besluitvorming

Keuzes maken als biljonair

Een kort verhaaltje over hoe de rijkste man van de wereld besluiten neemt. Super simpel, net zoals die besluiten laat voorbereiden in zijn vergaderingen met zijn memo systeem.

Jeff Bezos was 30 in 1994 en werkte bij een hedge fund, een stabiele baan met een goed salaris. En was gefascineerd door het internet. Er lag een keuze voor hem, of te blijven bij het hedge fund of zijn eigen weg te gaan in de internetwereld. We weten waartoe dat geleid heeft, van boeken online leveren, tot alles online leveren overal op de wereld.

Om zijn besluit te nemen of te blijven of in de internet wereld te stappen maakte hij een model. En noemde dat het ‘The Regret Minimization Framework’. Een simpel model met vier vragen:

1. Als je jezelf projecteert in de toekomst, wat zie je?

2. Kijk terug op het besluit dat je dan nu zou hebben gemaakt.

3. Vraag jezelf af ‘zou ik spijt hebben van dit besluit?’

4. Schiet in actie.

En toen maakte die een start. In de woorden van Bezos:

Bezos: Ik wist dat als ik 80 zou zijn het me niet zou spijten dit geprobeerd te hebben. Ik was dan niet spijtig om te proberen te participeren in dit ding dat het internet heet waarvan ik dacht dat het een echt groot ding ging worden. Ik wist ook dat als ik zou falen ik daar geen spijt van zou hebben, maar dat ik spijt zou hebben het niet geprobeerd te hebben.

Vervolgens zegt Bezos ook:

We zijn volhardend in onze visie. We zijn flexibel in de details.

Afsluitend

Dus wil je ook een raket naar de maan ooit bezitten, sluit je aan bij deze manier van besluiten nemen. Een mooi denksel voor rond de kerstdagen, wat zet jij op je ‘goede voornemen lijstje’ van volgend jaar? Iets waar je nooit spijt van zal krijgen dat je het gedaan hebt? En daar dan vol voor gaan?

Rudolph Regter

winter 2021

Foto: Photo by ANIRUDH on Unsplash

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s