Nadat ik in mijn studententijd ProMuze had opgericht, de verkoopkant voor de muze, ging ik werken bij Concert radio. Dit was een van eerste commerciële zender in Nederland. Het mocht eigenlijk niet zo concurrent spelen van de omroepen, maar via een ‘U constructie’ kon dat wel. Mooie tijd, lees verder en/of vraag me er naar.

Had ProMuze opzet, naar ik nu denk als onderdeel van het Nestor Busines Parc. En daar had ik wat sponsorwerving mee gedaan voor een theatervoorstelling in de Nieuwe La Mar theater in Amsterdam van [Voorstelling en groep naam: weet niet meer naam], een bekend theater gezelschap. Mijn eerste klant was daar Luxaflex, die een goede som geld gaf en daarvoor terug kreeg dat er luxaflex werden gebruikt in het stuk en ze een advertentie in het programma blaadje kregen. Een heus voorbeeld van ‘in-programm-branding’.
Sponsorwerving had ik al een soort van ervaring mee door het werken voor IP TV, de eerste organisatie in Nederland die commerciële zendruimte verkocht voor de eerste commerciële zender in Nederland, het later RTL.
Concertradio zond 24 uur per dag klassieke muziek uit vanuit Amsterdam gezeteld in een mooi statig pand, in een zijstraat van de P.C. Hoofdstraat. Waar ook andere zenders vandaan kwamen. Waaronder het bekend radio 10 met beroemde DJ;s die ik daar tegen kwam. Daaronder Ferry Maat, Tom Mulder en Adam Curry. Van de laatste luister ik nog zijn podcast, de ‘No Agenda show’.

Ik werkte voor Jeroen Soer de oprichter en directeur van Radio 10 waar dit onder viel. Dat was een flamboyante man die met veel vaart zijn ideeën in de markt aan het zetten was. Hij liet over hemzelf optekenen in de Volkskrant: ‘We waren vrijgevochten, ongeduldige jongens met een grote bek. Anders waren we geen dj’s geworden,’ aldus radiopionier Jeroen Soer in de Volkskrant in 1996.
Afsluiting
Mooie tijden, elke dag een koffie op de PC Hoofdstraat, de winkelstraat voor de ‘padjepe-ers’, het winkelende snelle-geld publiek. Ik kocht daar eens mijn eerste spijkerbroek, moest een bonus opmaken bij een winkel met sjieke kleding, Oger was de naam van de firma, wist niet waar aan te besteden, toen maar spijkerbroek gekocht.. denk van nu omgerekend iets van Euro 800. Maar dat is voor een ander verhaal… Concert radio dus. Heerlijke tijd: wat bellen in een ruime kamer en de wereld aan de klassieke muziek helpen.
Heb er maar een splintertje aan bijgedragen, die omwenteling naar commerciële radio en tv. Leuk om deze herinneringen weer naar boven te halen. En wellicht eens met studenten verder over te spreken over hoe zich dat verder ontwikkeld heeft, dat ‘in-program-branding’.
Rudolph Regter
Laatste update: Lente 2020
ProMuze
Studentenborrel praat: ‘Pro, dat gaat het zijn! Pro-Muze, ProMotie, Pro… etc’. Vast uit dezelfde tijd als SPP bv: Snelle Pieken Pakken bv…..
Meer van de publieke wiki
Start commerciële radio
De geschiedenis van Radio 10 gaat terug tot halverwege de jaren ’80. Commerciële radio was in Nederland nog verboden, maar toch had VARA-deejay Jeroen Soer plannen om met een commercieel radiostation te starten. Iets waar Soer overigens nooit een geheim van had gemaakt, maar bij de publieke omroepen werd er vooral lacherig over de plannen gedaan.
Eind 1987 kwamen de plannen van Soer van de grond. In december startte via de satelliet een non-stop muziekstation onder de naam Radio 10. Op 4 april 1988 startte Radio 10 officieel met gepresenteerde programma’s en was de zender ook via enkele kabelnetten te ontvangen. Deejays van het eerste uur waren Ferry Maat, Adam Curry, Daniel Dekker en Rob van Someren.
De publieke omroepen waren op z’n zachtst gezegd ‘not amused’ over de start van Radio 10 op de Nederlandse kabel. Het kostte Soer, die inmiddels was overgestapt naar de TROS, dan ook zijn baan bij de publieke omroep.
U-bocht
Omdat commerciële radio in Nederland nog steeds verboden was, werd gebruik gemaakt van een zogenaamde U-bocht constructie. Het was namelijk wel toegestaan om een buitenlandse commerciële radiozender door te geven op de kabel.
Radio 10 was dan ook officieel een Italiaans radiostations dat programma’s maakte voor Rete Zero / Studio 10 in Milaan. Daarom waren er ook regelmatig Italiaanstalige jingles te horen. De programma’s kwamen echter gewoon vanuit Nederland.
De studio was de eerste jaren gevestigd aan de Honthorststraat 6 in Amsterdam. Hiervandaan werden de programma’s via de muzieklijn van de PTT naar Brussel gestuurd, waar het door Filmnet naar de satelliet gestraald werd. Deze uitzendingen werden door het radiostation in Milaan opgepikt en uitgezonden. Maar belangrijker was dat deze satellietsignalen ook door Nederlandse kabelmaatschappijen ontvangen konden worden.
Uitbreiding
Arcade besloot zijn radioactiviteiten uit te breiden. Daarom kreeg Radio 10 Gold er in 1991 twee zusjes bij. De klassieke zender Concert Radio, die enige tijd uitzond onder de naam Radio 10 Klassiek, en de jongerenzender Power FM, die op 15 februari startte.
De uitzendingen kwamen nog steeds vanuit Amsterdam, zo blijkt uit het promotiefilmpje van Arcade.