Zeepkist

Meer in de kroeg! Door AI moet dat.

Als oud kroegbaas ben ik blij te verwachten dat mensen weer meer in de kroeg gaan zitten of op een bankje in het park. Dat is mijn voorspelling. En jawel de koffie en pinten zijn erg duur geworden, maar er zal meer een meer behoefte aan zijn om een gesprek te hebben. En waar is het niet een betere plek dan de kroeg in de winter en een bankje in het park in de zomer? Waarom mensen weer mee gaan willen praten met mekaar, daarover mijn gedachte hieronder.

De afgelopen tijd verbazen mensen zich over wat artificiële intelligentie kan. Ze besteden uren vergadertijd om te spreken over hoe uniek of zo het is dat een computer een artikel kan schrijven, werkstukken voor studenten kan maken en zo meer. ChatGTP maakt dat mogelijk. Maar wat maakt dat mogelijk of wat maakt het niet mogelijk?

Hieronder wat denksels.

Alle vragen beantwoord? In essentie heeft die GTP een berg aan informatie verzameld en maakt daar zijn antwoord van op jouw vraag. Niet anders dan een kind die kennis verzameld en dan antwoord geeft op je vraag. Maar als het nog niet weet wat kleuren zijn, krijg je een raar antwoord op je vraag ‘wat voor kleur heeft dat?’. Deze ChatGTP heeft heel veel kennis verzameld, door het internet af te schuimen. Als je dus denkt dat alles wat je kan weten op het internet staat, dan ben je met ChatGTP dus heel blij. Geen vragen meer die het niet kan beantwoorden. Dus sluit jezelf op in een kamer met je PC en heb een gelukkig leven!

Niet alles beantwoord? O, je zit nog niet in die kamer en leest verder? Mogelijk dat je denk dat er dus niet alles te weten is op het internet. Tja, het kan zo zijn dat het internet je niet kan vertellen hoe een goed gemaakte koffie smaakt volgens jouw smaakpatroon. Dat lijkt me lichtjes logisch want over jouw smaak is vast nog niet veel te vinden op het internet, of schreef je daar al veel over en publiceerde je dat?

QUOTE: Een gek kan meer vragen dan tien wijzen kunnen beantwoorden.

Of je denkt dat de antwoorden niet altijd juist zijn? Of dat je de antwoorden van die GTP niet altijd juist acht. Wat is dan de oplossing? Wellicht dat GTP als een soort eerste informatiedienst, een eerste filter, te zien. Dat lijkt me wel een aardige denkrichting. Net zoals de winkel de Bijenkorf voor mee eerste selectie heeft gemaakt van goede kleding, of die bijeen heeft gezet op een etage. Zo hoef ik niet tig winkels langs, maar is een eerste filter gezet, daarna kan ik mijn tijd beter gebruiken met de volgende filter zetten tussen de verschillende shirts in het blauw in mijn maat. Zo kan het ook met informatie gaan.

QUOTE: Dat is de alternatieve waarheid.

De antwoorden zijn fake. Ook kunnen de antwoorden die je krijg onzin zijn, die GTP gaat ook wel in ‘ghost mode’. Het systeem zit maar wat te raden, net zoals op je telefoon als je aan het typen bent, de auto-complete werkt. Je typed een stukje tekst en dat wordt automatisch aangevuld. Alleen die GTP doet dat wat ruimer wellicht. Maar het raden kan schijnbaar ook tot onzin leiden, dingen niet juist zijn. En wat is daar de oplossing voor? Zelf nadenken. Maar helaas gaat dat pas goed als je kritisch bent en/of al een ruime voorkennis hebt. Wat als GTP me vertelt dat het knopje rechtsboven op het linker paneel van de raket naar de maan voor het meten van de H2O4R is, tja… ik kan daar kritisch over zijn…maar hoe controleer ik dat?

De antwoorden komen alleen als je iets vraagt. Je moet wel eerst je pc aan kunnen zetten en een vraag stellen voordat je een antwoord krijgt. Dat maakt die A.I. al wat beperkt… En de spreuk is ‘De vraag stellen is de helft van het antwoord geven’. Wel prima dan dat de A.I. de rest van het antwoord je gaat geven. En zeker, in het koffiehuis of de kroeg heb je mensen die zonder vragen met je beginnen te praten. Gelukkig kan je die, net zoals je pc, uitzetten door ze vriendelijk te vragen je even rust te geven. Maar onderzoek bewijst dat als je even met iemand in gesprek bent, je daarna jezelf gelukkiger voelt, dus waarom niet geven kort kletsen?

De antwoorden geven een richting, daarna moet je het zelf doen

Dankzij GTP meer geld verdienen? Wie verdienen er veel geld? Voornamelijk mensen die iets goed kunnen maken. Of vertellen. Maken kan je door computers laten doen, wel alleen nadat je die computer hebt verteld wat die moet maken. Vertellen kan de computer ook, maar de echt belangrijke besluiten ga je niet baseren op alleen wat de pc je zegt. Overleg met je partner, je ouders, de buurman etc blijf je nog hebben denk ik.

Ander argument. Wie voegt iets toe aan het welzijn in de wereld? Dat zijn mensen die voor mensen zorgen. Mensen die iets creëren waar de wereld beter van gaat worden. En hoe de wereld beter kan worden, dan hebben we nog niet uitputtelijk op het internet beschreven. Als dat wel zo zou zijn, dan zou het internet de blauwdruk van ons toekomstig leven zijn, een gids, een wet zo je wil, waar we niet van kunnen afwijken. En dat lijkt me nog niet het geval en nooit het geval worden. Dus als GTP het alleen van het internet kan halen, gaat dat wat helpen wellicht, maar meer ook niet.

Grove lijn is dat taal niet meer uniek is voor een mens

Taal en beeld. In grote lijn is het zo denk ik dat GTP het medium overneemt wat wij gebruiken om informatie over te brengen. Dat medium is taal en beeld. Met taal, woorden, brengen we informatie over. En die taal nu kan gemaakt worden door een niet-mens.

In alle talen, kan GTP ons wat op de mouw gaan spelden. Net zoals ieder mens dat kan overigens. En geloof je ieder mens? Neen. En als je het niet geloofd ga je onderzoeken, of kijkt die persoon nog eens aan en vraagt dan ‘Meen je dat echt?’.

Gevoel, waar blijft dat? Met veel vragen stellen aan GTP warmt je computer mogelijk wat op. Maar daar blijft het dan ook bij.

Dus de oplossing: GTP en meer gesprekken op bankje of kroeg.

Dus? Nog meer leuke gesprekken dankzij GTP. Echt leven, met een realiteit gehalte, dat waar ik gesprekken over heb, trainingen in geef, les in geef, dat zal met GTP niet heel er veranderen. We gaan alleen leukere gesprekken hebben. Meer op zoek naar verbindingen tussen ‘weetjes’ en niet op zoek naar de weetjes zelf. Met het combineren maken we nieuwe weetjes die relevant zijn voor de individuele student zelf.

Antwoorden niet belangrijk. Als antwoorden niet voldoende zijn, maar het gesprek belangrijk, dan gaat het nog lang duren voordat je helemaal een vakantiegevoel krijgt in een kamertje met je GTP computer. Tot die tijd ga je vast het gesprek leuk vinden, gewoon tussen mensen. Omdat een gesprek tussen mensen die mekaar zien, een ontdekking is. Van de non-verbale communicatie, zie eens Italianen spreken. Of van stemgeluid. Hoor mij eens boos zijn. Of van de wendingen die een gesprek kan nemen.

Oproep! Kom bankjes in het park testen in Antwerpen!

De lente komt eraan. Waarom jezelf niet een gesprek gunnen op een bankje in de zon in Antwerpen? Nodig jezelf uit, ik maak graag tijd. En na ons gesprek kan je een gesprek met jezelf beginnen als je wat tipsi in de trein terug naar huis zit.

Rudolph

3 april 2023

Categories: Zeepkist

Tagged as:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s