studietip

Hoe de bal de hoepel door

Een kort stukje voor iedereen die een besluit rond wil hebben of een examen wil halen. Het is een serie open deuren… dat hoop ik toch voor studenten die al wat jaren achter de rug hebben in hun werk en studie.

Wat doe je op werk om succesvol te zijn?

Je probeert te snappen wat je baas wil. Je schat in hoe zijn besluitvorming loopt. Wat moet je ter tafel brengen om dat budget te krijgen, of die loonsverhoging? En wat je ter tafel brengt wat zal het meeste impact hebben vraag je je vooraf af. En heb je tijd alles ter tafel te brengen? Wat kies je als eerste naar voren te brengen?

In onze studie maken we dat makkelijk.

Wat de baas wil, dat noemen wij een rubric.

Hoe die besluit, dat noemen we de toetsvorm en dat is een assessmentvorm.

Wat ter tafel brengen, dat zijn de input mogelijkheden die je bij het assessment hebt. Wat is dat onder andere, je werkstuk(ken), presentatie, fysieke voorbeelden, je mondelinge communicatie. 

Meeste impact, dat zijn natuurlijk bewijzen ‘na mijn loonsverhoging, gaan we gegarandeerd 10% meer verdienen’. Tja…. Klink goed. ‘Heb persoonlijke tijd gestoken in een onderzoek onder klanten, 60% zou meegaan, dat is xyz Euro, een fractie van de loonsverhoging die ik fair zou vinden’. Klinkt beter.

Tijd alles ter tafel brengen en wat kies je? Toen ik een investering van 40 miljoen akkoord wilde krijgen had ik daar niet 40 uur spreektijd voor. Maar 1 uur. Dan selecteer je wat je denkt al bekend is bij de besluitvormers (bv wat al in je werkstuk staat, of daar te vinden is…denk je) en wat er niet staat, wat dus aanvulling moet hebben. Denk je dat je die matching weet, denk dan nog eens. Check dan nog eens. Voor de Jip en Jannekes onder ons: neem de kolom ‘competent’van de rubric, maak er een lege kolom ernaast en daarin schrijf je waar je bewijsvoering te vinden is (werkstuk blz x, slide nr y, voice-over z etc). Leg voor aan de buurvrouw, geloofd die je?

We hebben geen haast om fouten te maken zei mijn baas weleens als ik iets probeerde af te raffelen…

Brad Gunn

Schreef al eens eerder de examens die ik komende weken afneem voor mensen een investering is van 42K euro. Even kwijt hoe ik daaraan kwam?  

Success! Ik zie je, wanneer ik je zie,

Rudolph

Meer lezen?

Over besluitvorming heb ik een cursus gemaakt en wat blogs. Een er van is deze over BOB: Beeldvorming, Oordeelsvorming, Besluitvorming.

Fotocredit: Photo by Aline de Nadai on Unsplash

Categories: studietip