besluitvorming

Emotionele besmetting – Inleiding

Zei je op het schoolplein ook dat jouw vader brandweerman was? En iedereen is vrolijk op de maandag als het lokale voetbalteam gewonnen heeft. Waarom is dat zo?

Volgende week ga ik het hebben over Emotionele Besmetting. In tijden van fysieke besmetting een aardig onderwerp voor het vak Grip op Besluitvorming. Hoe besmet je anderen zodat ze voor jouw besluiten? Dit is deel 1 van een serie. Hier een kleine introductie.

Mijn vader werkte er of de manager is een toffe gast

Waarom kies je voor dat team? Een van je ouders supporterde voor dat team, en dus ga je ook fan zijn van dat team, het zit in je gebakken en je wil loyaal zijn aan familie. De hele familie werkt bij Ford. Wij van de Aldi. Een tweede reden is een verwijzing naar specifieke karakteristieken van een of meerder spelers. Die Rudolph heeft een super schot in zijn linkerbeen zitten, dat wil ik ook. (moet er zelf om lachen. Fake News!)

Nut voor besluitvorming: Zorg voor een bekende sponsor van je project

Als ik projecten deed bij KPN was een van de eerste vragen vaak ‘wie trekt dit project?’ en als je dan een naam kon noemen van iemand die positief bekend was, bijvoorbeeld als krachtige bestuurder, dan ging je project veel sneller en werden besluiten sneller genomen.

Team verloren, maandag geen cluboutfit aan. Er is een menselijke neiging om openlijk onze verbondenheid met succesvolle teams te benadrukken. We koesteren ons in de roem die van succesvolle anderen afstraalt. Mensen streven ernaar om in de ogen van een waarnemer geassocieerd te worden met een positief iets, in dit geval een winnend voetbalteam. Was het niet positief, dan geen support. Onderzoek liet zien dat studenten op de maandag na een nederlaag van het schoolteam minder kledij van het schoolteam droegen.

Team gewonnen, iedereen veel positiever. Er is een verband tussen het welzijn van de fans en de prestaties van een team. Zo werd vastgesteld dat Duitse mannen een hogere tevredenheid met de algemene kwaliteit van hun leven rapporteerden wanneer het Duitse nationale voetbalteam net een wedstrijd had gewonnen dan wanneer datzelfde team slechts gelijkgespeeld. Dat geldt net zo hard voor andere teams.

Nut voor besluitvorming: Vier meer je successen, mensen willen onderdeel zijn van een succesvol team of project. En liever vaker kleinschalig dan minder vaak groot. En laat het meer mensen weten dan alleen je project team!

Ik mag meewerken aan project X – Sociale Identiteitsbenadering

De sociale identiteitsbenadering poneert dat wij allen naar een positief zelfbeeld streven. En dat zelfbeeld bestaat niet alleen uit een persoonlijke identiteit, maar ook uit een sociale identiteit. De persoonlijke identiteit verwijst naar de uniciteit van het individuen ten opzichte van anderen. De sociale identiteit verwijst naar wat we gemeenschappelijk met anderen hebben en dus naar de groepen waartoe het individu behoort. (bijvoorbeeld ik ben wetenschapper, ik ben sportpsycholoog, ik ben supporter van xyz)

Nut voor je besluitvorming: De eerste medewerker die je kan aantrekken voor je project, bepaald veel hoe aantrekkelijk anderen het vinden met jouw project mee te doen.

Als je team het slecht doet, wat dan?

Als het zelfbeeld van een supporter bedreigd wordt door slechte prestaties van zijn team, dan onderscheidt de Sociale Identiteitsbenadering drie dingen die je dan gaat doen: sociale competitie, individuele mobiliteit en sociale creativiteit.

Sociale Competentie – Team deed het slecht, je gaat extra inspanning doen. Dit zijn alle acties die erop gericht zijn de lage status van je groep te verhogen. Bijvoorbeeld door extra te trainen. Fans kunnen blijven aanmoedigen. Verbalen steun blijkt te werken, Alan Neveill hebben dit aangetoont. [opdracht; zoek dit op en uit]

Individuele mobiliteit – Team deed het slecht, ik ga naar een ander. Dit is het verlaten van de lage statusgroep en overstappen naar een hogere statusgroep.

Sociale creativiteit – Team deed het slecht, de scheidrechter was fout. Dit is het formuleren van nieuwe interpretaties, die toelaten om de bestaande situatie gunstiger voor te stellen. Dus ‘België heeft wel verloren, maar Nederlands speelde helemaal niet mee’.

Nut voor besluitvorming: Neem de lead in de communicatie als iets fout is gegaan in je project en kies een van de drie coping mechanismen hierboven. Dus bijvoorbeeld: ‘Sales cijfers nog niet gehaald, a) we zetten er meer kracht achter,’ b) spreek mensen indidueel aan en hou ze bij je project, c) ‘we hebben de sales cijfers deze week niet, maar volgende week gaan ze een pak hoger zijn.’

Sport goed voorbeeld van Emotionele bestemming – Waarom volgen we sport?

Ik hoor bij een groep. Een eerste motief is Groepsaffiliateie. Fans beweren dat het supporterschap hen een gelegenheid biedt oom tijd door te brengen met andere mensen en zo hun behoefte aan sociale verbanden en interactie te vervullen.

Bij familie zijn. Als tweede motief kan beschouwd worden als een subcatagorie van het eerste motief en verwijst naar het ‘versterken van de familiebanden’. Mensen kunnen sportfan zijn omdat dit heb de mogelijkheid biedt tijd door te brengen met familieleden.

Nut voor besluitvorming: De mensen die vroeger bij de PTT werkte, dat later KPN werd, werden ‘eerst groen geschilderd’ zo zei een HR directeur eens tegen me. Ze werden supporter van de KPN firma gemaakt. Doe dat ook bij jouw project. Steek veel tijd in project medewerkers onder te dompelen.

Leer van de valkuilen waar ik in viel, kan jij die overslaan.

Bedrijfsmatig gezien merk ik dat je gewoon veel projecten moet hebben gedaan en sterk moet waarnemen en de actie/reactie modellen voor jezelf moet vastleggen om de dynamiek van ‘Gelijk krijgen’ te doorgronden.

Hier ligt dan ook mijn toegevoegde waarde voor mensen die carrière willen maken. Ik kan mijn valkuilen vertellen, en dat waren er veel, zodat jij er niet in hoeft te vallen.

Rudolph

Extra leeswerk: Het boek ‘Iedereen Supporter, het groepsvirus in ons brein’ van Filip Boen. Dit is een makkelijk leesbaar boek. Het idee voor dit artikel komt van het lezen van dit boek enige jaren geleden. Het boek kwam uit in 2017.

Bron: foto van Photo by Dmitry Tomashek on Unsplash

Categories: besluitvorming

Tagged as:

1 reply »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s