant en op die manier anticiperen op eventuele veranderingen. Ze passen hun business model aan om perfect bij de noden en wensen van de klant aan te sluiten. 

Deze organisaties werken samen op punten waar ze zelf tekortschieten. Ze begrijpen dat samenwerking cruciaal is om een goed idee te laten uitgroeien tot een commercieel succes. Als gevolg van deze klantgerichtheid, werken outside-in organisaties volgens een omgekeerde waardeketen: de klant wordt het vertrekpunt en de waardeketen is het resultaat van de omzetting van de klanten hun noden en wensen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s