marketing

Marketing in Corona tijden – deel3

Dus België sloot de grenzen, niet voor Corona, dat wil zeggen niet voor Corona bier, ze gaan dat nu hier brouwen zo stond in de krant deze week. Het bier dat onder de Belgische brouwerij InBev valt gaat van Mexico weg en zal in Belgie en verschillende landen gebrouwen worden. Werd het bier nu meer of minder gedronken, wat denk je? 

Meer klantcontact, gebruik het

Mensen hebben soms meer tijd en daarmee meer zin om een praatje te maken met de kassa verantwoordelijke. Wat kan je daar mee doen. Ook een praatje met de klantendienst kan langer zijn, mensen zijn blij een ander aan de telefoon te hebben. Dat klinkt in mijn oren als een goede mogelijkheid de informatie die je over je klanten hebt verder aan te vullen met meer gegevens.

Blijf adverteren

Advertenties worden niet meer geplaatst door al die bedrijven die gesloten zijn. We hadden het er al over of dat slim is of niet. Wat verder te zien is en op in te spelen is: 

  • Gebruik van mobiele telefoons en tablets neemt verder toe. Daar zijn we actief, meer nog dat vroeger. Dus je daar laten zien.
  • Verminderd vertrouwen in grote bedrijven. Consumenten raken sceptischer. Door fouten die bedrijven in deze tijd maken, met verkeerde boodschappen of omdat ze stil blijven, gaan consumenten opnieuw naar je merk waarde kijken. Dus doe daar iets mee. Benadruk bijvoorbeeld je betrouwbaarheid en ‘van hier’ zijn en blijf zichtbaar. 
  • Verandering van aankoopgedrag. Consumenten zitten in een roller coaster waar het hun gewoontes betreft. Shoppen om je frustraties weg te werken, of fun shoppen, het is even niet. We zijn meer dan ooit online. Onze eetgewoontes veranderen. We houden geld over van het niet uit eten gaan, etcetc. Dus wees nog scherper op de customer journey en veranderende gewoontes voor jouw product, klanten zijn nu constant bezig hun ervaringen met jouw product te herbekijken. Bekijk je positionering ook eens ruimer.

Meer aandacht voor je advertentie euro

Onderzoek van eye-tracking specialist Lumen, laat weten dat lezers op dit moment 21% meer aandacht voor print advertenties hebben dan voor de crisis. Ook worden normaal digitale advertenties voor 55% gezien, nu voor 66%. Ook ‘dwell’ time, tijd dat je daadwerkelijk naar de advertenties kijkt, is toegenomen voor print. Normaal is die 2.1 seconde, nu 2.2. Dit is ook het geval met advertenties die dicht bij Corona nieuws staan. De cijfers kan je bijeenzetten en zo krijg je een KPI die is ‘Aandachts seconden per 1.000 impressies’. Hier zie je in deze Corona tijd een kleine dip in digitaal en een vergroting in print advertenties.

Social media

Onze sociale contacten zijn grotendeels online en zo zie je dat social media voor veel mensen een uitlaatklep zijn. Van Facebook ging het naar Instagram en naar Tiktok. Dat is de plek waar jongeren zitten en die zijn gevoelig voor internet hypes want moeten nog tonen ‘wat hun peer group is’ En er starten weer challanges. Oude foto’s (opnieuw) posten is bijvoorbeeld ook weer een voltreffer. Of ‘een view from my window’. Etcetc. Allemaal leuke acties om als firma op in te haken, zelf mee te beginnen, of je (toekostige) klanten goed mee in kaart te brengen.

Jbc
JBC doet dat slim, inspelen op TikTok

Product

Strategie gedaan? Betaald zich nu uit

Op maandag 30 maart liet Johnson en Johnson weten dat we in januari 2021 een medicijn hebben tegen Corona. Ze zeggen dat ze altijd voorbereid waren op zo een event als we nu hebben. Iets voor later strategische management.

Of de aanpak om als je niet weet op welke uitvinding je kaarten te zetten, ze op zeven tegelijk zetten, door zeven fabrieken te laten maken, zoals Bill Gates nu gaat doen om een medicijn te kunnen produceren in voldoende snelheid en hoeveelheid.

Sneller nieuwe auto modellen?

Er zijn 1.2 miljoen minder auto’s gemaakt dit jaar volgens branche organisatie ACEA. Dan dus ook minder voorraad van auto’s. Zou dat nu een impuls zijn om met nieuwe modellen eerder te komen…of juist niet?

Kortingen verboden

In België waren kortingen op producten verboden omdat mensen gingen hamsteren.

Per 30 maart werd dat verbod opgeheven en die kortingen zijn er dan weer in twee dagen. Wat betekende die prijszettingen voor de mark ten afzet kunnen we ons later eens afvragen. Grappig is wel dat de supermarkt keten Delhaize, onderdeel van Ahold, iedereen nu korting geeft. Wat voor een signaal geef je daarmee consumenten? Zelf had ik dat nu niet gedaan, of het moet zo zijn dan men verder in de prijsvechtersmarkt verder wil tegen de Aldi, Lidl en Colruyt in.

Overig

Presentatie is helft van gelijk krijgen

Dat we het effect van goed gepresenteerde wiskundige modellen aan Florence Nightingale hebben te danken weten we. Door haar grafieken te tonen over ondervoeden soldaten in 1855 werd daar wat aan gedaan. De symboliek, dat op 3 april dit jaar het Londense Nightingale ziekenhuis werd geopend is dan ook treffend. De grafieken van het Corona virus laten mensen nu de dreiging zien. 

Besluitvorming nu dicht bij je missie en visie blijven

Tv

Het karakter van je firma staat nu onder druk. Hoe neem je besluiten? Men zegt dat karakter is ‘wat je doet als niemand kijkt’. En nu denk je wellicht met je thuiswerk niet in de spotslights te staat…. Dus zorg dat de bias waarin je besluiten neemt bij je bekend zijn. Blijf dicht bij de waarde en normen die je voor de firma gesteld had. Consumenten kijken nu scherp toe en zoeken merken die ‘zorgzaam zijn’. Onderzoek zegt dat 52% van de consumenten in de U.S. kopen van bedrijven die laten zien dat ze klanten beschermen tegen Corona. Als voorbeeld kan Starbucks dienen, die direct de kopjes  ‘voor gebruik hier’ en ‘herbruikbaar’ hebben gestopt.

Zie deze link naar een overzicht van Bias vormende zaken. Waar heb jij last van als je nu besluiten neemt?


Coca-Cola

Van alles en nog wat

Hieronder nog wat rommeltjes rond het onderwerp van deze tijd.

Bol.nl en digitale boeken
Wat denk je? Voorspelbaar, wel goed te doen. Beter dat nietsdoen.

Virtual Pub
Met een van mijn stamkroegjes een acties gestart, nu eerst rond jetons kopen voor later.

AT&T
Niet mee een plafond in je data gebruik… maar 60% van internet is Netflix. Gaat wat geknepen worden.

Picnic
Hier in Antwerpen ook vanuit de stad veel acties. Meer is altijd beter… wat doe jij?

Papiertje is goed, handen wassen beter.
Bathroom is health center
Je handen wassen is van alle tijden en alle werelddelen….

Afsluitend

Alle spellingsfouten in dit stuk zijn geheel van mijn hand. Sommige plaatjes van anderen je ziet wel van wie, anders in de metatekst.

Tot de volgende keer,

Rudolph

Categories: marketing