levenTip

Doe vandaag nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn

Kern van dit artikel: Als je het moet zien om in actie te schieten, helpen ordners en archiefkasten niet om je in actie te krijgen of te houden.

Leestijd: 2 minuten. Nut: studietip

Kernpunt – Verticaal en Horizontaal

Je bent met iets bezig en er is niet genoeg tijd om het af te maken. Wat doen de meeste mensen? Die bergen het netjes op. En hoe bergen ze het op, in een ordner of ladekast. We organiseren ons zo dat het in een ladekast past of ordner kast. Sinds de uitvinding van de stalen kasten, super degelijk en met weinig afleiding, zijn kantoren gestandaardiseerd geraakt. En onze manier van opbergen is zo geworden. Zoals John Perry schrijft: ‘De hele wereld is zo ingericht dat de mensen die verticaal georganiseerd zijn de controle hebben over zaken, omdat ze archiefkasten gebruiken. De enige horizontale dingen die horizontaal georganiseerde mensen hebben zijn bureaus, de bovenkant van archiefkasten, stoelen die in de buurt staan en de vloer’. John Perry is hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Californië en emeritus professor aan de Universiteit van Stanford.

Verticaal opbergen

Perry schrijft verder: Nu kwam ik op het verschil tussen verticaal en horizontaal opbergen. Verticaal is als in een ladekast. Je kan gaan zitten op een berg (tijdelijk) opgeborgen materiaal.

Horizontaal, dan is het uitgespreid over een tafel of de grond.

horizontaal

Laat dat nu mijn meest geliefde manier van opbergen zijn. Een beetje hier, een beetje daar. Zoals mijn goede vriend Sander zei nadat hij mijn werkkamer had gezien ‘allemachtig…. wat een rotzooi!’ En voor mij, Rudolph, was het super overzichtelijk. …of het me erg hielp focus te hebben… dat is weer een ander verhaal…

Over zicht elijk

Horizontaal is voor me overzichtelijk. En in dat woord zit ‘zichtelijk’, ik heb het in het zicht. Al jaren test ik alle todo list mogelijkheden op elektronische apparaten. Schier ontelbaar zijn het aantal apps dat ik op mijn telefoon heb, die een vervolg waren op de berg agenda’s, van Filofax naar de mooie xyz. Die agenda’s werkte nog een beetje, al die apps hielpen to do’s in een Bermuda driehoek te zetten. En dus te laten verdwijnen. Natuurlijk had ik op een app ook staan die to do’s elke ochtend te bekijken… maar die die to do, om de to do’s te bekijken die vergat ik dan, want zag die niet.

Ik doe nooit het werk over dat een competent iemand al gedaan heeft.

Oplossing/test

Vanaf de eerste week van 2020 ging ik eens proberen mijn acties in een schrift te zetten met een ringband. Zo kan de bladzijde die voor vandaag bedoelt is de hele dag open liggen. En het werkte!

Kernpunt – Uitstellers

Mensen die dingen uitstellen zijn op dat moment met iets anders bezig en heel productief. Ze kijken naar hun to do lijst, hebben geen zin in de bovenste drie taken, doen op dat moment veel liever iets totaal anders. Maar daar zijn ze dan wel mee bezig. Vaak zijn uitstellers erg actieve mensen denk ik, die gewoon dingen willen doen waar ze voor in de flow zitten.

Je Todo lijstje dan omkeren, de belangrijkste boven zetten?

  • Of de ochtend starten met 1 taak waar je echt geen zin in hebt, dan heb je in een week toch al 7 vervelende taken gedaan.
  • Of wachten tot de taken door iemand anders gedaan zijn, dat is een beetje de ‘parasieten mentaliteit vind ik.
  • Of wachten tot de taak niet meer nodig is.

Ben er nog niet uit. Weet wel dat ik veel ruzie heb gehad en problemen omdat ik mijn taken niet deed. Eigenlijk mijn afspraken niet na kwam. Deed dan wel veel andere dingen…. Hmm… ben blij dat ik mezelf nooit als medewerker heb gehad…..

Afsluitend

Uitstel gedrag is af te leren. Maar waarom zou je het geheel aan de kant zetten? Niet alles is rechtlijnig en met taken op te lossen. Want die taken zijn bedacht. En mensen missen bij het bedenken het denken de creativiteit die komt uit de combinatie van denken en doen en context. Meer daarover in volgende artikelen. Voor nu: Do what you do best, ditch the rest!

Rudolph

#studietip #uitstelgedrag

Meer lezen?

John Perry en De kunst van het uitstellen – waarom doelgericht nietsdoen tot betere resultaten leidt. (boekje kan je van me lenen, of beter nog, laten we er een cursus over maken en samen geven)

Kunst van het uitstellen

Nog even grappig:

Uit het boekje ook een interview dat Perry had met een Pat Suppes een beroemd wetenschapsfilosoof. Zijn observatie is dat wat een hoop mensen die blij zijn schijnen te doen is:

  • Deze mensen inventariseren zorgvuldig hun tekortkomingen en gebreken.
  • Ze nemen een houding aan waardoor ze deze dingen als deugd zien.
  • Ze bewonderen zichzelf omdat ze ernaar leven.

Bronnen

Plaatje: https://www.bol.com/nl/p/the-island-of-tomorrow/9200000074008511/

Photo by Tim Mossholder on Unsplash

Photo by Jesus Hilario H. on Unsplash

Categories: levenTip