besluitvorming

Duwtjes in je rug, maar je wil die kant niet op…

Een vriendelijk bedoeld duwtje. Appels bij de kassa in de plaats van snoep. Vriendelijk is niet het eerste woord dat dan bij me opkomt. De woorden paternalistische, betweterig, wel. Daarom heb ik eigenlijk een hekel aan bepaalde docenten, de betweters die je vertellen hoe het moet zijn. Laat mensen hun eigen wijsheid maken. En vallen en opstaan is prima.

Leestijd: 4 minuten. Nut: Heb je geen plan, wordt je onderdeel van iemand anders plan.. soms zonder het je het door hebt….

Volgende week, donderdag de 18e februari, begint de cursus Grip op Besluitvorming en dit deeltje over Nudging is daar een klein onderdeel van. En hier alvast gebracht als ‘teaser’. Met plezier heb ik wat artikelen geschreven en lesmateriaal gemaakt rond besluitvorming. Ben je niet een student van me, blijf dan toch deze blogs volgen, want besluiten nemen is iets dat je verplicht bent te doen en als je het goed doet helpt het je in prive en werkleven de doelen te halen die je hebt gesteld. Dus abonneer je op de updates, het is gratis.

Nudging als onderwerp werd bekend in 2008 door een boek. En werd dan toegepast door de overheid en andere mensen dan beroepsmatig ‘het beter weten’.

Kern van de gedachte van Nudging is dat kleine duwtjes je helpen. En dat die duwtjes ingaan op vier behoeftes die je hebt:

 1. Gemakkelijk. Je bent lui, dus alles wat helpt niet actief te zijn, neem je aan of laat je gebeuren.
 2. Interessant. Wat je belangstelling opwek, dat trekt je aan.
 3. Sociaal. Wat anderen doen, wil je ook doen.
 4. Tijdig. Was je handen met zeep als badkamersticker.

Februari…. Waar zijn je goede voornemens??

Als ze weg zijn, dan kan je wellicht baat gaan hebben bij wat nudging waar je zelf voor kiest. Die fitbit die je helpt herinneren aan niet lang stilzitten. De sportschoenen met de wekker erin naast je bed. Snoep dat in de kelder ligt en nergens anders.

Waarop wil jij wel ‘Genudged’ worden?

Wanneer wil je wel ‘Genudged’ worden? Toen ik daar zelf over dacht, kwam ik op de bekende drie G’s. Als het over Groen gaat (de wereld is niet onbeperkt), of over Gezond (ik ben niet onbeperkt) of Gezellig (dat mag onbeperkt)  En ik moet toevoegen Geld. Hoeveel geld ik wel niet heb laten liggen in mijn leven door niet een onkosten declaratie in te dienen….. Fijn is dat ik deze kan afsluiten met Geluk. Het leven dat ik heb is goed met veel geluk.

Afsluitend

In de cursus Grip op Besluitvorming die zal starten in februari zullen we de theorie bekijken van besluiten nemen, wat de aanvliegroute is naar besluiten, het besluit zelf nemen en de effecten ervan. Nudging zal een klein item zijn. Het populair geworden woord en studiegebiedje is aardig even aan te halen. Verder naar mijn smaak gewoon onderdeel van gedrag psychologie met toepassingen in de marketing, sales, it, hrm, etc.

Anderen beter beïnvloedden? Krijgen waar je recht op hebt? Lees verder!

Stiekem de les ook bekijken zonder collegegeld betaald te hebben? Volg de link hier. Ieder verstandig mens heeft dat gedaan en al over de honderd mensen gingen je voor.

Lees verder het hele artikel hier.

Rudolph Regter

#besluitvorming

Waarop zou nudging eens toegepast moeten worden, wat denk jij?

 • Op lege blikjes. Las dat men per 2023 15 eurocent statiegeld gaat heffen op blikjes. Dat is verplichten. Eerst eens proberen op een andere manier?
 • Uitgespuugde pitten bij bankjes. In het park rond de banken kan je zien hoever men kon spugen. Wat is de nudge truuk hier om dat te laten stoppen?
 • Of de krant maar een keer gebruiken. Die krant kan nog een hele dag mee, hoe mensen Nudgen de krant na lezen bij de buren in de bus te doen?
 • Kennis gratis maken. Je weet iets, stopt het in een boek en vraagt er geld voor. Hoezo, die kennis was er al. Hoe nudgen dat alle bestaande kennis gratis beschikbaar is.

Wanneer maakte dit een start populair te zijn?

Start van Nudging als populair onderwerp was in 2008 met het verschijnen van het boek van Thaler en Sunstein – Nudge: Improving Decisions about Health, Wealth, and Happiness. Dat viel in de smaak bij de regering in de UK. Die richtte het Behavioural Insights Team op. Een voorbeeld van hun werk is zolder isolatie te promoten en de grootste drempel voor consumenten weg te halen, dus op gemak in te spelen, door een ‘zolder opruim service’ te starten. Te grappig……

En in Nederland werd de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid gevaagd hoe het publiek het beste te bespreken/bewerken/mee te nemen etc. Sorry… iets te kort door de bocht, meer tijdens mijn lessen waar we dat rapport gaan bespreken.

Geschreven in december 2020, gepubliceerd in februari 2021

Categories: besluitvorming

Tagged as:

2 replies »

 1. Ha Rudolph,

  Val ik ook onder de categorie betweterige docenten😊.? Tenslotte heb ik altijd gelijk👍 Ga je diot onderwerp behandelen?

  Spreek je maandang. prettig weekend

  Groet,
  ________________________________
  Van: Rudolphs news
  Verzonden: vrijdag 12 februari 2021 12:36
  Aan: Nie, H.W.J. de (Henk)
  Onderwerp: [New post] Duwtjes in je rug, maar je wil die kant niet op…

  Rudolph Regter posted: ” Een vriendelijk bedoeld duwtje. Appels bij de kassa in de plaats van snoep. Vriendelijk is niet het eerste woord dat dan bij me opkomt. De woorden paternalistische, betweterig, wel. Daarom heb ik eigenlijk een hekel aan bepaalde docenten, de betweters di”

  Like

  • 😉 Ik val er zelf zeker onder, dus ik spreek uit ervaring en weet dus waar ik het over heb. Hmmm, klinkt als tijd voor een drankje en weekend 😉 Tot maandag!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s