besluitvorming

Nieuw jaar, advies nodig?

Nadenken over advies op de zondagmiddag.

‘Dat doe je verkeerd! Dat moet je een ander laten doen. En weer lag ik te vechten op de straat’. Een tekst van Willem Sonneveld over wat er gebeurde toen die in de ochtend een ruitenwasser tegenkwam. En als advies gaf dat die zijn werk verkeerd deed: je moet dat een ander laten doen! Ongevraagd advies is van alle tijden.

Deze website is er een goed voorbeeld van. Bits en bytes verspillen aan teksten die je zou kunnen opvatten als advies. Ik kan me wel wat vereenzelvigen met deze Sonneveld. Gek doen met een een boodschap die mag overkomen, of niet. Overigens als je deze blog ziet als advies, dan hier nog een stukje advies: ‘je hoeft advies nooit op te volgen, ook niet advies waar je om gevraagd hebt’.

Ongevraagd advies kan vervelend zijn

Nadenken over advies dat vaak ongevraagd is kwam door een stukje tekst in de krant. Dat ging over hoe naar ongevraagd advies kan zijn. Er werd geschreven dat er ook ongevraagd advies bestaat dat wel fijn is. Advies dat op geen enkele manier inhaakt op jouw eigen gedrag zo werd er geschreven. En men ging verder: advies dat zomaar aan komt waaien, zoals soms een gedicht dat doet, of een tip voor een boek of een merk panty’s of sokken. Prettig ongevraagd advies is advies dat niet op jou reageert, dat niet eens per se op jou gericht is. Waar je niet mee hoeft, maar waar je iets mee kunt. Advies dat mogelijkheden opent’. Tot zover de tekst.

U kent ze wel die van

… ‘Een stukje advies’.

… ‘Ik heb het beste met je voor’.

… ‘Later zal je aan me denken’.

… ’Als ik in jouw schoenen stond…’.

… ‘Mij gebeurde dat ook vaak, en weet je wat ik deed?’

Ik woon in het vast meest geadviseerde land in de wereld.

Natuurlijk heb ik er het raden naar, maar met iets van 8 regeringen in 1 land, dan moet er veel geadviseerd worden in dit land. Iets van 58 ministers hier. Voeg er de Europese gemeenschap overheid bij in Brussel en je hebt denk ik de top en regenstorm aan advies wel bij mekaar. Verder ging het met dit land lang beter in de vele maanden dat er geen regering was, dan toen die er wel was. Wat zegt dat?

Er blijft niets over van dat advies!

Wat zou ervan over blijven van al dat advies denk je. Het is zoiets als 10 adviezen krijgen bij je ontbijt waar je 1 boterham eet. Wat er dan op je brood zit, komt dat door het advies? Ik denk van niet, de terreur aan advies doet je besluiten je eigen goesting te doen en je eigen beleg te kiezen.

Wat is het nut dan?

Naar ik denk hetzelfde nut als deze website. Nuttig voor de persoon die advies geeft en verder moet je er geen relevantie achter willen zoeken.

Advies geven verheft de mens die adviseert, die stelt zich hoger dan de ander vaak, want die heeft schijnbaar advies nodig, dus doet iets niet goed.

Advies geven geeft een soort recht heel lang te mogen praten. En soms allerlei onzinnige theorieën en weetjes te mogen verkondigen.

Het is verder weer zo een vraag die dan mij doet glimlachen. Vraag het aan iemand die iets nuttigs wil doen, die zal denk ik niet adviseren. Die zal adviseren hoogstens in de zijlijn van zijn werk doen. En het terugwerpen op de spreker. Zie mijn cursus Gestalt therapie en de blog rond ‘Even niet helpen. Helpt.’

Adviseren of opleiden

Verwar overigens opleiden niet met adviseren. Opleiden is denk ik bewust iemand helpen haar of zijn kennis en vaardigheden of gedrag zelf te laten veranderen. Kennis maakt iemand zelf. Voor mij is het ultieme doel, iets te wegen te brengen waarna je zelf niet meer nodig bent en de ‘lerendheid’ vanzelf doorgaat of niet. En daar is wat meer actie bij nodig dan wat vrijblijvend kletsen en vragen stellen met die persoon.

Student of collega?

Het is populair om tegenwoordig te zeggen dat je een collega bent van de student. Daar kan ik soms wat in komen. Maar met mijn ruim 35 jaar werkervaring op vele plekken in de wereld in verschillende industrieën, laat ik wel veel liggen als ik die ervaring niet gebruik. Graag leg ik je voor welke fouten ik maakte en vertel dat aan je als docent. Pak je dat op en wil je afstemmen welke kennis je hebt en hoe je daar kennis aan vast kan bouwen, dan doen we dat samen. En welke naam je aan die activiteit wil geven mag je zelf bepalen.

Afsluitend, een jaar van richting en regels.

Het kalenderjaar krijgt zijn afronding en over een paar dagen een nieuw begin. In dat nieuwe jaar ga ik meer de rol nemen van de goedwillende manager, die graag wil dat zijn mensen beter worden dan hijzelf. Maar tot die tijd toch nog even de richting en regels zet.

Rudolph

December 2021

Categories: besluitvorming

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s