strategisch management

Kijk op leiderschap #1

Leestijd: 2 minuten. Nut: afkijken van succesvol iemand.

Finding Nemo is de animatiefilm die de hoogste opbrengst heeft gehad in de geschieden is van de film. Die film is gemaakt door Pixar Animation en een van de oprichters daarvan is Ed Catmull. In de zomer van 2020 las ik zijn biografie, waar de originele boek titel van is ‘Creativity Inc.’ En in het Nederlands als ondertitel heeft ‘hoe creëer je een cultuur waarin creativiteit ontstaat en floreert. Ed Catmull is de president van Pixar Animation en Disney Animation.

Hieronder wat fragmenten uit dat boek die wat punten die ik hierboven beschrijf als belangrijk bij strategie vorming ondersteunen. Zal wellicht wat te veel uit het boek aanhalen om volledig copywrite proof te zijn, maar ik beveel het boek ook van harte aan!

Creativity  notes1

Deze Alex waar over gesproken wordt is Alex Schure, een oud universiteitsbestuurder die totaal geen kennis had van computers. We spreken ook over 1974, jaren voordat er snelle pc’s waren, laat staan films uit de computer.

Take away: Geloof in je eigen visie en persoonlijke betrokkenheid erbij en zicht op de mogelijke integratie tussen twee volledig verschillende industrieën of disciplines.

??

foto?

Takeaway: neem mensen aan die slimmer zijn dan jij. De mij bekende uitspraak:

‘Managers nemen 2e en 3e rangs mensen aan, leiders nemen 1e rangs mensen aan’.

Creatifity notes2

Takeaway: sneller verandering, dat verhaal hebben we nu wel gehoord. Naast horen, zien we het ook: een pc die op een rijstkorrel past, elektrische fietsen etc. Maar kan je zo raar denken en visie hebben dat je schijnbaar totaal verschillende dingen kan zien samenwerken? Kan je zo kritische blijven en analyseren?

Creatifity notes3

Dus zo is Amerika ontstaan, huifkarren met mensen die een doel ohadden. Maar geen weg die vooraf bekend was.

Takeaway: een planning vooraf maken, met uitgestippelde weg, gaat dat tot nieuwe ontdekkingen leiden?

Creatifity notes4

Takeaway: het belang van de financiële situatie kennen van je firma als je strategie bedrijft. Je kan nog zulke goede ideeën hebben en de firma erg goed bezig…maar ken je de stakeholders niet en het krachtenspel daar, kan je ineen voor andere wegen komen te staan.

Creatifity notes5

Takeaway: een boot van vele miljoenen kunnen kopen zoals Steve Jobs? Blijf vragen stellen. En schiet niet te snel in het antwoord.

Creatifity notes6

Takeaway: ken de cultuur van je firma. Is die avontuurlijk, kom dan niet met een idee die heel administratief is. Werk je bij een boekhouding kantoor, stel dan niet voor de firma geheel te veranderen en team building events in de bergen te gaan promoten en uitvoeren.

Creatifity notes7

‘Wat is waardevoller: goede ideeën of goede mensen? En het boek gaat verder: ‘Voor mij is het antwoord duidelijk: ideeën komen van mensen. Daarom zijn mensen belangrijker dan ideeen.

Takeaway: wat denk je zelf? Goede ideeën of goede mensen, wat wil je het liefst? Hoe is dat bij jouw firma?

Creatifity notes8

‘Het denkproces dat tot verkeerde keuzes heeft geleid, is geen verloren energie geweest.

Creatifity notes9

‘Als jouw belangrijkste doel dus een volledig uitgewerkt, in beton gegoten, plan is, dan vergroot je alleen maar de kans niet origineel te zijn.

‘Daarnaast kan je je ook niet uit de problemen plannen’.

Rudolph

Takeway voor studenten

#Leaderschip #Leiderschap

2 replies »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s