boekreview

Steden, de effectiefste plek om duurzaamheid te promoten?

De stad die naar meneer sun verhuisde

Het vak citymarketing, daar heb ik eigenlijk niet zoveel mee. Ook dit vak als onderdeel van Marketing of Social business snap ik niet zo goed. Dus ben gaan proberen er een nieuw blik op te werpen. En kom een heel eind denk ik.

 

Steden, daar wonen 50% van de wereldbevolking. Steden kunnen dus een zeer belangrijke rol spelen in duurzaamheid. In de tijd dat ik werkte in de energie-industrie hebben we al veel gedaan met smart-city projecten en nadenken over lokale opwek en distributie. Ga de komende periode die stukken weer opdiepen, aanvullen met recent materiaal en daar de kernelementen van de cursus op verder bouwen.

 

Voor nu een leuk boek, dat er in de zijlijn mee te maken heeft. ‘De Stad die naar meneer Sun verhuisde’. Van Michiel Hulshof en Daan Roggeveen.

 

De flap beschrijft het boek als: ‘Het boek ontleedt haarlijn de kolkende maalstroom van het onstaan van de grootste stedelijke samenleving die de wereld ooit heeft gezien. Hulshof en Roggeveen vermijden bestaande vooroordelen en stellen de vraag: kan China haar evolutie van steen en beton, omzetten in een model dat de wereld verovert?’.

 

Hieronder een paar zaken uit het boek die ik met studenten zal behandelen.

De komende twintig jaar zullen naar verwachting zo een 280 miljoen Chinese boeren veranderen in stedelingen. De urbanisatiegraad groeit van ongeveer 50% nu tot bijna 70% in 2030. ….Getallen die erg tot de verbeelding spreken.. of juist niet omdat ze zo enorm zijn…

 

Het werk dat ze gaan doen zit in de zogenaamde 3D banen: difficult, dangerous en dirty.

Men woont op een plek waar de luchtkwalitei zo slecht is dat de Chinese Academie voor mileuplanning schat dat het tot 411.000 vervroegde sterfgevallen per jaar leidt. Bijna 60% van China’s rivieren voldoet niet aan de internationale standaarden voor schoon water. Ter vergelijking, in de US is dat 8%. De energiebehoefte zal in 2025 het dubbel bedragen van in 2005.

 

Opnieuw een mooie invalshoek voor City marketing in combinatie met Social Business en ‘Systemic sustainability Education’.

We gaan zeker wat delen uit het boek wandelen en verder uitwerken wellicht. Zoals bijvoorbeeld: De stad Zehengzhou, een kleine stad met zeven miljoen inwoners. En de hipste uitgaansgelegenheid daar, de V8. Het vastgoed bedrijf Wanda en de Wanda Plaza’s, leuk onderwerp voor winkelcentra marketing. De stad Wuhan en het stadsdeel Hankou, een grotendeels buitenlandse creatie. Leven op een compound, zoals in ‘de vakantietuin’, waar je mag wonen als je heel rijk bent…maar verder niets te zeggen hebt…

Afijn, even geen tijd meer over dit makkelijk leesbaar boek te schrijven. Kom het boek bij me lenen en/of er meer over horen tijdens de cursus die in lente 2018 zal zijn.

 

Rudolph Regter

 

de stad die naar meneer sun

Categories: boekreview

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s