PPM

Brown Paper sessie aanpak

Samenwerken verbeteren, besparingen vinden, klanten beter bedienen? Vier pijlers van een firma regelen dat: mensen, processen, systemen en geld. Dit artikel en de link naar een webpage gaat in op processen, de afspraken die mensen maken over het werk dat ze samen doen.

Als je denkt dat er ergens winst is te halen door afdelingen beter te laten samenwerken. Of er zijn een berg aan klachten van klanten en je krijgt de vinger er niet op waar dat in zit. Of er lijken productiefouten te zitten in je service of product? Dan is een brown paper sessie doen een leuke manier om daar inzicht in te krijgen. En met inzicht, krijg je doorzicht (door afdelingen heen) en verzicht (kan je bekenden wat in de verte beter kan)

Persoonlijke ervaring

Met de Brown Paper kwam ik voor het eerst in aanraking toen ik bij Capgemini training kreeg in Frankrijk. We leerde deze en andere consultancy technieken aan en brachten die in de praktijk met collega’s. De eerste keer dat ik een sessie deed met een klant, was toen er een management informatie systeem ontworpen moest worden voor een satelliet firma. Daarna om een grote telco in Nederland aan een nieuw CRM systeem te helpen en later bij een energie firma die een ERP systeem ging aanschaffen. Die energie firma had ook telcom klanten, en men besloot die beide klanten in 1 systeem te willen bedienen…. Tja… dat was natuurlijk vragen om moeilijkheden. Wie ooit eens het proces van een verhuizing van een energie contract heeft gezien, weet dat die erg complex is en alleen al genoeg voor een paar rollen brown paper….. Dus de brown papers werden toen rollen vol, denk een kleine 50 meter paper met ‘geeltjes’. Die we dan in een ruime hoeve in Sint-Martens-Latum in België gingen opvolgen. Twee meter van een goed restaurant met ruim terras vandaan……..

Pagina met checklist voor een succesvolle Brown Paper sessie

Link naar mijn uitleg van een brown paper sessie

Over brown paper sessies is veel te vinden op het internet, maar soms wat gefragmenteerd en niet volledig gratis. Ik heb materiaal van vroeger aangevuld met mijn eigen tips, volg de link hierboven en lees een handig overzicht van de do en don’ts.

Mist je er iets in, laat me weten en ik vul het aan.

Processen uitschrijven, plezierig om te doen, soms wat lastig om het te verwerken maar altijd geschikt om daarna trefzeker verbeteringen aan te brengen. Dus maak je er expert in!

Rudolph

#consultancytool #proces #BPM

P.S: Super leuk om te doen, huur me in!

Zit je met een uitdaging om afdelingen te laten samenwerken, besparingen te vinden, een software systeem aan te schaffen, met een grote groep te werken, etc., vraag me te helpen. Of ken je firma waar ik met een paar studenten langs kan komen om het proces uit te mappen, laat me weten.

Categories: PPM

Tagged as: