UPDATE lente 2021: deze pagina zal niet meer onderhouden worden. Ik heb een geheel eigen website gemaakt voor het maken van een werkstuk, een scriptie, onderzoekverslag, portfolio,…. net hoe je het maar wil noemen…
Zie nu www.maakeenportfolio.com
Je doet het om slimmer te worden en het leven leuker te maken dat leren. Want leren maakt het leuker door meer inzicht, doorzicht en verzicht.
….maar een assessment halen is ook wel fijn…. Hieronder Rudolph’s gedachten daarover.
Hieronder twee delen: Werkstuk en Assessment.
Deel 1 – Werkstuk
Tijd om achter je scherm te kruipen.
De deadline begint nader te komen. Maar zelfs al zou dat niet zo zijn, dan nog zou mijn sterke advies zijn een inhoudsopgave te maken van je werkstuk. Zo weet je welke hoofdstukken je moet vullen. En daar een planning op te zetten. Want een werkstuk met een super goed hoofdstuk 1 en geen hoofdstuk 6 en 7 gaat niet een voldoende geven. Beter eerst alle hoofdstukken wat tekst in krijgen, om dan daarna het verder aan te vullen en de opmaak te doen, zou mijn gedachte zijn.
Indeling van je werkstuk.
Dit tekst gedeelte is mijn persoonlijke mening. Iedere docent heeft daar zijn eigen blik op. Aan het eind komt het op hetzelfde neer: je moet laten zien dat je de elementen uit de rubric kan, beheerst.
Met je werkstuk daar ben je in helemaal vrij. Je werkstuk is slechts een manier om tijdens het assessment te laten zien dat je de elementen uit de rubric kan. Naast het werkstuk doe je ook nog een persoonlijke toelichting, dus ben je iets vergeten in het werkstuk te zetten, kan je dat altijd nog in je mondeling toelichten. Maar let op… veel tijd in het assessment is er niet….
Rudolph’s eerste gedachte bij een werkstuk.
Deze gedachte zijn de grote lijnen waarin ik denk dat een werkstuk er uit zou kunnen zien. Eenzelfde indelingen wenste ik vroeger als iemand met een voorstel kwam om bijvoorbeeld een nieuw product in de markt te zetten en daar 1.5 miljoen voor nodig had.
Tijdens de lessen en persoonlijke gesprekken zal ik hier altijd graag een toelichting op geven, want iedere situatie is net weer iets anders.
Wat ik graag wil zien is een
Let op! disclaimer: Alles wat hierna staat hoef je niet te doen. Als je het wel doet is het nog niet een garantie op voldoende, want wat hieronder staat is slechts het framewerk, het omhulsel, de inhoud is de kern.
Voorblad. Leuke titel, alle admin erop als naam, studenten nummer, cursus code etc.etc. Een foto van jezelf erbij en de firma of het logo maakt het me makkelijk om de link naar jou te leggen. Een versiebeheer deel is helemaal top.
Management summary. Voor de mensen die niet veel tijd hebben.
Inleiding. In wat voor industrie werk je, hoelang bestaat die industrie al, wat voor soort klanten heeft het, welke trends in de wereld en NL zijn daarin te zien? Voor welke firma werk je, hoe lang bestaat die, hoeveel medewerkers heeft die, welke producten worden verkocht en aan wie en hoeveel, wie zijn blije klanten, wat voor perspectief is er. Wat voor concurrenten, etcetc. Met wat plaatjes erbij, van bijvoorbeeld de producten, de klanten, je werkplek, het gebouw. Dan gaat het wat meer leven dat werkstuk voor me.
Wat is het probleem of kans? Bedrijven en mensen willen vaak niet veranderen. Wanneer schieten ze wel in gang? Als het huis in de brand staat… dan wil je wel uit je luie stoel komen. Of als er op tafel een lekkere taart staat, dan reik je ook wel uit. Niet anders bij bedrijven. Dus als je een brandje hebt gevonden zoiet van bijvoorbeeld de omzet liep met 40% terug, de kosten rijzen de pan uit, het personeel is heel ontevreden, etc.
Onderzoek. Hoe ga je onderzoeken wat je daarmee kan doen. Dat onderzoek maakt dat je aanbevelingen meer waarde krijgen. Dus dat doe je niet alleen voor school, maar ook voor de firma. Als ik aan je vraag of je me 5.000 euro wil lenen voor mijn nichtje die een limonadekraampje begint, vraag je me toch ook hoe ik denk dat terug te gaan verdienen? Zo denk je baas er ook over (hoop ik) die wil trefzekere acties inzetten. Zeker nu in deze tijden…. Je gebruikt een theorie, want over alles hebben mensen al nagedacht. Theorieen zijn overal te vinden.. ook hier.
Conclusie. Wat voor bevindingen leverde het onderzoek je op? Soms zijn dat zaken die je al lang wist. Veel medewerkers mopperen dat zij wel weten wat er gedaan moet worden ‘ik zeg dat al jaren, maar het management luistert niet naar me…..’ Wat we nodig hebben is wat meer betrouwbaarheid en validiteit daarin. Want de directeur kan het zeggen of de receptioniste… maar hebben we er verstand van. En dat 1 iemand het zegt… tja dat zegt nog niet veel….
Soms zijn het zaken waar je niets mee kan. Als je bevinding is het product met name gekocht zal worden door mensen die rode ondergoed aanhebben… tja dat is niet echt in actie te zetten, want een database met welke kleur ondergoed iemand draagt kan je niet kopen.
Aanbevelingen. Van welke bevindingen denk je dat de firma verder moet gaan en waarom, drie aanbevelingen is minimum. Je aanbeveling moet wel passen bij de firma. Kan de firma dit wel gaan doen, hebben ze er de kennis voor etc. Dus is je aanbeveling dat er veel kansen liggen in IJsland, maar iedereen heeft vliegangst bij jouw firma, is dat ook niet een passende aanbeveling.
Kosten en baten analyse van je aanbevelingen, dus per aanbeveling. Daar zie ik dan een kostenoverzicht en batenoverzicht van minimaal iets van tien regels. Grove inschatting dus mag, achterkant van een sigarendoosjes zeggen we dan.
Planning van je aanbevelingen. Wat moet je allemaal doen en wanneer gaat de firma de vruchten ervan plukken. Hier verwacht ik een Gantt diagram met minimaal 20 regels acties.
Afsluitend hoofdstuk. Maak een leuk wrap-up, het verpakkingsmateriaal van je werkstuk. Ik lees daarin iets van ‘dit was een uitdagend onderzoek, het is geaccepteerd en in gang gezet, dat is gaaf en blabla’. Dit maakt het stuk af. Natuurlijk heb je ook al een managmeent summary als begin geschreven, dat is voor mensen die niet veel tijd hebben. Maar net zoals een praatje waar de opbouw is: 1. Je verteld wat je gaat vertellen, 2. Je verteld het, 3. Je verteld wat je verteld hebt. Dus ook in je werkstuk heb je dit puntje 3 nodig denk ik.
Nog wat extra informatie diversen
- Rond de 40 bladzijde zou mijn richtlijn zijn, exclusief de bijlages.

- Bronnen vermelden in APA stijl. De Surf organisatie heeft in samenwerking met auteursrechten.nl daarvoor een handige reader gemaakt die je onder deze link kan vinden. Ook heeft de hogeschool een website daarover, die hier zit.
- Gebruik een begrijpelijke naam van je bestand. Rudolph heeft daarover advies gegeven in je les. voornaam_achternaam_studentennummer_vaknaam_versie nummer
Rudolph Regter
Versie 8 mei 2020

Looking for more? Meer informatie
Meer informatie is te vinden op mijn helpdesk. Daar vul in zo nu en dan materiaal aan waarvan ik denk dat iedere studenten daar mogelijk wel iets aan heeft. Rond werkstukken zie je eea staan onderaan de kennis bank. Die kennisbank zit hier en heeft als url: https://rudolphshelpdesk.freshdesk.com/support/home
Deel 2 – Assessment
Hier wat informatie over het assessment.
Jou investering en die van school
30 ECTS, dat is 30 x 28 uur die men Europees heeft afgesproken date r gestudeerd moet worden voor 1 ects. Dus in de 20 weken dat je een cursus volgde wordt je geacht 30 x 28 uur, is xyz uur gestudeerd te hebben. End an gaan we die studie in een assessment beoordelen.
Bij andere studierichtingen moet je voor 30 ects, 15 keer examen doen, daar is een examen maar 2 ects waard. Dus dan doe je 15 keer examen, heb je 15 keer een boek gekocht en lessen gevolgd van vier weken intensief.
Het assessment dat je gaat doen is dus erg belangrijk. Het heeft een grote waarde, namelijk jouw investering in dat vak en die 104 uur, zeg aan Euro 50 is 42.000 euro.
Assessment praktische zaken
Duur. Vaak tussen de 1 en 1.5 uur
Vorm. Presentatie, vraag en antwoord, uitslag.
Plek. Vroeger was het op school, nu vaak via Teams.
Technisch. Het assessement wordt opgenomen voor evt later kwesties.
ID. Docenten vragen om je paspoort of ID om formeel vast te stellen dat je bent wie je zegt dat je bent.
Hoe gaat het in zijn werk?
Voorbereiding – RR’s suggestie
Natuurlijk ben je ruim op tijd, we spreken hier over een investering van jou van 42K euro, daar heb je zeker wat extra tijd voor over. En je oudste spijkerbroek liet je thuis….
Je hebt de techniek geoefend, weet hoe Teams werkt. Of weet welk lokaal je verwacht wordt op school.
Een kopie van je werkstuk heb je bij je als het op school is. Of heb je op een scherm als het via Teams is, over het werkstuk kunnen namelijk vragen gesteld worden.
Je hebt je verdiept in de assessoren, je weet wie ze zijn, wat ze gedaan hebben in hun leven en je hebt nagevraagd wat hun stokpaardjes zijn, waar ze vaak naar vragen.
Het laatste nieuws rond jouw industrie en vakgebied las je, de docenten lezen ook hun vakliteratuur en mogelijk vragen ze je ergens recents naar.
Start van assessment – jouw presentatie
Vaak 10 minuten introductie door jou waarbij je er van uit moet gaan dat de assessoren je werkstuk hebben gelezen, dus haal alleen de highlights aan. Voeg ook iets toen van de softskills kant, een soort reflectie.
De presenatie wordt met vaart en energie gebracht en laat zien dat je een verdieping hebt gemaakt in de vak presenteren. Dood door powerpoint of juist niet.
Na je presentatie – vraag en antwoord
Na je presentatie is er tijd voor vraag en antwoord door de assessoren. Dat vraag en antwoord spel, daar zijn die assessoren in getrained. Waarom zou jij dan niet dat ook eerst testen met je partner, de buurman etc.?
Weet je een vraag niet, zeg dat gewoon, ga niet blabla in.
Als assessoren voldoende gehoord en gezien hebben – overleg
Als de assessoren denken genoeg gehoord en gezien te hebben vragen ze je even de klas te verlaten, of de Teams af te sluiten. Dan overleggen ze en lopen ze het beoordelingsformulier om te bepalen wat ze er van vinden.
Uitslag van de beoordeling
Zijn ze uit overlegd, dan kan je terugkomen en de uitslag horen. Drie mogelijkheden: je bent expert, je bent competent of niet competent.
Als je expert bent, ga je die dag loonsverhoging vragen op je werk.
Bij competent vier je een leuk feestje.
En bij niet competent, kan je even teleurgesteld zijn, maar daarna hopelijk denken dat je al veel geleerd had, nu de kans hebt dat nog beter in te zetten (mindset van Dweck: be good versus getting better)
Afronding en vervolg
Docenten vullen beoordelingsformulier verder in, zetten datum en krabbel erop en uploaden dit. En zetten cijfer in Osiris of het cijfer systeem dat op dat moment relevant is.
Filmpje over afstuderen en of assessment
Enige jaren geleden heb ik met een paar studenten van me een filmpje gemaakt over het afstuderen toen. De vorm bij assessment in 2020 of afstuderen in wat we noemen de ‘oude stijl CE’ verschilt niet zo veel.
Dus kijk vooral het filmpje!
En het filmpje dat ik zelf maakte ga je hier vinden op Youtube. Of kijk je hieronder:
Wat gaat er vaak mis dat dan een onvoldoende als resultaat heeft?
Een student heeft niet de rubric ernaast genomen en een match gemaakt tussen zijn werkstuk en presentatie en zeker gemaakt dat die alle elementen uit de rubric heeft behandeld.
De presentatie is niet geoefend, waardoor student staat te sukkelen. Of merkt dat het niet 10 minuten duurt, maar wel 20. En na 10 minuten ben ik lichtjes geirriteerd aan het raken. Want ik las je werkstuk al, dus daar hoef je alleen de highlights van te behandelen.
FAQ
[dit is werk in wording, kom later terug, dan staat hier wellicht meer tekst. Ik verwacht zo rond eind mei hier meer tekst te hebben]
Afstuderen – Oude CE vorm
Mijn stokpaardjes
Fijn dat je tot hier gekomen bent, je leest dus door.
Graag beloon ik dat met een inkijkje in mijn stokpaardjes, waar zal ik interesse in hebben?
- Neem een voorbeeld mee van het product waar je mee werkt als dat kan, dat maakt het visueel.
- Laat me zien waar je werkt, waar ligt het kantoor, hoe ziet het er uit, wat is je werkplek.
- En kosten en baten analyse die laat zien wanneer het geld is terug verdient dat de firma in jouw plan moet steken. En spreek dan over winst, niet over omzet. Omzet klinkt als onvoldoende dus verwissel die niet met winst…. je bent maar gewaarschuwd!
- Een planning waar je zelf van weet wat het kritisch pad is. En weet je niet wat een kritisch pad is in een project plan, kan je net zo goed niet beginnen met het assessement.
- Verander management. Toen je als student dit ging doen voor school en de firma, hoe keek de firma daar tegenaan? En wie bewoog welke kant op, wie was er mee met je idee, wie was er tegen en waarom denk je dat dit zo was. Hoe ga je het de volgende keer aanpakken, wat ga je anders doen, wat hetzelfde?
Bronnen:
Foto Photo by Chase Clark on Unsplash
Movies picture: Photo by Denise Jans on Unsplash