digital Transformation

Leven we in een computer? Zondagavond overdenking

Computers gaan steeds sneller zeggen we. We bedoelen dat ze meer kunnen. Automatische chat berichten maken alsof je met een klantendienst praat, aanpassingen doen met onze foto’s, persberichten schrijven, bijna echte gezichten maken. Wat als dat al eerder kon? Al honderden jaren geleden?

Leestijd: 5 minuten. Nut: Digitale transformatie onzin praat, of niet? Dit is wel een raar verhaal, je bent gewaarschuwd!

Computers en relevantie.  

Wat kies je te denken?

Of…. Jij en ik geloven wel in wat computers hebben betekend voor de maatschappij. Ze maken het makkelijk werkstukken te maken in een document bijvoorbeeld. Computers doen iets heel slims met scans in het ziekenhuis. En hebben het soms eerder in de gaten wat een kankergezwel is dan een dokter die ernaar kijkt. 

Of…. Jij en ik geloven niet in wat computers en digitalisering brengen in de wereld. We zien de verwoestende effecten. In een restaurant zitten geliefden naar hun scherm te kijken, niet naar mekaar. Een relatie stoppen kan ook met een social media bericht ‘cancel’.

Stelling – variant 1. Stel dat computers sensorische informatie kan omzetten, dan kan jij ook in die computer passen.Sensorische informatie is, zou je kunnen denken, een soort van informatie met bits en bytes of zo. Die zet je hoofd om in iets dat een beeld is of geluid. Dan kan toch ook gedaan worden door iets anders, een computer bijvoorbeeld? Natuurlijk, maar hoe kan een computer geluid horen, die beleving hebben? Tja… daar las ik al veel over als liefhebber van SciFi boeken, maar nu ook bij het maken van een cursus rond digitalisering. 

Stelling – variant 2. Als die computer er zijn. Als ze er al waren? Computers kunnen snel rekenen. Kunnen snel beelden maken, de gameconsole computers genereren levensechte beelden. Je televisie zie er echter en echter uit. En met virtual reality, met zo een bril op, lijkt het nog meer alsof je in een echte wereld stapt. Dat had je al toen je een paintball kelder instapte voor dat afdelingsuitje van het werk. En mensen die slecht horen, kunnen een apparaat op/in hun hoofd krijgen waarbij een computer helpt die signalen, die sensorische prikkels, om te zetten in geluid in hun hersenen.

Als dat al eerder ontdekt was? Stel dat die computer zo kan doorgaan. Meer en meer is die computer in staat om heel realistische beelden te laten zien. Niet allen geluid dat je ontvangt omzetten in geluid in je hoofd. En niet allen geluid maar ook beeld, televisie kijken en die televisie aan je hoofd te koppelen.

Drie kansen. 

Kans 1.  De computer en zijn mogelijkheden om je te helpen, daar ziet de maatschappij vanaf. Die maatschappij laat de computers stoppen in hun verdere ontwikkeling en die maatschappij kiest ervoor als mens en mens alleen verder te gaan. Of in elk geval zonder nadrukkelijke aanwezigheid of inmengen van een computer op het dagelijkse leven. Dus in dat geval zullen alle computers op de brandstapel gaan, vernietigd worden. Dat deden we ook ooit met boeken.

Kans 2. De computer gaat helpen te leven. We laten digitalisering doorgaan op zijn eigen weg. Maar we houden dat kort en beperken de mogelijkheden. Dus een beetje helpen bij diagnoses, maar meer ook niet. En wat helpen prutsen met excel sheets om iets te berekenen.

Kans 3. De computer blijft de maatschappij steeds meer helpen. Die neemt vele taken over, en maakt dat je niet meer achter het scherm zit, maar erin. Je denken is direct gekoppeld aan de computer, net zoals nu de mens met een gehoorstoornis die een implantaat op hun hoofd hebben. De computer bepaald steeds meer hoe je je voelt en dat vindt je prima.

Kansberekening wat waar is.

Kans 1. We deden de computer in de vuilnisbak. Dat hebben we nog niet gedaan. 

Kans 2. We lieten de computer zijn gang gaan. Dat klinkt als een aanloop naar kans 3.

Kans 3. Een computer, of daarna vele, helpen ons te leven, helpen ons emoties te voelen zonder lichamelijke last. Geen pijn, alleen maar plezier. Dan was dat al iets dat computer al jaren geleden mee gestart zijn, en dan leven we nu in een virtuele wereld?

Discussie/Conclusie: Het kan heel goed zijn dat je nu al in een virtuele wereld leeft. Of dat zo is of niet is voer voor filosofen en goede gesprekken onder vrienden. Maar is het eigenlijk zo relevant? Wel of niet, als je in het moment leeft maakt dat niet uit. Het is jouw ervaring. 

Punt dat ik wil maken: leef nu. Maak je geen zorgen over wie je bent ‘zoek jezelf’ is onzin voor mensen die elke dag anders kunnen zijn. Je kan wel een computer simulatie zijn….

Slaap zacht deze zondag,

Rudolph Regter

#digitalisering #digitale transformatie

Je bent er nog?

Dan is wat zeggen over de organisatie en beweging die heel erg met digitalisering bezig is ook interessant wat over te vertellen. Begin 2020 luisterde ik aan het strand in Gran Canaria het boek ‘To be a Machine’door Mark O’Connell.

Een boek dat ik je kan aanbevelen voor de vakantieperiode. Het beschrijft een tocht die een journalist maakt langs soms erg rare mensen in Amerika die fan zijn van het ‘Transhumanisme’, een beweging die het uitbreiden van onze capaciteit door computers erg ziet zitten. Sterker nog, zich wil laten uploaden in een computer. Er zijn mensen die er een paar miljoen euro voor overhebben om zich nog een tijd te laten bevriezen na hun dood, wachtende tot het moment er is dat je kan worden omgezet in digitale vorm.

Leuke verhalen over wat mensen doen om ouder worden tegen te gaan door het gebruik van digitalisering. Het Transhumanisme promoot het direct of indirect gebruik van technologie in ons lichaam en geest om zo veroudering tegen te gaan.

Het bedrijf Alcor waar je voor 200k dollar jezelf kan laten invriezen tot betere tijden. 

Tim Cannon die zelf een minicomputer in zijn arm heeft laten zetten. 

Of over Peter Thiel, die veel geld heeft gemaak met PayPal en Trump steunt die miljoenen steekt in zijn lichaam digitaliseren. Of Ray Kurzweil die elke dag 150 pillen slikt om langer te blijven leven….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s