boekreview

Boekreview. Digitale dementie van Manfred Spitzer

Je GPS gebruiken en daardoor dommer worden. Deze en nog wat andere ‘weetjes’ stonden begin van het jaar in de krant. Ze kwamen van wat onderzoeken door Manfred Spitzer. Hij is een van Duitslands belangrijkste geheugenonderzoekers.

Het boek is aardig om te lezen, de weetjes die erin staan zal ik her en der verwerken in mijn lesmateriaal. Hieronder een paar:

> Gebruik van herseneen leidt tot groei van die hersengebieden die voor een specifieke vaardigheid worden gebruikt. Hier komt een voorbeeld van de taxichauffeurs in Londen en omdat ze zoveel straten moeten kennen, een apart deel hersenen hebben die andere mensen niet hebben.

> Kinderen op Sanskriet-scholen kennen alle windrichtingen niet alleen met hun verstand, maar ook met hun richtinggevoel. Je kan ze draaien, op hun kop zetten, blinderen en vragen waar het westen is en ze zullen het direct goed aanwijzen.

> Grappig: Welk orgaan is voor je het belangrijkste? Je brein, want je bent je brein. Jouw hersenen zijn het enige orgaan waarvoor je bij transplantatie (stel dat dit mogelijk zou kunnen zijn. Zie in dit verband ook de lessen van Prof. Kelly Sagan van Yale) liever donor zou zijn dan ontvanger. Toch? Wat wie ben je eigenlijk als je de hersenen van een ander zou ontvangen?

> Je wist het al. Het is een kwestie van herhalen dat leren. Maar er zitten nog wat andere zaken aan. Zo zal je woorden sneller onthouden als je met die woorden iets actiefs heb moeten doen, er over hebt moeten nadenken. (blz 63 van het boek) Leuke voorbeelden en iets dat ik in de lessen ga proberen.

> Het vraagstuk dat al lang in de neurowetenschap bediscussieerd wordt is over de samenhang van de grootte van de hersenen en de grootte van de groep waarin je normaal gesproken leeft.

Al met al een leuk boek waar ik delen van in de minor Digital Economy en andere zal gebruiken. En een boek dat je niet moet kopen, maar eens uit de bieb moet lenen en doorscannen. Interessant genoeg.

Rudolph RegterDigitale Dementie

Categories: boekreview

Tagged as:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s