uncategorized

Nut van onderwijs #1

Waarom zou je jouw ervaringen en kennis voor andere inzetten? In aanloop van een dag met collega docenten heb ik wat visies bijeen gezet, wat redenen waarom ik het fijn vindt de afgelopen jaren docent te zijn. Hieronder wat gedachtes. Graag ga ik met je in gesprek om jouw ook docent te maken. Hoe jong of oud je ook bent. Hier nummer 1 van mijn gedachten.

De wereld gaat leuker worden als mensen meer nuance vinden in hun mening. En die nuance ontstaat als je meer weet (van culturen, van industrieën, van aanpak vormen etc)

Wie kennis vermeerderd, vermeerderd smart zegt de bijbel. Ik zet smart om in plezier, door studenten kennis zelf te laten construeren en er dan vrede mee te hebben.

De westerse wereld gedijt beter met firma’s die concurrerende kunnen zijn. Ik leid studenten op de concurrentie slag te kunnen maken.

Hindoeisme is in eigen taal ‘sanatana dharma’ wat betekend ‘eeuwige leer’. Ik leer mensen dichter bij hun leer te komen, wat vinden ze dat ze moeten leren? Mogelijk is dat een eeuwige leer: iets dat er altijd is. Of het is iets dat je altijd moet vernieuwen. Note: Iets dat er altijd is: politiek bedrijven, marketing doen, met personeel omgaan.

Mijn visie is dat mensen verplicht zijn te kiezen. Vrijheid bestaat niet. Ik help ze betere keuzes te maken door ze kennis aan te reiken. Ze dingen te laten ervaren. Aan hun gedrag werken ze zelf.

Mijn visie is dat Nederland een fijnere plek gaat worden om te leven als mensen zichzelf kennen. Een voorbeeld of onderdeel is indachtig ‘wie vrij is van fouten, gooit de eerste steen’. Ken je jezelf dan ben je voorzichtiger een steen te gooien.

De koran schrijft dat kennis komt voor daden. Er kan geen daad gedaan worden zonder kennis. En waarschuwt tegen spreken zonder kennis. Hoe iemand kennis vergaard moet die zelf ondervinden denk ik. Graag help ik die persoon kennis te verkrijgen en in eigen zelfstandigheid, met verruiming van zijn bewustzijn, die kennis een plek te geven.

Mijn visie is dat ik onderdeel van de mensheid uitmaak. Als een golf in de zee. En die golf wil ik voor mezelf en anderen aantrekkelijk maken. Zinvol als dat nodig is. Leuk als dat nodig is. Veilig als dat nodig is.

Mijn visie is dat ieder mensen een punt kan raken van verbondenheid met ander leven. Mijn visie is dat door ervaren, leren, je die verbondenheid ruimer kan maken en daarmee een ervaring van zinvolheid kan ervaren.

Categories: uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s