communicatie

Zet je klant in jouw te blijven gebruiken

Wat je al hebt gebruiken om nog intensiever met je publiek te communiceren. Dubbel slim: kost niet veel extra en je bent waar je klant al is. Pickwick heeft van het thee moment ook een spreek moment gemaakt door op de thee zakjes vragen te plaatsen.

Leestijd: 2 minuten. Nut: hoe een merk zich verbindt aan een moment en van gratis media gebruik maakt.

Hier een verhaal hoe een merk gebruik maakt van het moment dat hoort bij het afnemen van zijn producten. Zoals Cup-a-Soep het moment van het vieruurtje succesvol claimde, heeft thee in ons land een kans ook zo een moment te nemen. Met de pickwick vragen zo bedacht men. De firma maakte daar een start mee in oktober nu vier jaar geleden. Blijft leuk het in 2020 nog eens te bekijken.

Verbinden emotie met het gebruik moment

Op 3 oktober 2016 gaf Pickwick de aftrap voor de campagne ‘Neem de tijd’. Hiermee wilde zij mensen inspireren om de tijd te nemen voor grote én kleine vragen die het waard zijn om gesteld te worden. Vragen als ‘wat lees je op social media’.’

Zo probeert Pickwick emotie aan het thee-drink moment te koppelen. Je zou kunnen zeggen dat men ‘user generated content’, het gesprek van de theedrinkers, aan het merk wil koppelen. Slim wel zo denk ik. Want het samen drinken van een kop thee is hét moment voor een goed gesprek zo is het statement. En dat leerde ik al van mijn oma die van 1888 was. Daarom biedt Pickwick iedereen de mogelijkheid om zelf een Tea Topic – een vraag of persoonlijk bericht op een theelabel – te maken via http://www.teatopics.nl.

Introductie met echte mensen

De introductie filmpjes werden gemaakt met gewone mensen die vooraf niet verteld werden dat het gesprek gebruikt ging worden. Het gaf emotionele scenes. Kijk ze zelf op: https://www.pickwick.nl/teatopics/bekijk-onze-tea-topic/

Tea topic

‘Een goed gesprek begint vaak met een kop thee. Tijdens dit theemoment kan je de tijd nemen en dingen bespreken, bijvoorbeeld met een vraag die een glimlach op iemands gezicht kan toveren of met een vraag die al een tijdje in de lucht hangt’, zegt Ellen van der Linde, marketingmanager tea bij Jacobs Douwe Egberts Nederland toen. ‘De campagne brengt in beeld met welke vragen mensen kunnen rondlopen. Zoals het ontroerende verhaal van een meisje dat haar moeder durft te vragen of zij haar mobiel opzij wil leggen, zodat zij wat meer oprechte aandacht kan krijgen.

Effect

Ruim 14.000 mensen maakte in de tijd erna hier gebruik van. Er zijn Pinterest sites die alle vragen bijeen hebben gezet en zo de verspreiding verder deed.

Hoe was je dag

Social media. Inzet van social media gebeurde met de #hoewasjedag. Ook zouden er meer dan 212 huwelijksaanzoeken op deze manier zijn gedaan. Die stellen drinken hun hele leven alleen maar Pickwick thee denk ik zo….

Spel. Men maakte er ook een spel van, zo zet de campagne zich verder voort. Spellen blijven nog jaren in een kast staan.

Potje thee spelen?

Bekijk de aanwezige media in je firma nog eens goed

Afsluitend zou ik zeggen dat dit een goed voorbeeld is van te bekijken welke dragers van boodschappen je als firma al hebt. Je pakbonnen, je factuur, de voordeur, de leaseauto’s, wat zou allemaal nog in te zetten zijn? En dan ook daar een kalender bij maken, want overkill wil je ook weer niet.

Rudolph Regter

#branding #activatie

Bronnen:

https://www.pickwick.nl/teatopics/maak-je-eigen-tea-topic/

Opdrachtgever: Picknick, Verantwoordelijk bij klant: Mariken Kimmels, Ellen van der Linde, Elianette Prakken, Bureau: TBWA\Neboko

TakeAway voor studenten:

Media inkoop: hoe leuk is het niet eigenlijk geen andere media in te kopen, maar voornamelijk gebruik te maken van wat je al betaald: het doosje waar de thee in gaat en de labels.

Creativiteit: zet in je portfolio jouw gedachten over het koppelen van jouw merk aan een moment in de dag en hoe dat dan viral te laten gaan. Tien regels of zo als cliff hanger bij je presentatie of als insert in je werkstuk?

Categories: communicatie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s