digital Transformation

Nieuwe vechtmerken en inzicht

Innovatieve brand marketeers kwamen afgelopen dagen bijeen bij Adweek Challanger Brands summit. Ik volgde dat om bijgepraat te worden over de latest en greatest in advertising. Deze blog gaat speciaal in op een presentatie, die van Roblox, interessant voor digitale transformatie.

Leestijd: 5 minuten. Nut: up to date zijn met laatste inzichten van merken die disruptie veroorzaken.

Adweek is een gezaghebbend tijdschrift in de commerciële industrie en in de top 3 grootste magazines rond advertisement. Het Challanger Brands event haalt de meest agile en innovatieve brand marketeers naar voren om hun succes verhalen te delen. Wat ik hoorde waren nieuw manieren van kijken naar je merk en veranderende business modellen.

Een Challenger Brand heeft een paar karakeristieken: Ze willen de industrie waarin ze zitten verder helpen. (dus niet zoals disrupters die willen de markt overnemen). De focus ligt hier op een verhaal te vertellen als firma en daarmee vertrouwen op te bouwen. Zoals we verder zullen zien is daarom voor deze bedrijven marketing mix modelling essentieel: de boodschap moet overal hetzelfde klinken. Authentiek zijn en betrokken bij de community zijn andere elementen.

Wat leuke weetjes en opmerkelijkheden:

Earbud time en sonic waarde. In India is audio streaming een enorme groeimarkt. JioSaavn is daarin een groot merk dat groeide van 20 miljoen gebruikers per maand naar 100 miljoen. Toch ziet men nog groeikansen voor merkbouwers en hun ‘Sonic real estate’, gewoon omdat er steeds meer ‘Earbud moments’ komen, want ongeveer 70% van je tijd kan je wel luisteren, maar niet naar een scherm kijken. Dus maak een ‘deuntje’ voor je bedrijf.

Beroemd worden een ding, hoe er geld aan te verdienen? Cameo is een app dat sterren bijeen brengt op een platform, zodat fans verschillende sterren kunnen volgen. Weer een platform dat de matching aan twee kanten doet: sterren aan de ene kant, kijkers/fans aan de andere kant.

Buy now, pay later. Van Paypal. Deed me denken aan de tijd dat ik in Brazilië was en door de grote inflatie mensen vandaag iets kochten en dan wilde afbetalen, want het geldbedrag was een week later al weer veel minder waard…..

Marketing lessen uit de enquête, input voor mijn lessen

Op donderdagavond bij de afsluiting werd een onderzoek onder de aanwezige getoond. De aanwezige allemaal senior brand en marketing expert, maken de enquête waardevol. Ik neem slechts een paar findings om copywrite redenen. 

Wat is ondergewaardeerd: Marketing Mix modelling

Underrated:

Marketing Mix Modeling

Het analyseren van de effecten van de mix op sales vindt men dus iets dat meer aandacht moet krijgen. Moet zeggen dat in mij werk ik hier veel aandacht altijd voor gehad heb, want marketing zonder resultaten in sales vond ik redelijke waardeloos. Maar in de lessen maken we die brug niet. Het optimaliseren van je advertenties en promotionele aanpak om sales cijfers omhoog te krijgen is dus iets wat ik nog meer zal aanzetten. Mijn focus op het opzetten van kalenders die in sync moeten zijn zal ik daarbij nog meer aandacht geven.

Overrated: Brand Purpose en Personalization

Overrated:

Brand purpose en Personalization

Deze verraste me. Brand purpose overgewaardeerd? En het personaliseren ook. Brand Purpose werd nu wel in Corona tijden erg belicht, ook ik in mijn blogs had er aandacht voor, maar tja wellicht was dit teveel aandacht. Ik zou ook denken, Brand Purpose is weer zo een niet echt meetbaar ding. Beter aandacht voor Marketing Mix modellen…

Een tijdelijke gril: Drone levering en Neuromarketing

Gril:

Drone Delivery en Neuromarketing

Dat professionals uit het bedrijfsleven drone’s een hypeje vinden snap ik, maar ook neuromarketing? Wellicht omdat we er veel van verwachten en de consultants die schermen met neuromarketing er teveel beloftes aan verbinden. 

Roblox Metawereld in wording

Roblox
Screendump van website Roblox

Van losse punten naar een Digitale Transformatie voorbeeld: Roblox

Naast PayPal vond ik die van Roblox het meest interessant. Dus van de verschillende presentaties hier wat meer over Roblox. De firma heeft een visie en die noemen ze de MetaWorld, de gedachte dat er een 3D virtuele wereld gaat ontstaan waar je werkt, speelt en je vermaakt. Die visie zit achter het businessplan van Dave Baszucki de oprichter van Roblox. En die visie slaat aan, met nu 150 miljoen actieve gebruikers.

Roblox en digitale transformatie

Platform. Roblox doet exact waar we ons in Digitale Transformatie in verdiepen, het verschil dat gemaakt wordt door platformen die twee markten bedienen. Zo ook Roblox, die game ontwikkelaars oproept games te maken met behulp van hun platform en de eenvoudige tools die ze ter beschikking stellen voor bouwers. Daarnaast natuurlijk de spelers die dan de spellen gaan spelen. 

Gaming. Wellicht herinner je nog mijn vorige blog waarin ik beschreef hoe belangrijk gaming aan het worden is. Iedereen doet het, overal op elk device. Dus Roblox visies, dat de toekomst van gaming user-generated contact is, past mooi. En volgens Roblox zal dat leiden tot een ‘Metaverse’ een universum van virtuele werelden die allemaal met mekaar in verbinding staan. De Scifi boeken beschrijven zo een wereld al lang. En als we vaststellen dan gemiddeld iemand op 8 sociale media platformen actief is, hebben we dit dan al niet? 

Drivers: Verwerking, Bandbreedte, Opslag. Roblox kan dit alleen maar voor mekaar krijgen door deze drie drivers van digitalisering. Om de spellen op je telefoon te laten draaien is krachtige processor snelheid nodig, bandbreedte met het platform door de lucht en opslag om jouw voorkeuren op te slaan en waar je in welke game zit.

CN main stage

Van Platform naar Meta Wereld, wie heeft eerste grote marktaandeel?

Nu neemt men bij Roblox het een slag verder en neemt de insteek dat dit een plek gaat zijn waar men altijd overal in een virtuele wereld wil verblijven. De mensen in contact met mekaar brengen via spel zo is de missie van Roblox. Heel niet is de gedacht niet, er zijn mensen, waaronder ik, die zich nog Second Life herinneren. 

Intermezzo – kort over Second Life. Second Life was een platform dat in 2003 een start maakte en waar ineens ook iedereen op moest zitten. Zowel particulieren als bedrijven maakte hier een virtueel kantoor. Banken, verzekeringsmaatschappijen, reisbureaus en zo meer. Zelfs Zweden heeft er in 2007 een ambassade geopend. Het idee voor een virtuele wereld kwam al in 1999 naar boven toen Phlip Rosedale Linden Lab startte., dat werd Linden World en dat werd Second Life. In 2010 had het 21 miljoen gebruikers. Er is een lokale munt, de ‘Linden dollar’, deze waren in te wisselen in echt geld op Paypal.

Business model en economy of scale. Deze nemen de markt dynamiek over. Als tussenpersoon tussen game ontwikkelaars en game spelers gaat het grootste platform met de meest matching winnen. Lessen zijn hier te trekken uit hoe Apple dat deed met zijn platform.

Ben je jezelf of je Avantar?

Virtueel kan je terecht in verschillende virtuele werelden, dus ook virtueel verschillende persoonlijkheden hebben. Er zijn al de nodige concerten waar je als Avantar deelneemt, niet als Pietje Puk of Irene van Wenen. Hierbij past dat Roblox Loom.ai kocht in 2020, een firma die uitsluitend bezig was met het maken van Avantars.

Creatief, maker, gebruiker. Het zal door mekaar gaan lopen, in een Metaworld kan je gemakkelijk van alles een beetje zijn. Kinderen leren codering op school, of op een zaterdag als ik ze les geef in Scratch. En met wat coding laten we ze in een middag een autootje automatisch rijden en een drone besturen.

Afsluitend

Het was voor mijn een vakantie week. Goed besteed dacht ik zo met wat dagen weg en wat dagen mijn vakkennis bijhouden. Naar ik hoop ik je wat actuele informatie gegeven op een leesbare manier. Zie je terug in colleges of bij een consultancy klus op je werk. Samen een sterk commercieel plan voor je firma maken?

Dank voor het lezen, tot snel,

Rudolph

26 februari 2021

CMO van Roblox

De chief marketing officer is Barbara Messing. Die zei: gebruik geen reclame bureau.

Barbara werkte eerst bij Tripadvisor, waar het opmerkelijk was dat ze het grootste deel van het creatieve werk inhouse deed. Dat deed ze vanuit de gedachte dat de data analisten, de marketing en sales mensen voor de volle 100% mee zijn in de gedachte van de firma en daarmee de beste om te weten hoe een euro besteed moet worden. Zo schreef men in MarketingWeek.

Barbara Messing

Roblox is successvol met 110 million aan omzet in 2019 en dat verdubbelde de firma in 2020 en ging de omzet naar 250 million dollar. Maar de concurrentie is er ook al, Fortnite van Epic Games ziet dezelfde toekomst liggen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s