Het strategisch proces simpel verteld

Leestijd: 5 minuten. Nut: als primer voor het hoorcollege.

Taalkundig zal het hieronder niet helemaal kloppen soms en wat taalfouten zullen te vinden zijn, maar voor het gemak van mijn studenten schrijf ik een verhaaltje over hoe ik denk dat strategisch management kan zijn. Verdeelde de punten in ‘must have’ en ‘nice to have’.

Inleiding

Dus je hebt werk, maar zou wat meer willen verdienen. Je vraagt je dan of hoe je meer geld zou kunnen verdienen door iets naast je werk te gaan doen. Dan ga je denken over de dingen die je leuk vindt om te doen en die ook nog geld opleveren. Dat zou het makkelijk maken.

Stap 0. De scoping

Wat ga je wel en wat ga je niet aanpakken. Ga je de hele strategie van General Electric doen of die van Unilever? Of beperk je het tot de wasmiddelen tak van Unilever? met wie ga je de strategie sessies doen? Heb je een supporter vanuit de directie? Een must have lijkt me, want een goede vraag stellen is de helft van het werk.

Stap 1. De Externe omgeving

Maar ‘geld opleveren’, zit dat er wel in. Geld gaat pas iets opleveren als iemand wat van je koopt. Dus je wil weten of er mensen zijn die je kan bereiken die een behoefte hebben aan iets dat jij wil leveren. Dus je maakt een studie van de markt. In ruime zin kijk je naar wat er op groot niveau aan het gebeuren is. Waar zijn grote groepen mensen mee bezig?

Intermezzo – Praktijk. Bijvoorbeeld zie je dat er meer jongeren komen die door corona tijden weer vastigheid willen hebben en doordat het economische minder goed gaat, willen ze snel samenwonen. Dat blijkt uit allerlei rapporten die je bekeken hebt. Die jongeren beginnen met trouwen en kinderen krijgen. Nu wil het geval dat je goed bent in feesten organiseren en trouwauto’s regelen. Maar dat veel jongeren gaat trouwen, is dat ook zo in jou omgeving? Dan doe je in jouw stad een onderzoek naar de cijfers daar. En zo verder in een kring nog meer dichtbij.

Theorie. Je deed een Macro, Meso en Micro onderzoek. Je gebruikte de DESTEP, zo kwam je er achter dat demografisch er meer jongeren komen, ecologisch dat men duurzame trouwpartije wil, sociologisch dat het meer multiculti moet zijn, technologisch dat het online kan, economisch dat het goedkoop moet, politiek dat het door corona met minder mensen moet. (must have)

Stap 2. Intern

Intermezzo – Praktijk. Ok, je bent goed in feesten organiseren. Ook om duurzame feesten te organiseren. Die bijvoorbeeld ook vega zijn? En ben je handig met online grote events te doen met on- en offline activiteiten? En die trouwauto’s, rijden die op electra?

Theorie. Je bent je aan het kijken of je eigen capaciteiten passen bij waar je denkt dat er kansen liggen. Je analyseert je capaciteiten bijvoorbeeld door de 7s te doen. Maar zeker door: een beschrijving te maken van de mensen (jezelf en je vrienden die willen meewerken); je procedures (snap je brandprotocollen, beveiliging van feesten?); ICT en kennissystemen (heb je computers, internet verbindingen, software etc voor feesten?); en geld (heb je een budget om betalingen voor te schieten. (must have)

Er zijn ook de acht manier van naar je firma kijken uit het safari boek. Zoek die maar op. (nice to have)

Stap 3. Passend maken. (confrontatie)

Intermezzo – Prakijk. Duurz aam… tja dat ben je niet echt…. En je vindt dat een feestje ook gewoon extra veel geld en materiaal mag kosten. Dus de doelgroep die vega eten en electrische auto’s dat past niet echt. Dus hier zie je een confrontatie tussen externe kansen en interne krachten.

Theorie. Om een passend verband te maken tussen wat er om je heen gebeurd en wat jij kan maak je een analyse van de sterktes en zwaktes van jezelf. En je zet daar tegenover je analyse van de kansen en bedreigingen om je heen, dus extern. En die analyse noemen we een swot analyse van Strengths, Weakness en Opportunities en Threads. De S en W hebben betrekking op jou of jouw firma, de O en T niet op jouw, maar op wat in jouw industrie gebeurd. (must have)

> je maakt een keuze, een paar mogelijkheden die strategisch, over je horizon een goed plan zou zijn. Zie het verschil tussen strategische, tactisch en operationeel. En probeer strategische te blijven, dus iets te bedenken waar je een paar jaar over kan doen om er te komen.

Stap 4. Strategie keuzes en positionering.

Volg hier de stappen uit eender welk boek. Zeker ga ik hier vinden: Besluitvorming, senario’s, risk/reward overzicht zijn een Must have.

Strategie en scenarios
kladje van een scenario slide

Stap 5. Uitwerking van de keuzes.

Project plan en kosten en baten overzicht. Must have.

Stap 6. Implementatie van de strategie

Hoe borg je de uitvoering? Welke KPI’s helpen sturen. En zo meer. Een Must have.

Er zijn een aantal tussenstappen die ik belangrijk vindt bij met name stap 4, de strategische keuzes. Hieronder staan er een aantal van, die ik met mijn klas ook zal behandelen.

Tussenstap – Leiderschap

Mijn aanvulling hier zou zijn dat als tussenstap zou denk ik dat het belangrijk zijn te weten hoe de leiding van de firma in elkaar steekt. Want je kan nog zoveel plannen hebben, maar die moeten worden uitgevoerd en dat heeft naast plannen, komen we later op, ook leiding nodig. Een analyse van leiderschapsstijlen past hier en die toepassen op het leiderschap van jouw firma.

Intermezzo – Praktijk. Dus jij dacht extra geld te gaan verdienen met trouwfeesten te organiseren. Nu ben je goed in het leiden van de horeca kant ervan, maar met licht en geluid, daar ben je niet goed in. Fijn dat je dit weet, dat kan je daarvoor iemand inhuren.

Hier past:

  • Je bent bewust van waar je niet goed in bent > goed, daar huur je iemand voor in.
  • Je bent bewust waar je wel goed in bent > ga dat dan doen.
  • Je bent je niet bewust waar je niet goed in bent > erg gevaarlijk, je loopt in tig sloten tegelijk.
  • Je bent je niet bewuest waar je wel goed in bent > super jammer, je laat kansen liggen.

Vraag: hoe is dat bij jou, of bij jouw firma in de leiding? (must have)

Tussen stap – Financiën

Een korte analyse van de financiële slagkracht van je firma lijkt me ook handig. ‘Money makes the world go round’. (must have)

Tussenstap – Innovatie

Heb je wel aan alles gedacht? Keek je ‘Out of the box?’. Dat is wel een populaire kreet, maar steeds meer management mensen zeggen dat je ook niet moet verzuimen ‘In the box’ te kijken. Wat kan je met wat je al hebt ook nog doen?

<insert out of box plaatje, of die zelf maken, nog doen>

En op afstand kijken naar je innovatie en door verschillende lenzen. (nice to have)

Model hier dat natuurlijk straks ook past is markt en product. Nieuwe of oude markt, nieuwe of bestaand producten.

Sub onderwerp –  Organisatie en zijn toekomst

Een organisatie veranderd. En dat zal wel moeten wil het met de strategische voortgang mee kunnen gaan. Gaat dat werken denk je bij jouw organisatie? In welke fase van het model van Greiner zit jouw organisatie en kan het deze verandering aan?

Zeker als je een grote strategische verandering wil adviseren, is het de ernstig de vraag of de organisatie in een fase zit waarin dat goed kan, of in een fase waarin dan nog veel gedaan moet worden. Zit bijvoorbeeld de organisatie in de ‘red tape’ dan is er veel ambtelijke papieren in te vullen om een organisatie wat veranderd te krijgen. Bij de crisis van autonomie, is de CEO wellicht bang dat de firma zal worden overgenomen, door je analyse van de lenzen of andere analyse kan je adviseren of dit wel of niet slim is te doen. (nice to have)

Tussen stap – Digitale transformatie

Een strategie zonder oog voor de digitale kant er van kan ik me niet voorstellen. Dus ik denk dat je op zoek moet gaan naar een manier om te analyseren wat er op digitaal gebied in jouw industrie aan het gebeuren is. Daar hebben al een paar duizend mensen op de wereld over nagedacht, dat kan je zelf nog een keer doen, maar de kans dat je daar slimmer in bent dan de andere is niet zo groot. Dus ga op zoek naar modellen in jouw industrie die te maken hebben met digitale transformatie. Een zoekterm die goed werkt is ‘digital (transformation) maturity model’. Al dan niet dus met (transformation) in je zoekterm.

Leg met uit waarom je welk model koos, pas het toe op jouw firma, laat weten waar je denkt dat je firma nu is, en waar die zou moeten geraken gelet op jouw strategisch advies. (must have)

Doen!

‘Een doel zonder plan is slechts een wens of droom’.

‘A dream written down with a date becomes a goal. A goal broken down into steps becomes a plan. A plan backed by action makes your dreams come true

Een actie plan is nodig. Liefst in een Gantt chart zodat je het kritische pad kan benoemen. En daarmee de risico’s die er zijn. Strategie is ook het afwegen van de risk/reward. Net zoals je dat in het casino doet, ‘al je budget op zwart of rood, of deeltjes op cijfers’. (must have) Weet je niet hoe je een Gantt chart maakt, kijk op mijn online helpdesk.

Afsluitend

  • Heb je geen plan, ga je onderdeel worden van iemand anders zijn plan.
  • Als je niet je eigen droom bouwt zal iemand anders je inhuren haar droom tot werkelijkheid te maken.
  • ….en tja… dat moet je maar willen.
  • Zo ook met dit vak, of je maakt een plan, schrijft bijvoorbeeld de storyboard uit in slides en werkt vandaar verder, of je gaat de waan van de dag je planning laten zijn.
  • Of je helpt je firma plan B te hebben, of afhankelijk te zijn van de marktkrachten.
  • Up to you.

Rudolph

#strategische management #innovatie #startup

Disclaimer

Dit is geen officiële boodschap van een school. Het vervangt op geen enkele manier een rubric of beoordelingsformulier. Het is slechts een toevoeging in tekst van wat Rudolph tijdens de lessen verteld zal hebben. En als niet, dan heb je het nu gelezen.

One thought on “Het strategisch proces simpel verteld

Add yours

  1. Hi Rudolph,

    Een geweldige post on!

    Maatwerk voor je doelgroep, scherp op de inhoud …., triggert, verbindt en soepel in de vorm. Herkenbaar voor mij alsof we een pint pakken op het terras…

    Goed idee trouwens 😉

    Hoe ga jij?

    Ik: in een korte tijd sprintjes getrokken… nu behoefte aan wat afstand om de eerste analyse in te zetten.

    Wellicht gauw wat afspreken. Bijv. een donderdag avond sessie…

    Gr. Marcus

    >

    Like

Leave a comment

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑