Het bewerken van je potentiele klant met een stofje.
Leestijd: 2 minuten. Nut: communicatie, comms goed bedrijven.

Komt voor in de documentair The Social Dilemma en te lezen in vele artikelen is hoe social media werkt. Sean Parker, de voormalige bestuursvoorzitter van gezichtboek legt dat uit. Wat is het belangrijkste element in social media? Het is zorgen dat de gebruiker om de zoveel tijd een shot dopamine krijgt. En dat kan gebeuren doordat iemand de foto of post van die gebruiker liked. De gebruiker voelt dat een beetje geluk. En hoe krijg je andere zo ver dat ze gaan liken, door via manipulatie van de data foto’s bovenaan te zetten zodat mensen het zien. Of de context van een bericht wat te veranderen.
Social media veranderd je verstandhouding met de samenleving.
Er is veel onderzoek gedaan en gaande over wat social media met mensen doet. Door de constante stroom aan kleine dopamine shot te geven wordt je als de hond van Pavlov gedrild. En daardoor ‘veranderd letterlijk je verhouding tot de samenleving’ zo zegt men en is bewezen in onderzoek. Het IT systeem brengt je steeds berichten die je leuk aan het vinden bent, dat weten ze omdat men bijhoudt wat je liked en die berichten van dezelfde aard je voorschotelt. En die ga je ook weer liken en zo raak je in een ‘echokamer’ met steeds dezelfde berichten.

De hele samenleving hoeft niet, met minder ben ik al tevreden
Je bent bezig in de dopamine fabriek met je commercie bedrijven.
Je hoeft niet de hele samenleving te veranderen als je commercieel bezig bent. Aardige uitdaging is het wel, hoe zorgen dat iedereen denkt dat roken gezond is. Maar laten we het voor nu even beperkt houden, met het beïnvloedden van je potentiele doelgroep voor je producten ben ik ook al tevreden.
Dus daar is het uiterste dat je die potentiele doelgroep vele malen per dag bestookt met iet dat dopamine geeft bij ze. Maar daar zal je het budget niet voor hebben. Dus moet het minder. En hier komt de uitdaging! Hoeveel kan je doen en hoeveel is nodig om a) nieuwe klanten te maken, b) die meer willen kopen, c) die loyaal te maken en houden?

Boodschapdragers in B2C. Wat voor dragers van boodschappen heb je om je publiek te bereiken? En wat voor boodschap past op die drager. Dus als je in de B2C zit, kan je wellicht gezichtsboek als drager gebruiken en daar boodschappen voor je publiek op zetten. Of je hebt een product of boodschap die je in een winkel wil of kan plaatsen. Maar het product, zeg een ring, plaatsen in de Aldi geeft een wat ander effect dan die ring op het schap bij de Cartier winkel leggen. Of een folder bij de kassa van de AH is iets anders dan bij de uitgang van de ‘miljonairs beurs’.
Boodschapdragers in B2B. Je maakte een lijst van alle mogelijke dragers van boodschappen naar mensen. Je maakt een selectie van welke bij jouw doelgroep passen, dat is te zeggen, wat je denkt dat ze aan informatie verbruiken. En met jouw selectie van de boodschap dragers, die ga je inzetten om het dopamine spelletje mee doen.

Fijn dat ze blij zijn. Klink als een eerste stap naar een goede ROMI. (weet je niet wat dat is, zoek maar op is essentieel kennis)

En zo is het plaatje rond. Van de gereedschappen die nodig zijn om aan je reputatie te werken, die op zijn beurt weer iets doet met meer klanten kunnen krijgen tegen lagere transactie kosten, meer verkopen aan dezelfde klant en de rest van mijn riedeltje.
Rudolph Regter
#commnicatie
Toegift: Echokamer is niet iets nieuws, bestond ook al vroeger

Een echokamer, een plek waar je in dezelfde stroom van uitspraken en berichten zit is niet iets nieuws. Honderden jaren geleden was ik het jongste lid ooit van de Industrieele Groote Club, een plek van industriëlen en mensen van adel (dat was het deel ‘Groote’ in de naam, de club van adel had die naam, ging failliet en ging toen samen) daar hoorde je potentieel veel dezelfde berichten. Het waren het er altijd wel zeer veel, dus je had ruime keuze, maar het valt niet te ontkennen dat ze wel vaak een bepaalde richting hadden of toonzetting….
Of toen ik de meeste in het centrum van Amsterdam wonende burger was liep ik het risico om te behoren tot het ‘binnen de grachtengordel’ publiek van mensen die een selectie kranten en tijdschriften las en o zo cultureel en intellectueel was……
Of was je lid van de voetbalclub en dat het enige wat je deed in de week, drie keer trainen een dag in weekend op wedstrijd… ook dan is de kans groot dat je in voetbal termen blijft denken.
Intemezzo
Dus 55.000 is betaald aan Famke Louise en rapper Boef voor een campagne en 75.000 aan Talpa’s influencernetwerk S1 voor filmpjes over corona. Dus mensen die verslaafd zijn gemaakt aan dopamine bewerk je dan om een boodschap over te brengen. Tja.
Bron: https://thenounproject.com/search/?q=dopamine&i=1745557
Categories: communicatie