besluitvorming

Goede voornemens.

Jawel, we zijn er weer bijna, het eind van het jaar en begin van goede voornemens! Zonder jezelf te checken ben je die een weekje later al weer vergeten….., toch? Charlie Munger, de rechterhand van een van de rijkste mensen in de wereld, zweert erbij, modellen. En las afgelopen dagen een aardig verhaal dat astronauten die naar de maan gaan ook checklists gebruiken.

Astronaut ga je niet worden met alleen een diploma lagere school, vele jaren training zowel mentaal als lichamelijk gaan er aan vooraf. Toch gebruiken ze een checklist, dicht bij zich op hun arm. De foto is genomen tijdens een trainingssessie op aarde en geeft een goed beeld hoe het er toen uit zag.

Checklist NASA astronaut

Nut van checklist is al lang bewezen in de luchtvaartindustrie. Wanneer zich tijdens de vlucht problemen voordoen, is er een natuurlijke reactie zijn op iemands oordeel te vertrouwen dat die het probleem wel zelf kan oplossen. Maar piloten doen dat niet, hun vertrouwen in hun ‘buigevoel’ zal er vast zijn, maar piloten wenden zich om twee redenen tot checklists. Ten eerste zijn ze getraind om dit te doen in plaats van te vertrouwen op geheugen, en twee, checklists hebben keer op keer bewezen dat ze werken. Piloten hebben geleerd om de checklist procedure te vertrouwen, zelfs wanneer ze geconfronteerd worden met de ramp, is het de checklist die ze kiezen. Zo ook het protocol dat in ziekenhuizen gebruikt wordt.

Maakte een checklist voor de kids. Deze keer door niet iets door te strepen op een lijst met opdrachten. Ook niet die opdrachten van plaatjes te voorzien, deden we ook al. Neen, deze keer zijn het afscheurblaadjes. Dus als je tanden gepoetst zijn, scheur je het blaadje af. Dan komt schoolkleren aandoen en daarna een blaadje scheuren. Etc. En de blaadje in een bakje en als het goed is gegaan dat onderdeel, gaat het blaadje op een prikker en geeft een promotie. Hm… terwijl ik dit type denk ik wel dat dit heel erg gedragsverandering door drillen is..

Hoe ziet jouw checklist eruit?

En wellicht eentje maken voor het eind van het jaar om in 2020 te gaan gebruiken? Tijdens mijn workshops in Antwerpen nu aan het eind van het jaar ga ik er met groepen samen ze maken. Sluit je aan!

Rudolph

Cuff checklist by NASA: source:

Checklist NASA astronaut

Categories: besluitvorming, tips