communicatie

Kijk op Comms: Merkgewoontes

Leestijd: 3 minuten. Nut: Methode van structurele aanpak Marketing communicatie.

In de corona periode zijn veel consumenten van merk veranderd zo laat onderzoek van McKinsey zien. Wat ga je doen? De concurrentie zit zich te vervelen en belt de markt stuk en een website heeft nu iedereen met email marketing. Kortom het moment om de communicatie met je markt te stroomlijnen en te laten onderscheiden en een boost te geven om omzet te maken. Lees door!

De eerste les rond communicatie, reputatie, relatie is gisteren gedaan. Voor wie dat nog niet duidelijk is, hieronder nog eens een uitleg op een ‘jip en janneke’ manier de logica achter de opbouw van de cursus verteld. We zullen die cursus nog iets bijstellen op de grote hoeveelheid studenten die in B2B werkt.

Ook voor niet studenten interessant, want zo weet je hoe je jouw marcom budget voor volgend jaar kan opbouwen.

Here we go,…

In het commerciële domein staan we in contact met andere mensen. Logisch want daar willen we iets aan verkopen. En mensen kopen van mensen. Dus mensen communiceren met mekaar, anders gebeurd er niets.

Communicatie

Die communicatie is dus een belangrijk stuk gereedschap om mensen in beweging te krijgen. En mensen werken bij bedrijven, dus ook om bedrijven in beweging te krijgen. En communicatie kent stapjes, die maken het makkelijk om te analyseren hoe het gaat. Want communiceren is een complex proces weet iedereen die wel eens ruzie heeft gehad.

Media

Hoe vindt die communicatie dan plaats? Je kan communiceren met woorden, dan beweeg je je mond, maakt geluid en dat geluid draagt op de lucht naar een ander. Je kan ook communiceren in beeld, dan schrijf je iets op een stuk papier en geeft dat aan de ander. Of via beeld, etcetc. De drager van jouw boodschappen noemen media. Een paar dingen zijn dan belangrijk. Heeft de ontvangen de mogelijkheid jouw boodschap te ontvangen? Kan die niet lezen, dan is jouw schrijfsel nutteloos. Heeft die geen televisie dan is een commercial niet zinvol. En zo zijn er nog steeds mensen zonder internet verbinding zo las ik dinsdag in de krant.

> gevolg is dat je dus moet weten hoe jouw doelgroep media gebruikt. Hoe vaak en hoe intensief.

Brand equity

De telefoon gaat en je ziet dat het Messie is, een bekende voetballer. Wat doe je? Je neemt op. Of het is de Lotto, met waarschijnlijk die enorme prijs die je gewonnen hebt. Wat doe je? Je neemt op. Dat is de kracht van een merk. Die maakt dat je ontvankelijk bent voor de boodschap. Die verlaagd de transactie kosten zou ik zeggen, die maakt de kosten die je moet maken om een verkoop of zo te doen, lager liggen want het gaat makkelijker. Met een bekende naam neem je direct de telefoon op, anders moet ik je vijf keer bellen, dus heb vier keer meer kosten.

Logo

Dit is een beetje een uitstapje naar een onderdeel van je branding. Meer voor de leuk en om wat grafisch in te brengen.

Imago en Identiteit

Waarom lijken alle stewards en stewardessen wat op mekaar? Ze hebben een net geschoren gezicht, de vrouwen het haar naar achteren en lijken altijd vrolijk en vriendelijk. Dit is een voorbeeld van hoe de interne werking van je merk ook extern werkt. En omgekeerd. Hebben de mensen in de firma geen idee waar de firma voor staat, hoe men wil dat de klanten behandeld worden, de identiteit, dan zal het imago in de buitenwereld niet gevoed worden. Het is de KLM dus denk ik goed gelukt de waarde en normen van de firma via de medewerkers naar buiten te brengen.

In corona tijden is dit nog belangrijker geworden zo blijkt uit onderzoek. Consumenten wisselen van merk in die periode en gaan op zoek naar merken die meer doen. Goed voor hun medewerkers zorgen, goed voor de wereld zorgen.

Positionering

Het geheel moet kloppen met wie je wil zijn. Een blingbling logo gaat niet goed producten die vertrouwen moeten uitstralen promoten. Waar wil je staan bijvoorbeeld met je winkel. Sta je midden in de winkelstraat, of aan de rand van het bos omdat je campingspullen verkoopt. Welke positie neem je in. Is Coca Cola een dorstlesser of een middel om plezier te hebben?

Creativiteit

Dezelfde boodschap, mensen raken snel verveeld. Dus creatief zijn is essentieel. En dat laat je vaak doen door andere mensen die zich daarin gespecialiseerd hebben. Dat zijn vaak dure mensen, want die hebben door de jaren heen van het creatieve beroep een hype gemaakt met veel wine-ning en dine-ning. Hoe zorg je dat je waar krijgt voor je geld?

Campagne sturing

Het is niet handig in de ene week een enorme promotie campagne te lanceren die dan o groot ineens zit zodat de verkoop het niet handelen. En ook niet handig is een verkoopactie te starten terwijl je een tekort aan producten hebt en je dus ‘nee’ moet verkoepen. Lijkt wat logisch, dat nu eens in de praktijk gebracht. Dat is de aanpak die we over een paar weken gaan doen.

Reputatie management

Alle punten hierboven geven je de gereedschappen om je Reputatie goed te bouwen en daar te houden. Het nut daarvan is dat mensen kopen van bedrijven met een reputatie. Je kan je wellicht nog de uitspraak van Prof. Bronis Verhage herinneren die zegt dat de vier P’s aardig zijn, maar dat iedereen tegenwoordig een product kan (laten) maken en met een prijsje de markt op zetten. Het onderscheidt zit in de 3 R’s: Reputatie, Relatie, Response.

Autoriteit op Reputatie gebied is Prof. Van Riel, hoofdleraar Corporate communications aan de Erasmus Universiteit. We huurde meneer Van Riel in voor een onderzoek en wat werksessie om reputatie als onderwerp te begrijpen. Lees er eventueel wat over op de website van het Reputatieinstituut. De wetenschappelijk onderbouwing er van, de aanpak van het onderzoek en hoe je de bevindingen uit het onderzoek in acties kan zetten. Tijdens dit cursus onderdeel zullen we deze wetenschappelijk en praktische kant gebruiken en mee gaan werken.

Interesse ook deze cursus te volgen?

Lees je dit en ben je geïnteresseerd deze cursus te volgen? Laat me weten en we zien wat de mogelijkheden zijn.

Rudolph Regter

#communicatie #reputatie #marcom

Categories: communicatie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s