strategic Thinking

Simpel is moeilijk

Copy/paste met twee knoppen jezelf veel tijd besparen, wie kent het niet. Stond nooit stil bij de gedachte dat die combinatie ook uitgevonden moest worden.

Informaticus Larry Tesler is de uitvinder van copy/paste. Hij is overleden vorige week. Hij stond aan de wieg van veel uitvindingen. Hij werkte bij het beroemde Xerxox  Palo Alto Research Center in Californië, waar ik nog om de hoek heb gewoond. Dat centrum is bekend voor zijn start met een Grafical User Interface. Toen hij Steve Jobs demonstreerde hoe de functie werkte om te knippen en plakken zou Steve door het dak zijn gegaan. Tesler maakte ook de voorloper van Word, het programma Gypsy. Hij had een focus om alles zo eenvoudig en intuïtief mogelijk te maken en in systemen te zetten. De muis zag die niet zo zitten op eerste gezicht, maar wel toen die het klik-en-sleep system er aan kon verbinden.

Gangbare termen gestart

Hij zou ook de persoon zijn die begon met de term ‘user friendly’ toen bij van een verkoper hoorde dat de computer zo moeilijk te verkopen was omdat klanten het ‘zo onvriendelijk noemde’. Ook vond Tesler de kreet ‘what you see is what you get’, dat kwam van de klacht dat papier anders uit de printer kwam dan op het scherm stond. Ook zou Tesler de term ‘browser’ hebben bedacht omdat hij met code bezig was die een college niet begreep.

Stap achteruit en stel je dan sprong vooruit voor

Probeer me voor te stellen hoe je kan doorzien dat zo iets een enorme verandering of innovatie is, iets wat dan vele jaren later als iets enorm gewoons gezien wordt. En als je dat in je hoofd kan krijgen, die logica kan je doorzetten naar wat we gaan hebben over tig jaar. Ik hoop en verwacht nog steeds in een bejaardentehuis te zitten en de hele dag via argmented en virtual reality vele reizen te maken. Heerlijk lijkt me dat!

Take away: simpel is moeilijk

Om welke uitspraak of uitvinding ben jij bekend of ga je bekend worden? Welke moeilijke stof, heb je tot je eigen gemaakt en kan je nu in simpele termen uitleggen?

Ik ga zo van een voorjaarsvakantie genieten en simpel zijn. De beste instelling van een manager of docent of trainer.

Rudolph

#innovatie

Categories: strategic Thinking