levenTip

Jij bent jij. Daar ben je uniek in. Fijn.

Waarom ben je zelf niet goed genoeg? Of wel? En waarom kijk je dan toch tig keer naar een ander en vergelijk je jezelf daar (stiekem) mee? Zeker je bent ook allergisch aan peptalk. En verhalen als ‘je kan het’ en zo meer. Vraag je even af wat onder dat alles zit, kan je jezelf niet anders laten functioneren zonder je te vergelijken. Ik denk dat het niet kan. Wel zinvol is. En dat het kan als je daar even aandacht aan geeft.

Middelmatigheid is steeds een woord geweest dat ik gebruikte voor alles waar ik niet voor wilde staan. Voor wat niet mijn doel was. Voor wat niet was waar ik tussen wilde zijn.

Ik had het wel nodig. Want de pieken en dalen die ik ken, kan ik alleen maar kennen als ik weet wat hoger of lager is dan iets. En dat iets is de middellijn, de middelmatigheid. Dus op een manier heb ik dat punt wel nodig, maar om daar op die lijn nu veel te zijn… nee, liever niet.

Dat gezichtspunt heb ik nog steeds, echter het is aangevuld met een denkpunt, iets achter mijn gezicht. Ik zie nog middelmatigheid en vindt dat niet een plek waar ik wil zijn. Maar mijn gedachte snappen nu meer dat als ik er niet wil zijn op die middellijn, ik ergens vanaf wil zijn. En als ik ergens vanaf wil zijn, is waar ik nu ben dus een plek die pas ontstaat als ik me afgezet tegen iets anders. En dat is gek.

Ik wil niet middelmatig zijn, ok dat weet ik dan. Maar wil me ook niet vergelijken met anderen. Maar dat doe ik wel steeds.

Een andere manier van kijken of denken is niet het middelpunt, of eender welk punt te nemen om me mee te vergelijken, maar gewoon het punt te nemen waar ik ben. En daar tevreden mee te zijn.

Dit past goed bij het nieuwe boek van Prof. Ronald Siegel. Een spreker en schrijver die ik al vele jaren volg. Heb veel plezier gehad van zijn cursus geheten ‘The Science of Mindfullness’, een cursus die iets van veertien uur duurt en ik zeker wel vier keer geluisterd heb. Prof. Siegel is een klinisch psycholoog aan Harvard Medical School en nog op andere plekken.

Zijn nieuwe boek heet ‘the Extraordinary gift of Being Ordinary’. Het kwam uit eind 2022 en is een boek na een serie van andere boeken die meertijds over meditatie gaan. Allemaal gelezen, op vrijdag 7 april 2023 kwam deze nieuwe met te post binnen, en net beginnen te lezen.

Meer daarover in een volgend artikel van me als ik het boek uit heb.

Wel kan ik je alvast warm maken, want luisterde al wat colleges van Prof. Siegel rond zijn laatste boek.

Kernpunten als inleiding. Volg zijn/mijn logica stappen:

  • Je zoek geluk in het vinden van succes.
  • Maar we zijn niet in mekaar gezet om geluk standaard te hebben. Dat zou ons in rust brengen en lui maken. En dat hebben mensen duizenden jaren niet kunnen of moeten doen. Want dan zouden ze niet overleven.
  • Check eens wat je voelt bij gedachtes aan mooie stranden, vakantie en zo meer.
  • Denk nu eens aan gedachtes van brand in je huis of een ongeluk.
  • Steeds voel je emotie.
  • En daar ben je aan verslaafd.

Dus ben je verslaafd aan meer. Een verslaafd aan de emotie van een reactie.

En zelfs al ben je succesvol, dan nog moet je meer.

Denk maar aan alle rijke mensen die drugverslaafd raken, tig huwelijke hadden, wedstrijd doen wie het grootste jacht heeft en rakketten naar Mars willen zenden en alles wat ze meer doen voor een extra kick.

Dat is het dus niet. Wat is het dan wel?

Twee dingen. De eerste is makkelijk. Die is te stoppen met je te vergelijken. Daar gaat het boek over en dus daar in een ander artikel van me meer over. De tweede, wat moeilijker denk ik te pakken, is mijn gedachte experiment. Die gaat als volgt.

Zoals ik al dertig jaar zeg, je moet stoppen met vragen stellen, en starten met antwoorden vinden. Die zijn gratis en voor niets en kan je altijd vinden. Vinden wanneer jij er tijd voor hebt of wil maken. Niet onder druk van vragen die gesteld zijn door anderen of jezelf.

Als je stopt met jezelf te vergelijken, jezelf verteld dat je goed bent zoals je bent, dan leef je hetzelfde leven als daarvoor, maar met meer rust.

QUOTE: Heb je geen plan, word je onderdeel van iemand anders zijn plan.

Famous RR words

Dus is je plan niet tevreden met jezelf te zijn, dan wordt je onderdeel van het plan van die leuke Instagram foto, of dat glimmende verhaal je je vriend, of die succesvolle wedstrijd van je vriendin.

Aan jou de keus.

Dank voor het lezen. Fijne zondag gewenst.

Rudolph Regter

7 april 2023

(geschreven niet op een zondag, maar dan wel gepubliceerd)

P.S. en terwijl ik denk over een plaatje bij dit stukje tekst moet ik denken aan een plaatje over ‘middle of the road’ zijn. Maar dan krijg je botsingen zowel van mensen die achter je rijden als mensen die je tegemoetkomen. Wat onhandig is dat…..

Photo by Jack Kerchner on Unsplash

Categories: levenTip

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s