studietip

Studietip 1.

Leestijd: 2 minuten. Nut: studietip

Kernboodschap: vergroot je efficiëntie door voor een onderbreking, in een minuut op te schrijven waar je was en wat je gaat doen als je herstart.

Een mens wordt vaak vele keer onderbroken als die met iets bezig is. Een onderzoek onder ruim 200 ondervraagde zegt een deel daarvan iedere 6 tot 12 minuten onderbroken te worden. Hoe is dat bij jou? Vervelend en het maakt je studie inefficient.

In een ander artikel schrijf ik al dat bewezen is dat multitasking niet bestaat voor je hersenen. Als je denkt de uitzonder daarop te zijn, help jezelf dan ooit die droom en lees dit artikel. Of lees dat artikel terwijl je dit artikel op hetzelfde moment leest, dat is efficiënt!

Gestoord? Je hersenen blijven deels bij het vorige onderwerp hangen.

Je hersenen vinden het lastig om te wisselen tussen taken. Vaak blijft de aandacht hangen bij het vorige onderwerp, dat waar je mee bezig was toen je geïnterrumpeerd werd. Dat gebeurd omdat we een fundamentele nood hebben aan dingen af te maken. Dus als je wisselt naar een ander onderwerpen, blijft er een deel van je hersenen achter bij het vorige, een residu zeg maar.

Dus van 100% aandacht voor taak 1, gaat er bij een wissel maar zeg 90% naar taak 2. Niet optimaal. En als je terugkeert naar je eigenlijke taak, kost dat weer aandacht.

En je doet taak 2 nog slechter als je onder tijdsdruk staat!

Onderzoek bevindingen

In een onderzoek kreeg twee groepen dezelfde taak 1. Groep A met tijdsdruk en groep B zonder tijdsdruk. En werden halverwege onderbroken en gevraagd taak 2 te doen. De mensen uit groep A met tijdsdruk, bleken veel minder te snappen van taak 2, ze verwerkte de informatie niet goed, snapte het niet, zagen fouten niet en, heel erg, maakte sterk verkeerde beslissingen omdat ze maar delen van de nieuwe informatie verwerkten.

Het vergroot je efficiëntie met ruim 70% als je na gestoord te zijn in je werk, even een minuut pauze neemt en verzameld waar je mee bezig was en even te plannen hoe je weer op het spoor raakt. De onderzoekers noemen dit het ‘Ready-to-Resume plan’. Het is ontwikkeld na het onderzoek en Dr Therase M. Glomb is een van de co-auteurs ervan. Zij doet onderzoek naar het welbevinden van werknemers en de rol van micro-interventie of work-hacks.

Ze zegt: ‘Als mensen, wanneer ze worden onderbroken, een paar seconden de tijd nemen om op te schrijven waar ze zich voor die taak bevinden en, belangrijker nog, de stappen die ze willen nemen wanneer ze teruggaan naar die taak, zal het hen helpen hun aandacht te verleggen.’ Door de notitie geef je jouw brein het gevoel dat er niets meer open staat, nog losjes in de lucht hangt, en dan kan het zich beter concentreren op de volgende taak en weer met volle aandacht terug keren naar waar je mee bezig was.

Tip

Voordat je naar een nieuwe taak overschakelt, moet je a) noteren wat het laatste is dat je deed, b) hoeveel er nog moet worden gedaan en c) het eerste dat je wil doen wanneer je terugkeert naar de taak. Het opschrijven van deze informatie neemt de mentale belasting van de vorige taak weg en maakt operationele ruimte vrij voor wat nieuw voor je ligt.

Concreet

Je was bezig met de vier P’s uit je hoofd te leren. Iemand belt en je neemt op. Laat de beller even een paar seconden wachten, schrijf op welke P’s je al gedaan hebt en met welke je gaat starten als het telefoongesprek is afgerond. Je heb nu volle aandacht voor de beller en je aandacht versneld weer op de P’s zijn als je de beller ophangt!

Afsluitend

Dit is tip 1 van een serie die ik zal maken in aanloop tot een webinar dat ik bij de start van iedere studieperiode zal geven aan alle studenten die interesse hebben in Leren Leren. Lees ze allemaal!

Rudolph

#studietip

Heb je zelf een tip, stuur ze me (rudolph.regter@outlook.com) en laat andere er van mee profiteren!

Categories: studietip

Tagged as:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s