marketing

Marketing in Corona tijden – deel4

Weer een stukje van de dingen die me opvielen of waar ik denk dat je nu wat mee kan doen om je tijd nuttig te maken en de firma te helpen. Ook om je persoonlijk te onderscheiden is het nu een moeilijke tijd, of niet, net wat je zelf observeerde en in gang zet.


En ik herken het. Jij ook?

Cassette

Become aware. Hoe komen klanten bij je?

Facebook ging je weer gebruiken, hielp je gezichtsherkenning beter te maken?

Mensen zoals ik gaan dat weer eens gebruiken, die Facebook. Wat blijkt? Ik kwam niet direct in mijn account en kon kiezen in het account te komen als ik foto’s zou herkennen van vrienden en daar dan de juiste naam bij zou plaatsen….. deed dat en bedacht te laat dat ik facebook zat te helpen aan hun database met gezichtsherkenning. Fijn voor hun database voor later om marketing op te doen.

Door te vertellen welke vrienden en hun namen nog actief in mijn gedacht zaten, daarmee liet ik marketing mensen laten weten wat mijn social groep nu is, een van de kernmerken en elementen van aankoopgedrag.

Dus > Ik zou denken dat nu de tijd is volle aandacht te geven aan voorbereid zijn voor straks. Dus in je eigen CRM systeem verdere aanvullingen te maken over wat je van je klant weet. Vele online bronnen staan er tot hulp. Plak eens de foto’s van je klanten bij je klantenbestand, vast dat je een foto sneller herkend dan een naam of klantnummer. Vast ook dat je telefoon gesprek daardoor leuke gaat worden voor jou en de (potentiële) klant.

En nu ook alle tijd je verkooppritch te oefenen, neem die op, deel die met vrienden en vraag wat zij er van vinden. Of leg een bibliotheekje aan van je verkoopverhalen en verkoop templates in je email bestand. Een email campagne opzetten en in de vingers krijgen hoe dat gaat is natuurlijk altijd slim. Schreef daar al over. Weet je niet hoe dat gaat, vraag me.

Media gebruik. Ga nu alvast dicht samenwerken met user generated content

Minder radio luisteren, want we zitten minder in de auto. We blijven wel online op onze telefoon en ook meer. Gek eigenlijk, we zitten thuis dus schijnbaar niet op pc of tablet maar op gsm. 

Dat TikTok heel veel gedownload is dat weten we wel. 1 billion keer wereldwijd. En ‘de meest gedownloade app in IOS voor 5 kwartalen’. Dat Google met Youtube aan het werken is om een ‘Shorts’ versie van Youtube te maken om met TikTok te concurreren is ook bekend. Maar waarom is dat zo, wat kan je als marketeer er mee doen?

Offline ging naar online. Ook voor nieuws. 55% gebruikt social media als de primaire bron van nieuws. Nieuwe formats van media worden gemaakt: korter, gekker, andere platforms. En media was al gedemocratiseerd, je hoeft niet via de KRO of Avro om iets uit te zenden, je zet het zelf op Youtube. Die democratisering van User Generated Content krijgt nu een verdere vaart. En die zal niet stoppen als Corona voorbij is.

Dus > sluit nu aan bij de mensen die media maken. Snap hoe dat werkt. Een voorbeeld is Jack Daniels die ik in mijn vorige artikel aanhaalde. En dat TikTok zo werkt dat de meme’s ge re-creëert kunnen worden. Weg met originaliteit. Etc.

Media spending

Virtual

Facetimen met familie, dat doen we al een tijdje, maar is dat nu zo leuk? Er is een nieuwe app, Houseparty, die al een tijdje populair was onder tieners. De download de afgelopen weken ging van 130K naar 2 million. Het is de combinatie hier van socializing en gaming die het verschil maakt.

Dus > heb je producten die mensen willen zien voor ze die aankopen, overweeg dan de eerste te zijn met je virtual shop.

Meet my needs, welke aankopen in deze tijd?

Welke needs hebben mensen in deze tijden. In dit bericht geen opmerkelijkheden, anders dan de open deuren dat er meer online besteld worden. Grappig is wel dat we de tijd van wc papier inkopen achter ons hebben, toen kwam de periode van goed gaan koken en bakken (schijnbaar goed te zien aan de Instagram feed met veel cake en taarten) en er een volgende fase nu start, men koopt nu haardrogers, tondeuses en haarkleur middelen. Logisch want kappers zijn al even dicht.

Maar wat dan ook minder?

Media catagorie
We kopen van alles minder

We kopen meer….

Fast growing

Grappig is dat nu zichtbaar is dat mensen aan een bureau zitten de hele dag en daar voornamelijk van de bovenkant te zien zijn. Retailers schrijven dat de verkoop van broeken terug valt en de aankoop van shirts en topjes dingen toeneemt. En Facebook speelde daar, onbedoeld, al op in….

Walmart
Space
Grappig, hier hielden ze al rekening met alleen een nette bovenkant….

Easy to buy

Wie nog niet omnichannel is, moet dit nu snel gaan doen. Runde je een winkel zonder andere kanalen, dan ben je natuurlijk wel wat laat, maar hoef je niet te laat te zijn. Denk aan de kreet ‘de kracht van de remmende voorsprong’, wie voorloopt, is nu wellicht aan het slapen. Dus start met je content strategie en zo voort.

Pictogrammen anders

Ook een leuk bericht uit de NRC van afgelopen dagen, de pictogrammen gaan veranderen… Zie de

Pictogram
uit de NRC
Picto
bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/10/de-15-meter-samenleving-vraagt-om-nieuwe-pictogrammen-a3996503

En dan kan het ook nog gekker met je winkel gewoontes…..

Target
…goh er gaan dingen veranderd blijven.. of het zo gaan winkelen is weet ik niet.

Afsluitend

Het is duidelijk dat er een versnelling zit in de reeds gaande verandering waarin we de digitale wereld en zijn snelwegen zijn gaan omarmen. De veranderingen die nu plaatvinden zijn groot.

Maar je moet een onderscheid maken tussen de veranderingen die al onderweg waren en de leuke nieuwe disrupties. Die lijken leuk en trendy, maar de zaken die al in verandering waren krijgen nu een boost en zullen langer doorzetten.

Want die digitale wereld leeft niet in een vacuüm, er zullen ook fysieke zaken nodig zijn en partijen die helpen de twee werelden geruisloos in mekaar over te laten gaan. De slimme firma’s begrijpen dat en zijn reeds gestart daarop in te spelen en voor de golf uit te zijn.

Rudolph

Volg me op twitter of LinkedIn. Of neem een gratis abonnement op deze artikelen. Registreer hier. Ontvang je maximaal twee mails met mijn updates per week. Zal nooit je mail adres doorgeven en is altijd op te zeggen. En doe het nu, waarom wachten?

En dan nog wat softer:

Tref je een angstig iemand deze dagen? Volgens onderzoek kan je dan het beste zeggen: ‘Je zal niet altijd in een paniekstemming zijn voor de rest van je leven. Zet door en je angst zal verdwijnen’. Hoe meer je de angst aandacht geeft, hoe groter het zal worden. Angst zet je in een doos. Je wereld wordt kleiner en kleiner. 


En nog wat voorbeelden van brands die zie aanpassen aan de huidige tijd.

Martini
Film
Nhs
Koek
Stay home
Back slaps

Instagram
Mess
Tiktok
Tweet
Whatsapp

Foto source: Photo by Markus Spiske on Unsplash

Categories: marketing