uncategorized

Maandag, mooie dag van de week

Maandag. Niet afhankelijk van de zon.

De maandag heeft op mijn altijd een zeker mate van fascinatie gehad. De dag dat in het teken staat van ‘met tegenzin weer beginnen’ of ‘werkvergaderingen met rapportage over afgelopen week en doel komende week’, of dat de maandag de ‘horeca avond is’. De maandag dat geen restaurant open is in Antwerpen, alleen om kreeft te eten. De maandag waarvan het liedje zegt ‘monday, monday’.

Vooruit kijken is leuker met kracht van vandaag

Deze maandag kijk ik uit naar de volgende maandag dat ik twee schitterende mensen weer ga zien. In Amsterdam, altijd fijn. En ik kijk terug naar een maandag hiervoor, waar ik nu niets meer van weet. Moet ik opzoeken. En nu, net na de lunch om de klok van een, waarbij ik in compacte versie een avond diner heb gedaan: aperitief, biefstuk en brood, rode wijn, kaas toe en nu koffie met pouch café en sigaar.

De drumbeat is met Liesje

En het vooruitzicht morgen mijn tien jaar huwelijk met Liesje te vieren en dan is de telling van samenzijn al veel langer…. En die huwelijksdag was met twee. Niemand erbij. En daarna samen zwieren door de stad met al onze mooie kleren aan. Iedereen trakteren die we tegen kwamen. In vele kroegen ging het rondje rond. Zo kon iedereen die ook blij was, mee blij zijn.

De jurk van Liesje was prachtig, voornamelijk omdat ze die zelf ontworpen had. Daarnaast hielp wellicht ook dat een beroemde naaister/ontwerpster uit Brussel de jurk genaaid had. Wij op zwier door de stad, vele foto’s van ons door toeristen gemaakt moeten het internet al jaren bevolken.

Houden van en de houdbaarheid

Houden van is iets van twee jaar bruikbaar zo denk ik dat psychologen zeggen. Dan bedoelen ze dat het een bruikbaar iets is voor de relatie en dat je daar dan op kan rusten. En daarna is het niet meer een fundament.

En waar begint dat houden van dan? Overal en altijd kan het beginnen. En overal en altijd kan het stoppen. En overal en altijd kan het eeuwig voortbestaan. En dat laatste gewoon als ‘dat wat je gaat gebeuren’ in je hoofd zetten is de truc zo denk ik.

Geheim recept?

Heb ik een geheim recept daarvoor? Ja, het is Liesje kennen en als vrouw hebben. Helaas, een paar biljoen mensen zijn daarvan verstoken. Is er een plan B? Ja, die van gesprek en zien wat je kan zien. Gesprek door te leren bij de ander te blijven in gesprekken. Er zijn altijd redenen waarom dingen gebeuren die gebeuren. En als je iemand lief hebt, dan helpt je de context waarin iemand dingen ervaart enorm om zelf te begrijpen hoe je in relatie tot die ander staat. Je relatie tot die ander te snappen vereist dat je de ander zijn positie snapt en die van jou. En die posities, die context, veranderd vaak en veel gedurende de jaren. Dus ga niet denken dat de relatie van nu hetzelfde is van die een paar tijden geleden.

En zien wat je kan zien. Bij mij is dat wat simpel, mijn vrouw is alle jaren steeds mooier geworden. Haar inhoud blijft mooi en past steeds beter op de wereld. Ze wil de wereld helpen en meer dan ooit is dat nodig. Haar uiterlijk vertelt het verhaal van wijsheid en toenemende aantrekkelijkheid. Hola, is dat even fijn dat ik veel in haar buurt ben.

En dus? Ze leefde nog lang en gelukkig samen.

Zo eindigen sprookjes. Maar wie heeft die geschreven? Mensen. Dan moet het ook in een mensenleven kunnen gebeuren.

En klopt dat dan, die lang en gelukkig?

Vraag me over honderd jaar daar nog eens naar.  Het antwoord weet ik al: ‘het klopt, het zijn sprookjes en iets van Liesje en mij’. En we wensen het iedereen toe.

Rudolph

21 september 2021

Categories: uncategorized

1 reply »

 1. Hi Rudolph,

  Ik was aan het grasduinen in m’n mail waar ik nog niet aan toegekomen was. Allereerst gefeliciteerd met je 10 jarige huwelijk.

  Passie, schoonheid en verwondering zijn enkele woorden die in me opkomen bij het lezen van je openhartige post. Ik heb er veel plezier aan beleefd. En in plaatjes zag ik je met Liesje gaan. Jullie samen door de straten van de stad.

  Ik had zo het gevoel dat het een begin is van nog een klein feestje, vertel me er meer over…. Hoe zit jij volgende week in je agenda? Dan zal ik jou kant opkomen en proosten we op het leven. Tegen alle wetten in kunnen we op maandag afspreken…… 🍻✨

  Kijk wat je past, Ik zie er naar uit.

  Gr. Marcus

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s