besluitvorming

Lock-in de klant en blijf bestaan

Over de marktmacht van wie de klant heeft. Je stapt als klant erin komt er moeilijk uit. Je wilt partner worden van, of toetreden tot, het Eco systeem. Je wil erin, dat lukt niet. Peter Drucker zei het, de enige reden van het bestaan van een firma is de klant. Sluit je die in dan blijf je bestaan. Hoe dat te doen? Met een Eco systeem.

Spring Loaded event van Apple was afgelopen dinsdag. Wat is nieuw en er van te leren?

Afgelopen week heeft Apple een volgende stap gemaakt met de klant op te sluiten en hun eco systeem uit te breiden. Het was tijdens hun event ‘Spring Loaded’ waarin ze van alles aankondigde maar voor dit artikel over Eco systemen was de introductie van AirTags interessant.

Eerst iets over het nut van het Eco systeem.

Apple Eco System naar Rudolph's idee.
Eco systeem plaatje van hoe RR denkt dat het bij Apple werkt.

Eco systeem – opbouw

Van iMac naar Macbook, naar iPod, naar iPad naar een iWatch, naar koptelefoon. Wat ze je geven is:

 • Simpel: dezelfde instellingen, dezelfde icoontjes.
 • Onderling bruikbaar: met Airdrop van ene naar andere device.
 • Veiligheid: je gegevens alleen op je telefoon, niet in de cloud, onbereikbaar voor Gezichtbook en Google en andere advertentie fuiken.
 • One stop shop: alles onder zelfde inlog, je apple account. En in iCloud.
 • Intern bij Apple: Superieure logistieke keten en perfecte interne business processen, synergie van schaal, synergie van verkoop, … en zo meer

Eco systeem – opbouw in mens behoefte

 • Bellen: Apple heeft iPhones uitgeprobeerd die geen simslot hadden, maar die een elektronische sim hadden. Zo was je afhankelijk van Apple om je mobiele provider gelinkt te krijgen aan je telefoon. Weet even niet meer hoe het daar nu mee staat. Ook Facetime (van Apple) hoe hou je Whatssapp buiten de deur?
 • Chat: iMessage. Maar niet gelukt hier redelijk marktaandeel in te krijgen denk ik.
 • Reminders en notities. Probleemloos over alle apparaten met iCloud.
 • Muziek luisteren: iTunes. Toegang vertragen van Spotify etc tot de iPhone.
 • Foto’s nemen: perfecte camera, directe opload in iCloud. Dit heeft wel fototoestellen uit de markt gedrukt, telefoon is meer camera dan telefoon geworden. Verder denk ik geen voordelen.
 • TV kijken. Met Apple TV.

Eindconclusie: ik denk niet dat veel zaken nog heel onderscheidend zijn. Dat waren ze wel. Nu moet Apple het eco systeem verder uitbouwen en verdedigen. Wat strategieen hier:

 • a) Wegduwen van Gezichtbook en Google etc, door gebruikers de mogelijkheid te geven cookies etc te weigeren.
 • b) ecosysteem uitbreiden met diensten die kunnen volgen op Apple’s insteek van ‘wij zijn de veilige digitale partij’. Dit kan met AirTags.

Eco systeem – nut: meer verdienen door cross- en upsell

 • Cross: van iMac naar Watch, dat past goed bij mekaar. Bij iMac past iPad.
 • Up: naar nog betere iBook. Van iPhone 8 naar iPhone 10

Je hebt de gegevens van de klant, de conversie kosten zijn dus lager dan wanneer je had moeten cross- of upsellen met een ‘koude klant’.

Eco systeem – nut: branding kosten efficient op alle sub producten

 • Apple x ding is goed, dan zal Apple y ding ook wel ok zijn. Het voelt bij Apple vernieuwend, maar dat zijn ze helemaal niet, een slimme volger slechts. Het begint met een i dus is ok.
 • De global brand perceptie van Apple is enorm.

Eco systeem – nut: als muur tegen concurrentie

 • Hallo Spotify, wil je in ons eco systeem komen, helaas, wel op de iPhone, niet op de Watch. Link naar het web, je komt direct in Safari, niet een andere browser mogelijk.

Eco systeem – nadelen

 • Beperkte prijsstrategie. Het merk dat Apple heeft gebouwd, maakt het niet goed mogelijk andere prijsstrategieen te volgen in verschillende markten. Zelf in markten waar mensen niet veel geld hebben, zullen we het duurste product moeten zijn.
 • Beperkte set aan producten of modellen. Vergelijk de grote verscheidenheid aan modellen van telefoons bij Samsung, meer mogelijkheden je anders dan alleen op prijs en status (Apple) te onderscheiden als consument.
 • Niet compatibel. Het operating systeem is niet compatibel met andere (en dat is ook een voordeel)
 • Risico op wetgeving. Door de monopoly positie mogelijk invloed van wet- en regelgeving.

Airtags, uitbreiding van Eco systeem en weghouden concurrent.

Je apparaat kwijt, je hangt er een apart device aan, bijvoorbeeld een Tile. Die praten onderling met mekaar en laat je iets liggen op kantoor, dan geeft dat een signaal naar iets anders op kantoor en zo kan je door het netwerk van Tiles te raadplegen weten waar je telefoon of sleutels liggen. Echter die moet je apart kopen en de batterij is na een jaar op, dan vervangen etc. Gedoe.

Je telefoon, computer en zo heb je altijd bij je. Iedereen. En meer mensen hebben een Apple product dan een Tile.

Ben je iets kwijt? Check AirTags, alle Apple apparaten weten wat er voor andere apparaten in de buurt zijn. Dus je telefoon bij je tante gelaten, bij de koffiezaak, er is altijd wel een Apple device in de buurt. Die dan verteld dat jou vergeten device daar ligt.

Technisch: Als nu eens al die apparaten met mekaar in verbinding konden staan, dan wist je van elk apparaat waar het was. Apple bakte dat in zijn IOS operating system en draait op de achtergrond.

Maar je vertrouwt dat niet? Daarom zegt Apple heel veilig te zijn en je gegevens aan niemand anders te geven.

Het kost je batterij. Dat klopt. Maar kleine moeite voor mogelijk groot plezier van je verloren telefoon terug vinden.

Afsluitend

Ik kijk uit naar het gesprek met de studenten om dit verhaal aan te vullen en te zien hoe ze in hun industrie hier iets mee kunnen.

Rudolph Regter

12 april 2021


Deel voor studenten Digitale Transformatie

Hoe kan jij een Eco systeem van jouw firma maken?

Scheepvaart: het platform zijn waar iedereen weet welke schip waar is met welke vracht en welke verzekering en welke snelheid etc. Bestaat al denk ik, hoe kan je daar aan toevoegen?

Uitgeverij: je geeft boeken uit, dat is eigenlijk alleen een platform tussen kennisgever (docent) en kennis nemer (student) kan daar niet meer bij of anders. Uitgevers als Noordhoff proberen docenten over te halen hun online leersytemen te gaan gebruiken en zo docent en student in hun systeem in te locken. Dat is de simpele variant, dat moet anders kunnen.

Landmacht: je bent de link tussen leveranciers en afnemers. Afnemers bestellen, jij koopt in en levert uit. Dat moet anders kunnen door als eerste stap een platform te bieden, maar dat gaat je veel kosten. Hoe die kosten te verdelen, waar zitten partners in wiens belang het kan zijn met jou mee te werken.

Transport: door data te delen en transparant te zijn een platform worden en daarna een eco systeem met andere partners.

Verzekeraar: door de sensoren die in iWatch zitten op bloeddruk, een eco systeem opzetten van bloeddonors, suikerpatienten, verzekering, dokter en zo preventieve zorg platform worden.

Service ICT: alle 1e lijn ICT hulpverlerers koppelen voor vraag en antwoord uitwisseling en een eco systeem maken van startende ict specialisten.

1 reply »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s