digital Transformation

Leiderschap in digitale tijden

De mensen die nu aan de leiding zijn hebben een slecht inzicht in wat digitalisering kan brengen voor hun firma. Of welke bedreigingen erin zitten. Ze staan wel aan het roer en hebben de macht. Is dat verstandig?

Leestijd: 4 minuten. Nut: test voor directeuren of je op de goede weg zit met digitalisering. En voor studenten strategie en digitale transformatie tops voor portfolio.

Een recent onderzoek van MITSloan is duidelijk, leiders zijn nog niet klaar voor de digitalisering in het bedrijfsleven. 

Men interviewde meer dan 4.000 senior leiders in 120 landen. Een paar opvallende punten uit het rapport:

 • Slechts 40% zegt dat hun organisaties bezig zijn met het opleiden van managers die kunnen omgaan met digitalisering. 
 • Ook maar slechts 48% zegt dat hun organisaties voorbereidt zijn om te kunnen concurreren in de digitale markt.
 • 71% van de leiders wil leidinggeven in de digitale tijden, echter men zegt hier de vaardigheden voor te missen.
 • En men vindt wel dat digitalisering erg belangrijk is. En dat de organisatie leiders nodig heeft die verstand hebben van digitale zaken zegt 80%. Maar slechts 10% zegt dat men vindt dat er leiders zijn in hun organisatie met de juiste vaardigheden hiervoor.

Nut voor leiders: Men zag dat er een paar dingen zijn die je kan doen:

 • Vergroot de transparantie van teams.

RR: Q&Q sessies hield ik met het hele bedrijf, om een kwartaal terug te kijken en ervan te leren en een kwartaal vooruit met in grote lijnen wat verschillende afdelingen gingen doen. Onder andere werden daar de product roadmaps in detail behandeld, zodat iedereen mee was. En twee keer per jaar de ‘Happy sheets’, A4 tje met op elk een actie van de afdelingen met wat te vieren was.

 • Wees authentiek in wat je als leider wel weet en niet weet.

RR: Hier was ik niet goed in, had het moeilijk met dingen niet te weten. En naar een Amerikaanse baas eens zei over de succcesvolle roll out van digitaal, was dat omdat ik veel extra tijd stak om elke discipline van de uitrol in detail zelf gedaan te hebben, zodat ik het grote project plan in detail zelf snapte. Dus in de nacht ergens in Europa zijn om een netwerk switch te helpen omzetten.

 • Aandacht geven niet alleen aan het opleiden van individuele leiderschap vaardigheden voor individuele personen, maar ook het bouwen van een leiderschap cultuur in de leidinggevende teams is belangrijk. 

RR: Moet hierbij denken aan een vroegere directeur van me, Pascal dK, die daarop steeds inzet en dat steeds succesvol doet en deed. En zelfs met mij, die gewoonlijk beren tegendraads is, resultaat heeft bereikt van het nut inzien van samenwerken. We hebben met de firma daardoor veel prijzen gewonnen en ruime winsten gemaakt.

 • Zet in op samenwerking en je empathisch vermogen. 

RR: Hier kan het cursus item van Netflix helpen, en ook het artikel van Pixar.

 • Geef toe dat je niet vol digitaal bent/snapt. Spanning in de organisatie wegnemen voor de uitvoering van de strategie. En het onderzoek stelt vast dat veel leiders ‘blind spots’ hebben voor het pad vooruit.

RR: hmm… lichtjes een open deur lijkt me. Je hoeft ook niet van alles alles af te weten als je weet te delegeren en te vertrouwen. Lukt je dat niet… tja…

 • Wat goed nieuws is volgens de onderzoekers is dat bewezen goede gewoontes nog werken zoals eerlijkheid, integriteit, inspiratie en vertrouwen. En over alle landen en culturen ziet men dat dit belangrijk is.

De mindset’s die men ziet zijn er vier:

 • Producers
 • Investors
 • Connectors
 • Explorers

En deze mindsets zetten allemaal in op het samenwerken en hebben de intentie het beste in mensen naar boven te brengen. (mijn slogan) En terwijl je dat doet beter te zorgen voor al je stakeholders.

RR: De vier punten heb ik in mijn werk teruggezien bij een energie en media bedrijf. Daarin Produceerde we zeer winstgevend digitale media, iets van een miljoen Euro met drie mensen. Er werd Geïnvesteerd in Internet of Things waarbij we huizen de eerste versie van een digitale thermostaat gaven voordat iemand in NL daar maar mee bezig was. We Connecteerde klanten met mekaar op een internetplatform, waardoor men onderling hulp kon geven aan andere klanten. En daarmee werd onze klantenservice ontlast en konden we een kostenbesparing doorvoeren. En Onderzochten het digitaliseren van het netwerk. Inmiddels is dat netwerk nog steeds het meest performante kabelnetwerk in Nederland.

Wat was het eindresultaat? Prijzen als meest customer centric firma. Stabiele winst generatie. Uitgedaagde medewerkers die zich ontwikkelde en dat in ‘learning on the job’ konden doen.

Point. Zie dat je zelf als medewerker mee bent met digitalisering. Hoe? Door zelf net wat meer te weten dan hoe je de computer aan en uit zet. Door een sprong vooruit te maken als nodig en je in te lezen in wat artificiele intelligency kan doen. Zowel Big Data als Brede data, lees een blog daarover hier.

Afsluitend / Oproep

De opleiding digitale transformatie die ik een paar jaar geleden gaf, krijgt een nieuw jasje en zal gelanceerd worden in de lente van 2021. Ik zou die cursus wel in twee workshop middagen bij bedrijven willen geven. Als test en om zo aanvulling te krijgen voor het lesmateriaal. Zal het gratis geven, al dan niet online. Weet je een firma die daar interesse in heeft, laat me weten.

Rudolph Regter

November 2020

#digital #digitaletransformatie

Nut voor studenten: als onderdeel van het vak strategische management lijkt het me onmogelijk geen aandacht te geven aan digitalisering, dat moet ik duidelijk gemaakt hebben. En we hebben ook aandacht gegeven aan leiderschap, die bepaald voor een groot deel wat er met digitalisering gedaan gaat worden. 

Tip 1.: Kies een model voor het beschrijven van de digitale volwassenheid van je firma, plot daarop het punt waarop zoals jij dat ziet de firma zit en beschrijf waarom je dat denkt, verder hoef ik daar geen extra theorie onder. En heb je nog tijd beschrijf me dan waar je denkt dat de firma over 1 a 2 jaar moet zijn op het model.

Tip 2: Kijk eens hoe jouw organisatie scoort op de punten van het onderzoek die hierboven staan. Hoe denkt men over ‘het opleiden van managers’, is ‘men voorbereidt’, werkt men aan ‘een cultuur in het leidinggevende team?’. Etc.

Photo by Ashwin Vaswani on Unsplash

1 reply »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s