digital Transformation

Digitalisering – start met de drivers

Vele mening. Advies gratis en voor veel geld. Dat analoog goed is weten we, de geur van een roos of smaak van een ijsje is analoog. Hoe zet je die om in digitale taal? Een beeld van analoog naar digitaal omzetten dat kan ik je uitleggen, daarom kijk je nu meer dan een paar honderd zenders. Of regelt een schoenwinkel keten in Belgie zijn winkelruit verlichting automatisch. Leuk onderwerp niet? Lees dus mee, of kom de college’s volgen!

Vandaag, donderdag zal de cursus Digitale Transformatie starten. We zijn al een tijd bezig deze cursus vorm te geven. En deels zal het een vervolg zijn van de minor die ik samen met een zeer goede collega deed, Marggje. Al weer vier jaar geleden. De minor was genaamd de Business model innovation en onderdeel was van de drie speerpunten van de opleiding.

Waarom zitten we in de slipstream van de boot die heet digitaliseer?

Vijf kern bronnen/effecten gaan we beter begrijpen en zal ik toelichten: We hebben 

1. meer verwerkingscapaciteit.

2. meer bandbreedte om te communiceren.

3. opslag van gegevens is vrijwel gratis geworden.

4. Netwerken, eco systemen bedienen twee markten. Macht ligt bij (design) ontwikkelaars.

5. Door dat alles veranderen business modellen.

Verwerkingscapaciteit. Doordat je smart phone meer kan verwerken dan je pc een paar jaar geleden, kan complexe software draaien. 

Bandbreedte. Om televisie te kijken moest je vroeger voor de tv gaan zitten die met een vaste draad verbonden was met Hilversum. Nu kan je overal op de wereld films kijken op je telefoon.

Opslag. Is vrijwel gratis daardoor kan wat we verzinnen overal in het netwerk worden opgeslagen. Of niet, want de bandbreedte stelt je in staat alles te verbinden.

Netwerken. En zo komen we de opkomst van netwerken. Netwerken die twee markten bedienen, die van verhuurders van huizen en die zoeken naar een overnachting. Hotels moesten daarvoor zwaar investeren, we noemde dat hotels. Met Air BnB is die investering niet nodig.

Business modellen. IBM investeert in Watson. Het Marriot in hotels, nog steeds? Mensen en hun aanpassingsvermogen is key. Design Thinking, het ontwerpen met ‘Keuze architectuur’ in gedachte is de voorloper. 

Gastsprekers

Over Quantum computing

Nederland loopt voor internationaal gezien in Quantum computing en wil het gidsland in de wereld worden op dit gebied. We zijn blij een gastspreker te hebben gestrikt die ons inzicht gaat geven in de laatste ontwikkelingen. Samen met hem gaan we een concept maken hoe quantum computing in het bedrijfsleven kan landen. BMW is er al mee gestart dit in te zetten bij het ontwerpen van auto’s en hun marketing aanpak.

Over belang van proberen

Gaat niet lukken, maar ga het wel proberen, Leontien van Oranje, die ‘sprak’ ik afgelopen week online en die bracht een initiatief onder de aandacht, Platform 5. Graag bekijk ik met de studenten of en hoe we daar ondersteuning aan kunnen geven.

5G en de impact. We zeiden al, connectiviteit is een primaire drijfveer van digitalisering. Van al die andere G’s gaan we nu naar 5G. Toen ik bij Ben Nederland, de provider van mobiele telefonie UMTS en de strategie en uitrol ontwierp, dacht ik al dat we een grote stap gingen maken, met 5G zal dat nog veel verder gaan.

Internet of Things. Dat IoT waarbij machines met machines praten, prachtig onderwerp. En overal van toepassing. En iets waar ik een aantal jaren focus op had met huizen automatisch te maken met sensoren en schakelapparatuur voor warmte, licht en beveiliging.

Artificiële Intelligentie. Docenten overbodig maken, prachtig lijkt me dat. Maar ook de angst die grote bekende miljonairs hebben voor A.I. Wat denk jij?

Structuur en leren van fouten. Maar het meeste gaan we het hebben hoe je een helicopter zicht kan hebben op het speelveld en hoe je jouw firma door de geulen van digitalisering kan leiden.

Liefst zou ik het ook nog hebben over Voice as a platform; Cyborg antropologie; Neurale netwerken; Virtual Reality; Agumented reality; Transhumanisme; Alle top SciFi boeken (Kim Harrison met ‘the Drafter’ bijvoorbeeld) uit mijn kast, en zo meer.

Participeerde in digitalisering, van je televise en het comfort in je huiskamer

Zoals je aan de drivers ziet, heb ik met televisie van analoog naar digitaal maken in Europa aan een vooravond gestaan van een digitaliseringsgolf. Ook met Internet of Things oplossingen als eerste aanbieden aan huishoudens vanuit een energie maatschappij bracht een start van de digitalisering in huiskamers en via app’s aan te sturen apparaten in je huis.

Ga ik je zien morgen? Ook als niet student mag je wat mij betreft meekijken.

Heb je nog niet en inschrijving gedaan, doe het snel. Weet je een bedrijf dat dit programma ook wil volgen, laat me weten.

Ik heb er zin in!

Rudolph Regter

Meer lezen?

Mijn gehele eerste college kan op deze website kunnen nalezen. Neem een gratis abonnement op mijn updates.

Het is in platte tekst, zonder alle plaatjes die het leuker maken en sneller inzicht geven en het mist de mondelinge toelichting. Wil je die hebben, nodig me uit voor een bedrijfscollege met alle kernpunten in een uurtje verteld. Bel 06-248.400.06.

Uitdaging van de colleges, het zal zijn heel divers zijn, en dat is leuk!

De groep studenten zal zeer divers zijn, studenten die door hun werk reeds diep in digitalisering zitten en in bits en bites denken. En studenten die een computer kunnen aanzetten, maar geen idee hebben wat die machine dan aan het doen is als ze moeten wachten tot het scherm gevuld is. Voor studenten die hun leven meten met fitbits en zo en studenten die als hobby meer analoge dingen doen hebben als schilderen of het is op een canvas of de muur schilderen van het nieuwe huis.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s