strategisch management

Financial Times en Unfolding Post-Pandemic

Gistermiddag participeerde ik in een online event van de Financial Times met als onderwerp ‘Turning the Page: The Unfolding Post-Pandemic World’. Er waren een paar spreker van hoog niveau die uitspraken deden over wat te verwachten is na de pandemie. Ik volgde het om wat actuele insights te krijgen voor strategisch management.

Er was ook een mogelijkheid vragen in te brengen, wat ik deed met de vraag te stellen ‘Wat de rol van onderwijs zou kunnen of moeten zijn?

Een groep van interessante sprekers

Sprekers van FT event Turning the Page
sprekers

Hieronder een kort verslag die niet letterlijk verwoord wat men gezegd heeft, daarvoor ging het te snel, maar wel de strekking weergeeft. Je kan het event nog eens volgen via deze link.

Vraag van de moderator: Wat zien jullie gebeuren?

Strategische projecten zouden nu moeten starten, maar men is bang voor de uitkomst. Mindset is aan het veranderen. Voor de veranderingen nu hebben we meer soft data nodig. Voor strategische projecten is het nu belangrijk mekaar verhalen te doen, scenarion’s te vertellen en delen. De vaste data waar normaal op werd geacteerd werkt nu minder, want tijden erg veranderd.

Veel bedrijven willen wel strategisch management project starten, denken ook dat ze dit zouden moeten doen, maar starten niet, bang voor wat ze kunnen bedenken en waar ze dan iets mee moeten doen. Wat dan de huidige gang van zaken onder druk zet.

Men wil weer grip krijgen. Bedrijven gave afgelopen tijd de besluitvorming steeds meer naar de front line, nu bang dat dit zo blijft.

Bedrijven moeten gaan experimenteren. Ze snappen strategie met hun intellect, maar niet met hun gevoel. En als ze wel constateren dat hun intuïtie zegt dat er iets verander is en je daarop moet acteren, dan volgen ze dat niet. Ze verwijzen naar experimenten van vijf jaar geleden die mislukt zijn, maar als je verder doorvraagt heeft zo een experiment heel weinig gekost maar wel veel opgeleverd aan kennis en vaardigheid.

Nu niet strategie denken, jongeren snappen dat niet. Nu niet nadenken over je positie en richting gaat effect hebben op jongeren die het niet snappen dat bedrijven zich niet aan het aanpassen zijn. Niet bezig zijn met andere zaken dan allen effectiviteit. Die jongeren zijn straks je grootste bron van inkomsten.

Wet en regelgeving moet komen voor technische zaken. Er is de enorme toename van technologie die ingezet is. Overheid en wetgeving op gebied van technologie is nodig. China en Sillicon Valley steeds meer van invloed en we onderschatten de macht van die partijen. Te hopen is dat overheden meer gaan meewerken en niet alleen verbieden en juist support geven aan keuzevrijheid en interoperability tussen systemen.

Online zal blijvend effect hebben.  Het kan de nieuwe normaal worden dat mensen veel meer en sneller getest kunnen worden. Daar zouden we wellicht ook nieuwe andere medicijnen van kunnen verwachten. Tesco online sales zijn verdubbeld, na de pandemie, zal een deel blijven. Net zoals auto verkopers. De IPO market kan ook via online roadshows en kunnen dus meer gebeuren.

Vraag over de rol van educatie
Vraag voor de spreker over rol van educatie

Vraag van de moderator: Wat zou de rol van onderwijs kunnen of moeten zijn?

Antwoord van Prof. Desai

Behoud de technische mogelijkheden. Hoe tech organisaties technologie delen met iedereen en zeker ook voor onderwijsinstellingen is een positieve ontwikkeling geweest en het zou goed zijn dat ze dit doorzetten. De vraag is hoe we een hybrid world kunnen creëren? Het beste van de twee werelden maken door docenten en studenten.

Zet online lessen door. Studenten waren blij met de extra aandacht en de persoonlijke aanpak die je ook online kan brengen. Docenten blij dat ze studenten kunnen bereiken die ze anders niet konden bereiken. Dat kan zo worden doorgezet.

Antwoord van Magret Heffernann

Niet weer geheel terug naar offline gaan. Voor het eerst was ze online docent. Ze geeft Professor Desai gelijk, ziet het als een enorme uitdaging hoe online door te zetten, want dat is belangrijk. Ze geeft veel onderwijs via een podcast, zodat studenten ook andere dingen kunnen doen terwijl ze bijvoorbeeld aan het sporten zijn en dat vindt zij en haar studenten eigenlijk prima en logisch.

Uitdaging zit bij bedrijven en opleiding van hun mensen. Vanuit een corporate perspectief is de taak om het onderwijs te snappen en hoe ze hun medewerkers moeten begeleiden in hun ontwikkeling. De markt is niet meer dat je iemand gewoon kan aannemen omdat die de juiste cv heeft, maar meer investeringen zijn nodig in hun onderwijs voor zaken die nu belangrijk zijn.

Vraag: In dat verlengde, wat zijn de future skills?

Mitchell: Vallen uiteen in twee: die voor een organisatie en voor de individu.

Essentiele Skills voor de company:

Flexibiliteit. Er zijn veel skills nodig die niet op een cv staan.

Ability to learn. Meer en meer is het nodig zelf problemen te kunnen oplossen en jezelf te leiden naar de goede richting en te leren. En digitale transformatie skills.

Essentiele Skills voor individuele mensen:

Technische skills, data skills. Werken met deze zaken is essentieel.

Onderzoekend zijn. Heb je een natuurlijke nieuwsgierigheid? Heb je een drive voor change. Veel mensen vinden een plek waar ze zich comfortabel voelen, en daar zit je dan een tijd in, maar dat kan ineens veranderen.

Motiverend kunnen zijn. Het kunnen veranderen van organisaties en mensen.

Opmerkelijke uitspraak:

Wat me trof als een sterke uitspraak was die van meneer Narisetti: Mensen verlaten niet de firma maar hun manager.

Afsluiting

Leerzaam weer en goede input voor het vak strategisch management. Ik ga dan meer inzetten op het ‘story telling’ de conversatie doen, net zoals Arie de Geus, een bekende strateeg van Shell, dat ook als onderdeel van zijn aanpak had toen die verantwoordelijk was voor de ‘Corporate strategy planning’

Rudolph

10 juni 2021

P.S. het event kan je nog bekijken tot ergens midden juli dacht ik te begrijpen.

Sprekers

Margaret Heffernan. Is professor of Practice aan de University of Bath School of Management. Schreef een serie boeken over leven en zakendoen.

Lees meer: https://turningthepage.live.ft.com/agenda/speakers/1151358

Mitchell Baker. Is de CEO van de bekende browser organisatie Mozilla Corporation. Ook een lid van de Advisory Board van de Oxford Internet Institute en de MIT Initiative on the Digital Economy.

Lees meer: https://turningthepage.live.ft.com/agenda/speakers/1149453

Professor Dr. Mihir A. Desia. Is verbonden aan de Harvard Law School als hoogleraar. En verder een lange lijst aan onderzoek en onderwerpen zoals je van iemand op zo een positie mag verwachten.

Lees meer: https://turningthepage.live.ft.com/agenda/speakers/1149454

Raju Narisetti. Publisher bij McKinsey & Company. Heeft gewerkt bij veel van de grotere nieuwsorganisaties en in de frontline van digital transformatie project en innovatie bij uitgeverijen.

Lees meer: https://turningthepage.live.ft.com/agenda/speakers/1149451

Algemene informatie over het event Agenda | Turning the Page (ft.com)

Bron foto: Photo by Etienne Boulanger on Unsplash

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s