RR's gedachten

Zet volgend jaar een andere bril op!

Goede voornemens? Terug kijken op afgelopen jaar? Stop eens met aan de inhoud te denken, stop te denken of je veel at, veel op vakantie ging, veel xyz. Denk eens aan welke ‘bril’ je toen op had.

‘De wereld waarin iemand leeft, hangt af in de allereerste plaats af van de manier waarop hij haar opvat en richt zich dus naar de verscheidenheid der geesten: hiervan is het afhankelijk of de wereld arm, onbeduidend en vlak, ofwel rijk, interessant en betekenisvol zal uitvallen’.

– Zo schreef Arthur Schopenhauer in ‘Bespiegelingen over levenswijsheid’. Vele andere schrijver en praters vinden dit net zo.

Het is niet anders dan:

Een rijk mens heeft niet meer dan iemand die genoeg heeft.

Mijn gedachten bij de zin van Schopenhauer:

Over ‘haar opvat’,

Het is je mindset, de manier waarop je jouw geest hebt ingezet. Die inzet om hoog of laag te willen reiken. Maar hoog of laag is wat alleen jij kan bepalen. En dat bepalen doe je met jouw filter die gemaakt is door je verleden. In het verleden werd je verteld dat je niet kon voetballen, werd je verteld dat je slecht in rekenen was en zo voort. Dit bepaald hoe je nieuwe doelen zet. Vergeet die oude zooi. Laat je niet beperken, jij bent je grootste gevangenis.

Over ‘verscheidenheid van geesten’,

De Instagram berichten, de LinkedIn updates, alle geven een beeld van een ‘geest’ van een ander die jou iets wil laten weten. Of, naar ik denk, met name zichzelf iets wil laten weten. ‘ik publiceer dit’ dus ben ik goed/duurzaam/doelgericht etc. Moet je je daar aan spiegelen?

Wie leeft van complimenten, sterft aan verwijten.

Over ‘zal uitvallen’

Of de wereld, jouw wereld ‘rijk, interessant en betekenisvol’ zal uitvallen is afhankelijk van hoe je dat ‘uitvallen’ laat gebeuren. Als je praat, kan je niet luisteren. Als je nadenkt kan je niet ervaren. Iets kan pas vallen als de wind stil is gaan liggen. Dus neem je tijd in het nieuwe jaar, soms stil te zijn en je het geluk je te laten toe-vallen.

Rudolph Regter wenst een prachtig 2020

Wens je alle goeds en als het niet goed gaat, vraag mij je een bril te lenen en wat pep talk in je steken. Ik ben daar goed in en het is iets dat ik heel graag doe. Dus doe me een plezier, als in een dip, bel me!

Dank je voor het lezen van mijn stukjes. Het doet me veel plezier dat mensen ze ongevraagd lezen. Hou je goed, tot in het nieuwe jaar!

Rudolph

Een gezonde bedelaar is ontegenzeglijk gelukkiger dan een zieke koning.

Foto credit: Photo by Karly Santiago on Unsplash

Meer lezen?

Meer over hoe je manier van kijken en denken beïnvloed wordt ga je hier vinden. Een lange lijst me de ‘bias’ van je kijken.

Categories: RR's gedachten