uncategorized

Flitsende Kruidenier

De kruidenier zat op de hoek. Dus iets halen deed je in een paar minuten. En de buurvrouw wilde je ook altijd koffie of suiker lenen, dat was nog sneller. Nu hebben we Gorillas. (maar ik vond de buurvrouw leuker)

Spullen uit de supermarkt snel thuis krijgen. Er is een markt voor gecreerd, wellicht niet zozeer omdat de kruidenier niet meer op de hoek zit, of je de buren niet meer kent, maar omdat met veel geweld en geld de flits service in Nederland in de markt wordt gezet. Jumbo en Gorillas gaan samenwerken zo las ik en maakte een aanzet tot een case voor strategisch management en digitale transformatie.

Leestijd: 3 minuten. Nut: voorbeeld van overwegingen op strategisch vlak.

Wat dachten ze bij Jumbo en Gorillas strategisch?

Gorillas en de externe analyse. Deze firma wil verder inzetten op de stedelijke gebieden, daar zit hun primaire doelgroep. Die heeft steeds meer wensen, wil steeds mee geleverd krijgen. Er zijn vier flitsbezorgers in Nederland actief. Corona gaf er een boost aan. Klant wil dezelfde prijs betalen als in de winkel. Dan moet Gorillas niet zelf de bezorger de winkel door laten gaan, maar een extra inkoopslimmigheid bedenken.

Gorillas en de interne analyse. Had een beperkt assortiment van 2.500 producten. Kocht dat in via inkoopcombinaties, maar daar heb je aparte kennis voor nodig. Wilde verder marge maken en marktaandeel vergroten. Dan meer producten nodig. En de service is binnen tien minuten leveren. Blijft dat kunnen met vastlopende steden?

Is actief in elf steden in NL en twee in BE. Dat willen ze uitbreiden. Heeft ervaring met samenwerking met een supermarkt keten in de UK, waar ze dit met Tesco doen en in Frankrijk met Casino.

Jumbo en de externe analyse. Het consumenten gedrag verandert zowel in winkels als online als out-of-home. Flitsbezorging is een concurrent. Albert Heijn deed al een proef met flitsbezoriging in samenwerking met Takeaway. Jumbo ziet flits service als een blijvertje. De topman Ton van Veen zegt in een artikel in het Parool: ‘We zien heel duidelijk de trend dat specifieke doelgroepen levensmiddelen snel thuisbezorgd willen krijgen. Dan kun je denken: dat is een hype die overwaait. Wij verwachten dat vanwege het enorme geweld waarmee flitsbezorgers ons land betreden het tot een permanente verandering leidt.’

Online blijft groeien. Bij Jumbo zelf steeg de online omzet met 30% tot een 650 miljoen euro. Er werden tien nieuwe bezorghubs geopend en een E Fulfilment Center. Er zit groei in, want dit jaar, 2022, zullen er vier bezorghubs bij komen.

Ook nog: stijging van prijzen door schaarste aan grondstoffen en transport capaciteit. Krappe arbeidsmarkt. Opkomende concurrentie van internationale partijen.

Jumbo, interne analyse. Meer omzet en marge zou goed zijn, in 2021 werd er door analisten een stijging van naar 10 biljoen verwacht, dat werd 9.9, dat was een stijging van 2%. Het marktaandeel is 22% (nog eens opzoeken van waar) De thuislevering tak maakt nog verlies. En La Place, een onderdeel van Jumbo maakte verlies.

En ze hebben als bezitting 705 eigen winkels in 2022, en een goed logistiek netwerk. Daarmee een aantal darkstores van Gorillas beleveren kan makkelijk. Er zijn er 25 van die darkstores. En dat aantal groeit de komende jaren verder. En in de belevering zitten naast de A merken ook de eigen merken, met meer marge.

Ook nog: kracht van het familiebedrijf. Kritisch blijven kijken naar verdienmodel. Visie: slim vernieuwen en kosten laag houden. Is het duurzaam, de CEO zegt ‘Als je het maar heel normaal vindt dat alles naar jou in je luie stoel toekomst, voor niks, vraag ik me af of dat maatschappelijk de juiste keuzes zijn’.

Afwegingen door Jumbo

If you can’t beat them, join them. Frits van Eerd, de CEO zegt ‘Online klanten willen zeer snel geleverd krijgen. We willen er zijn voor onze klanten, altijd overal.’ Of zoals Ton van Veen zegt: ‘Dan kun je afzijdig blijven of participeren. Als we het zelf opzetten, worden we de vijfde of zesde speler in Nederland. Dus lag het voor de hand samenwerking te zoeken met Gorillas, de marktleider in flitsbezorgen’.

Kannibalisatie. Ton ziet mogelijk wat kannibalisatie ontstaan, maar heeft liever dat die er toch nog iets aan verdient en betrokken is bij de snelle levering diensten. Grappig zegt die dat als die de volle winkelwagens in de winkel ziet, die ‘nooit geloofd dat dat allemaal in de rugzak van de flitsbezorger past’. En daar heeft die natuurlijk gelijk in.

Ecosysteem. Jumbo heeft ook kennis van de logistiek en distributie netwerk planning. Die kennis gaat men inzetten om Gorillas te helpen aan de juiste locatie keuzes voor de dark stores. Dat is slim, zeker nu de flitsbezorgers beperkt gaan worden in de lokaties in steden, wegens de overlast van vrachtwagens en de flitsbezorgers op hun fietsen. Zo ontstaat naar ik denk een ecosysteem van Jumbo, leveranciers en Gorillas.

Ook nog: Samenwerking met advertenties. Onderzoeken van nieuwe markten samen. Beide organisaties zo zegt de CEO van Jumbo ‘staan voor een hoge kwaliteit van service en een klantgerichte aanpak’. En de CEO van van Gorillas, Kagan Sumer volgt daarbij: ‘de samenwerking zal veel waarde toevoegen aan de klanten van Jumbo en Gorillas’.

Pijn kan zitten in het cultuur verschil.

Een familiebedrijf en een snelle rakker op de financiële mark van startup, growup met focus op de geldkraan om verdere groei mogelijk te maken. Gedegen Hollandse kruideniersmentaliteit en goede zorg voor personeel versus risico nemen en geen eigen geld geïnvesteerd hebben en een slecht naam wat betreft arbeidvoorwaarden en niet betalen van salaris bij Gorillas.

Afsluitend – case voor strategie en digitale transformatie

Dit is een aardige case om eens in workshop of cursussen te gebruiken. Mogelijk vul ik de case verder aan met de inzichten van studenten die in deze branche werken. Ook een aardige industrie om vanuit Digitale Transformatie eens naar te kijken.

Rudolph Regter

4 januari 2022

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s