digital Transformation

Deel het werk van je hand en hoofd in je buurt

We zijn thuis en helpen de platform economie aan meer geld, Netflix en zijn soortgenoten doen het goed. Dit kan ook een tijd worden om de Peer to Peer economie verder vaart te gegeven. We mogen soms niet meer bijeenkomen, dus niet meer op markten komen bijvoorbeeld waar vanaf een centraal punt distributie wordt gedaan. Met peer-to-peer productie en distributie ben je corona proof. In mijn artikelen ‘Marketing in Coronatijden’ van vorig jaar ging ik in op de marketing kant, hieronder zoom ik meer in een businessmodel dat aan het veranderen is.

Leestijd 5 minuten. Nut: inzicht in oud marktmodel dat weer werkt. Nieuwe invalshoeken om naar je werk te kijken. Openingen voor bedrijven die nu op slot zitten. 

Waarom zijn nu veranderingen te verwachten in organisatiemodellen?

In de jaren 1300 brak ‘de plaag, de pest’ uit en daardoor veranderde het politieke klimaat in Europa. In de 2002 periode van de SARS pandemic gaf dat vaart aan de toen kleine Ali Baba en hielp die een belangrijke retailpartij te worden. En de financiële crises van 2008 had ook zijn effect met Airbnb en Uber. De videogame industrie kwam met free-to-play (Fortnite) met nieuwe business modellen, die de makers van de game in een paar weken miljonair maakte. Nu in de Corona tijd zien we ander gedrag van consumenten.

Waarom is Peer to Peer een mogelijke denkrichting voor je firma?

Peer-to-peer organiseren en zo vanuit een netwerk produceren en leveren is niet nieuw. Dat kan de boer zijn die wel de zaden plant, maar jou laat plukken wat je nodig hebt. De bierbrouwer die alcohol voor handenreiniging gaat maken en jou rechtstreeks levert. Of een oud collega die niet meer speelkaarten aan Las Vegas casino’s verkoopt, maar mondmaskers maakt, dir3ct voor de consument. (Echt: speelkaarten in gebruik over de hele wereld komen van Cartamuni uit Belgie) De overheid kan die netwerken zelf niet bouwen, de grote kracht van zwermen is dat ze spontaan kunnen ontstaan. Een bekend voorbeeld zijn de zwermen die zich inzetten voor duurzaamheid, of de studenten die eigen actie gingen ondernemen tegen schoolshootings. Of de recente viral van thee met melk in India en Pakistan.

Nu betreden we die aanpak in de economie en bedrijfsvoering. Het starten van een zwem of peer-to-peer netwerk kan snel gebeuren. Een beetje ondersteuning is daarna wel nodig, bijvoorbeeld door een website of iemand die de community beheerder is. De afgelopen weken (red: artikel al vorig jaar gestart) zie je dat al sterk, bijvoorbeeld mijn buren die mondkapjes maakte en die ronddeelde. Ik die met een gesloten bieb, een eigen bieb startte voor de deur, met elke dag verse leuke boeken en strips. Of kinderopvang na het sluiten van scholen bij onthaal moeders (een Vlaams verschijnsel wel, weet niet of dat in NL actief is). Kleine bijdragen kunnen een groot effect gaan hebben.

Hieronder maak ik een opsomming van de effecten die ik kan verzinnen die van P2P logica gebruik maken. Lijkt me ook een leuk discussie onderwerp bij iedereen die met waarde creatie, marketing, processen of digitale transformatie bezig is.

Peer to Peer – Organisatie kansen

Schaal en organisatieontwikkeling. Larry Greiner maakte een overzicht van welke stappen bedrijven doorgaan als ze van zolderkamer onderneming tot een multinational. Een interessante curve voor iedereen die met organisatieontwikkeling bezig is. Maar met digitalisering is aansturing op detail schaal moeilijker, de medewerkers zijn te veel verspreid. Dan is een peer-to-peer vorm sneller en wendbaarder en geeft meer concurrentie slagkracht.

Modulair. Door de lossen verbindingen die we nu maken via digitale verbindingen als Teams, Twitter en Hangouts ontstaan modulaire netwerken. En gelijk een mierenkolonie kan die groeien zonder dat er beperking op zit. Bij mieten is hun communicatie/verbindingen cultuur daaraan aangepast. Net zoals katten laten ze chemische signalen achter zodat ze niet steeds zelf richting moeten geven, maar een netwerk van signalen opbouwen.

Manager meer buiten spel. Vele zullen merken dat er zelfstuderende teams ontstaan, zeker in de gevallen waarin een manager probeerde process controle te houden. Die wilde zien waar iedereen was. Dat gaat niet meer. Alle reden om ook voor die mensen vaart te maken met te denken in output.

Marketing. Mensen in een straat gaan weer dingen delen, dat deden we al meer, we waren al in de deel-economie gestapt, dat krijgt/kreeg nu een versnelling. (ook zo geïrriteerd van al die losse steps en brommers op het voetpad?)

Muziek. Delen ook van muziek, de officiele partijen dachten ‘if you can’t beat them, join them’ en zie MusicNet. En is het gebruik van muziek en ook de inkomsten toegenomen door Spotify? En nu gaat Tayler Swift dat nog meer P2P maken door nummer opnieuw op te nemen, zelf de rechten zo in handen te nemen en haar publiek direct te bereiken.

Leiderschap. In het boek ‘Peer to Peer leaderschip van Mila N. Baker wordt een uitleg gegeven dat managers van de industriële revolutie waar we in zaten bezig waren in een complexe, data volle en 24/7 wereld. En er is dan veel, teveel, om te begrijpen en te omvatten om goed een richting te geven. P2P helpt dan met ‘zwerm’ kennis. Dit vraag dus om ‘Digitaal leiderschap’ of zoiets. Mila Baker laat een nieuwe manier van leiding geven zien, we zullen daar nog wel op terug komen.

Peer-to-peer – Fysieke producten. 

De lokale boer, de kleding helsteller die thuis werkt. Dicht bij elkaar, geen nood meer aan veel vervoer (duurzaam en virus beperkend). Aandacht voor lokale node en lokale voorkeuren (vermindering overproductie). Naar ik denk weer terug een goede vorm van marketing bedrijven. Het is namelijk een robuste manier van handel voeren. Het is decentraal en kan zich snel aanpassen .

Bitcoin. Bij uitstek een P2P voorbeeld. Daarover veel informatie op het internet te vinden. RR heeft niet zo veel met dit onderwerp….

Marktplaats. P2P kan een marktplaats creëren. Met daarin de nodige uitdagingen van de integriteit van de partijen, de privacy en secrity.

Samenwerken bij creatie. Samen een boek schrijven. Hoe heet die website ook weer?

Werkverdelen. ? weet even geen voorbeelden.

Peer to Peer – Technisch

Nodes. Het internet is in de eerste jaren begonnen met distributie via nodes. Het is sinds 1999 dat het echt een vlucht maakte door Napster die bedoelt was voor vrienden die MP3 files wilde delen. In eerste instantie was niet bedoelt er geld aan te verdienen. Nu doen we niet anders.

Filesharing. P2P networks voor content distributie. Ook voor artiesten die gratis copieen van hun liedjes rond laten gaan om zo promotie te maken. Hier is ook business in gekomen door organisaties  als PeerImpact. Warner Bors gebruikt ook BitTorrrent om de distributie te doen van hun filmen met daarin dan wel de digital right management systeem erin. (RR: bij Liberty global heb ik daar veel mee te maken gehad in het netwerk… vaak wat gedoe….)

Rekenkracht. Samen computer rekencapaciteit bijeen zetten om zo moeilijker berekeningen te kunnen doen. Veel gebruikte methode, ook om bitcoins te mijnen…. En door ‘goede doelen’ die je vragen je pc rekenkracgt te mogen gebruiken als je screensaver aan staat.

Reductie van netwerk dimensies. Door lokaal files te zetten, hoeven we het netwerk minder groot te dimensioneren, ik gaf er al voorbeelden van in mijn televisie en streaming industrie. Het pushen van films naar de headends, dichter bij de eind klant, de eind tv hoeft het netwerk niet hele dikke pijpen te hebben om de bits van een centraal punt naar je TV te zenden. (een deel reden dat Rudolph ok kreeg 38 miljoen te besteden aan digitaal worden van het tv signaal) Toekomst= Hybrid P2P architectuur.

Peer to Peer – Diversen

Micro krediet. Er is een actieve vorm van microkrediet die via P2P ingezet wordt. Ik heb er via Zidisha hier actief aan gewerkt. Vele andere organisaties zijn er bekend door.

Supply chains. De aanvoerlijnen van producten hebben betrouwbare structuren en wisten steeds kosten laag te houden. Maar dit heeft ook het risico steeds meer op een plek gebracht. Met het sluiten van China hebben we dat gemerkt.

Dus: er gaat vraag zijn naar een minder lange supply chain of een supply chain die meer autonoom kan werken en nog meer tracking en tracing mechnismes heeft. Technologieeen als 5G en blockchain kunnen daarbij een goede rol spelen.

Voordelen en nadelen van P2P

Kern: P2P heeft een aantal voordelen boven de traditionele distributiekanalen, toch moet je op een paar dingen letten als je P2P onderdeel maakt van je businessmodel. Daarover mee in een ander artikel dat ik denk later deze lente 2021 te plaatsen.

Nadelen: free riding (Netflix die 60% van internet capaciteit inneemt en daar niet voor betaald….. wie wel?); moeilijkheid incentives te verzinnen voor iedereen; vervuiling in het netwerk; minder controle; xyz.

Afsluiting

Ben erg benieuwd naar de ontwikkelingen de komende tijd, zoals ik schreed tijdens de moeilijke tijden, die in vergelijking helemaal niet moeilijk waren, in 2008, kwamen innovatieve bedrijven als Airbnb en Uber op. Wat mogen we nu verwachten?

Doe even P2P en stuur dit artikel naar je vrienden, zet je computer uit en neem even rust en was je handen.

Rudolph Regter

De kern van dit artikel schreef ik in de lente 2020. publiceer pas nu, een jaar later met wat updated tekstdelen omdat het nu een goede link heeft met cursus Digitale Transformatie die net gestart is.

Photo by Alina Grubnyak on Unsplash

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s