besluitvorming

Besluitvorming mooi studie onderwerp

Besluitvorming is wat maakt dat je een mens bent. Een steen maakt geen besluiten, die is. Jij maakt een besluit omdat je wel iets bent, maar ook iets anders wil zijn. En om van je huidige toestand naar de nieuwe toestand te gaan, moet je in actie komen. Maar welke actie? En die vraag, vraagt om een besluit.

Besluiten, wie doet dat?

Besluiten zitten al in je. Er zijn denkers die vinden dat je besluiten zitten in het meest kleine deel van je menszijn, je atomen. Of nog kleiner. En ze zeggen dat dat die kleinste eenheid iets kent dat ze noemen ‘…’een intrinsieke wil om te overleven. (Joscha Bach, een schitterende denker rond Artificiële intelligentie en anderen)

Alles ligt al vast, besluiten zijn niet nodig. Aan de andere kant zijn er denkers die vinden dat alles al bepaald is. Dus dat je eigenlijk nergens over hoeft na te denken, want het staat toch al vast. (Kiekengaard en anderen, een lesitem)

Besluiten zijn gevolg van je historie. Ergens tussenin zitten denkers die stellen dat wat je besluit voortkomt uit je historie, dus je bent niet vrij om te besluiten. (Satre en anderen, zie mijn filosofie in tien tweets)

Een andere dimensie van denken: Besluiten doen je met je hoofd, of hart of wat ook weer?

Besluiten zitten alleen in je hoofd. Ik denk dus ik ben. Ik reken dus ik maak rationele beslissingen. Je denken is die kleine pingpong bal op het grote gevoel van je, die basketbal. Wie gaat winnen?

Besluiten zitten in je lichaam, je emotie. Mijn buikgevoel verteld me alles. De wereld is zo complex, hoe kan mijn hoofd dat berekenen? Mijn gevoel weet het wel.

Besluiten zitten in de samenwerking van lichaam en geest. En dan heb je denker die zeggen dat je besluiten niet door je hoofd alleen worden genomen, maar met je lichaam erbij. (Prof. Antonie Damasio, waar ik veel van gelezen heb)

Spiritueel, besluiten is het domein van een hogere macht/god. Besluiten liggen bij god. Wie je ook maar als god ziet. Met een naam. Of met een naam die je niet mag noemen. Of zonder een naam.

Ik besluit of de ander

Duikgedrag, of je makkelijk maken. Ik hou erg van de spreuk: ‘Lead, follow or get out of my way’. Ik besluit. En als je dat besluit niet snapt, dan heb je niet goed geluisterd. Wil je een besluit nemen, of ga je volgen?

Groepsbesluit. De wijsheid uit de groep. Euh… welke samenstelling heeft de groep. Je besluit op grond van wat je op internet kan vinden. Maar kijk een rond, wie publiceerd iets op internet. Ga je die volgen?

Niets wensen, dus geen besluit nodig. Als je iets wenst, dan ligt de teleurstelling om de hoek. Als je niets wenst, kan je ook niet teleurgesteld worden. Zo zei iemand me toen ik bij de heilige rivier de Ganges was in India. Toen ik op de rivier voer wilde ik mijn vrouw ten huwelijk vragen. Deed dat toen niet. Later wel.

Niveau in een organisatie

Besluiten komen van de top. Zo is het bij veel bedrijven. Maar is dat wijs?

Besluiten komen van medewerkers. Zo is het bij bedrijven met focus op de klant. En die van die Braliliaanse manager.

Besluiten in tijd

We nemen besluiten ruim vooraf. En dan is de wereld veranderd… maar jij zet door.

We nemen besluiten als het nodig is. ‘We cross that brige when we get there’ is de bekende Engelse uitspraak.

Besluiten pas na veel overleg. Want we moeten het eens zijn met mekaar. Waarom ook weer?

Besluiten schuiven we voor ons uit. Zeggen veel mensen in de politiek.

Afsluiting

Op deze dinsdag avond, besluit mijn sigaar die bijna uit is, dat het tijd is af te sluiten. Wat gaan we doen bij Grip op Besluitvorming? Alles overlopen wat hiervoor staat. Of niet. Het besluit is aan jou.

Rudolph

20 december 2022

Categories: besluitvorming

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s