borrel topic

Maak je een rij, of dring je voor?

Waarom gaan mensen in de rij staan? Het kan automatische gebeuren en ineens ben je onderdeel van de rij met normen en waarde van de rij. Want de mens die er voorbij aan wil gaan is een asociale, dus jij die erin staat is een sociale.

Als kind van een tijd waarin huizen kraken, punk en andere cult’s de standaard waren van afwijkend gedrag en voorliefde hebbende voor ‘het ontregelen’, lees ik graag dingen over patronen, hier een deel van een aardig boekje rond ‘Frames, formats en selfies’.

En morgen, donderdag 21 november komt een groep studenten naar Antwerpen en gaan we het over de goede voornemens hebben van 2020 en wat nadenken over in welke groep je wil acteren en wat jouw normen en waarden zijn zou een leuke start van het ‘indenken’ zijn.

Normen zijn de macht

En dit zo zegt Michel Foucault zijn een wezenlijke vorm van macht. Meer nog zegt hi , macht wordt vandaag overwegend uitgeoefend, niet via het waterkanon en de wapenstok, maar via normen die we ons zelf hebben eigen gemaakt omdat we ervan uitgaan dat ze gedeeld zijn de sociale criteria zijn voor wat we ‘normaal’ vinden. Normen dwingen.

En hoe legt jouw manager normen op? Of je afdeling. En hoe verander je die? Zoals D eens zei dat ze op een nieuw afdelingen van nieuw werk kwam en niemand zei mekaar goedemorgen of zo. Gek vond ze dat, maar wellicht was dat dan maar zoals de normen op die afdeling waren…maar tja waarom daar mee genoegen te nemen. Dus ze begon in de ochtend maar vrolijk mensen ‘goedemorgen!’ te wensen. En gaandeweg, namen mensen dat over.

Off en online, wat is de echte werld?

We blijven een strak onderscheidt maken tussen online- en offlinezones van sociaal gedrag. Offline is de echte wereld. We hebben behoefte aan een echt gesprek, met koffie of zo. Terwijl ze vele uren op social media zijn. Maar dat is dan niet echt?

En online maak je een account aan met een andere naam, want dan kan je echt ‘jezelf zijn’. Grappig niet? Dus in de echte wereld ben je niet jezelf, offline is niet de echte wereld, want je facebook vrienden zijn niet je echte vrienden, maar je bent er wel jezelf onder een verzonnen naam.

Formats

We gieten ons gedrag in formats. Normatieve kaders van ‘normaal’ gedrag die vaak een opmerkelijk uniform karakter hebben en in een aantal gevallen over grote delen van de wereld gedeeld worden.

> voorbeeld van ‘selfies’ die allemaal op zelfde manier zijn genomen.

Begrijpelijk, want ons gedrag is maar sociaal wanneer het op basis van de ene of andere norm herkenbaar is voor anderen.

Het web maakt herkenbaarheid bereikbaar

Met de introductie van het wereld wijde web is ook voor mensen die normen hebben die vroeger niet herkenbaar zijn, nu de kans vergroot dat men elders op de wereld mensen gaat vinden met die normen. Was jouw norm zeer zeldzaam in jouw kringen, nu die kring dankzij het web zo is vergroot, is dat kans groot dat je gelijkgezinden gaat vinden. En zo kunnen moordenaars, andere moordenaars vinden met dezelfde normen. 

Mooi borrelgesprek. Zie jullie in Antwerpen! Ben je nog niet uitgenodigd en lees je dit, bel me en nodig jezelf uit!

Rudolph

#borrelgesprek #identiteit

Voor in een les

Het werk van Erving Goffman en George Herbert Mead.

Zie ook https://jmeblommaert.wordpress.com/2018/08/17/frames-formats-en-selfies-video/

Categories: borrel topic