dipTip

Zomer, diploma, blij.

Vier jaar hard werken voor de firma. En de helft van de tijd door corona weining ontspanning kunnen hebben: kids thuis, alles dicht, etc. En dan toch een studie afronden en een diploma op zak hebben? Dan ga je wel even uit je dak! En waar kan je niet beter uit je dak gaan dan in Antwerpen?

Leestijd: 2 minuten. Nut: me verpakkingspapier erom betere afsluiting.

Sommige waren vroeger begonnen met de terrasjes tocht, maar we troffen mekaar om half drie bij Cafe Paniek voor de echte start. In cafe Paniek, want nu geen paniek meer, want diploma op zak zo was de gedachte. Heerlijk ontspannen de vrijdag en het weekend in, niet meer de druk van toch nog iets te moeten lezen of schrijven in het weekend. En voor de vier docenten die er ook waren, moet dit ook een moment zijn geweest van afronding en weer zin en zicht op het nieuwe studiejaar en nieuwe studenten. Maar nu even niet.

Masterclass als afronding heeft goed gedaan voor oud-studenten.

We slenterde wat richting stadscentrum en regelde nog een flesje drank voor iemand die wat later begonnen was. We gingen ‘pin up’ foto’s maken. Een vorige keer in Antwerpen was ons uitgelegd waarom er een gat in een anker zit en wat het nut van de pin was. Deze keer namen we foto’s met ons gezicht in het gat.

En we dronken een gat in de fles Schippersbitter die Evert had meegebracht, hij was vorige keer onderwijzer van dienst om de reden van dat gat uit te leggen, en verraste ons nu met een gatvulling. Daar kwam een goed verhaal verder bij en gaf ons moed verder te lopen om wat te drinken bij Café de Bengel. Het gevoel zat er al goed in dus bengel achtige uitspraken kwamen al in gedachten.

Anker en schippersbitter
Schippersbitter bij het anker. (als je het vaag ziet, dat klopt, in het exclusieve fotoboek is de foto scherp)

Er waren veel afrondende gedachtes. Wat ik als eerste kon optekenen was dat men opgelucht was dat het achter de rug was. Mooie tijd, maar ook mooi dat het afgerond is. Veel geleerd. Dank aan mede studenten voor support en de docenten. En dat men blij was de masterclass gedaan te hebben aan het eind. Dat was een kers op de taart en gaf het gevoel de studie met een knal te hebben afgerond. Zie hier nog een link naar een kort verslag van die masterclass.

De andere groep, van Grip op Besluitvorming maakte een afsluiting met interviews die tzt als podcast te vinden zullen zijn en je nu hier kan beluisteren. Die gaan studenten helpen een goede start te maken met hun studie en het vol te houden.

>Actie: volgend jaar weer zo afsluiten.

Studie als doelstelling weg, wat kan daar nu staan?

Als tussenstop landen we op het terras waar in het eerste jaar we marketing les gaven. En goed terras, want in tegenstelling tot veel terrasjes in Belgie hadden deze mensen wel hapjes bij de borrel. De bitterballen en frietjes met majo kwamen ruim op tafel.

Deze keer geen lessen meer, maar had ik een verhaal gemaakt voor iedereen over wat er gedacht zou kunnen worden als ze vele jaren ouder waren. En hoe ze dan zouden terugkijken op deze dag. De studie was nu weggevallen als doelstelling, welke doelstelling kon daarvoor in de plaats komen? Want een doelstelling is wel goed, zeker een die gaat over waar je anders spijt van zou kunnen krijgen later. En je krijg spijt van dingen die je niet gedaan hebt. Schuilend voor wat verfrissende regen kwamen we op verhalen en noteerde eenieder wat er op haar of zijn wensen/todo lijstje kwam.

Twee straten verder belande we in de Bengel. Drankjes en gesprekken gingen vlot en de magen raakte in opstand, daar mocht meer in. Dus op naar Otomat, een bistro met pizza’s met heel vreemde toppings.

En dan de afsluiting, redelijk nog op tijd, want de zaken gingen dicht wegens de avondklok van half twaalf.

Een schitterende dag, echt een afronding van een tijdperk.

Rudolph

28 juni 2021

De studie bleek niet een brug te ver. Blijheid alom.

Categories: dipTip, studietip

Tagged as:

2 replies »

 1. Ah, but does Cafe Paniek sell dope? Holland is a very liberal country, known for its tolerance and its weed, and it would be surprising if the Cafe didn’t have a joint or two on sale. I can just see the right-wing Dutch politicians clustered around Cafe Paniek for their daily puff!

  — Catxman

  http://www.catxman.wordpress.com

  Like

  • This is in Belgium where dope is very restricted and illegal to sell. Apart from that, the big varieties of beer they have will have after a drink of four a ‘doping’ effect. 😉

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s