RR's gedachten

Mijn nut verhogen.

Koffie aan het leuten in de refter van de Universiteit van Antwerpen, tussen studenten. Even een moment genomen na een uur geconcentreerd werken in de bieb en een start gemaakt met een werkstuk rond de competenties van een docent. Wat maakt een goede docent? Denkwerk op maandagochtend 18 november 2019.

Waarom wil ik een goede docent worden en waar sta ik nu?

Omdat ik altijd goed wil zijn in wat ik doe. Jaren geleden wilde ik het leren om de pleegkinderen goed te kunnen begeleiden. En toen ook omdat men ooit zei dat ik een goede leraar zou zijn. En ik kan zo boeiend praten. En zet mensen steeds op andere gedachtes.

Mijn docentendiploma halen, naast volle 50urige werkweek was leuk, twee keer per week naar de universiteit tussen jongeren zitten die leraar willen worden vanuit hun passie, dat deed ik zes jaar geleden of zo. Dan les gaan geven voor deeltijd studenten in de avond… tja, niveau viel me erg tegen toen. Vervolg als docent voor voltijdsstudenten, van de richting Marketing of Social business. Dat was leuk en had inhoud op een andere manier omdat de studenten een passie voor een ‘betere wereld’ meebrachten. Maar weer dubieus niveau. Dan de commerciële studenten. Soms aardig, maar vrijwel al je energie ging zitten in klasmanagement. Niet mijn kracht.

Even een kleine reflectie/crisis nu….

Nu, november 2019, denk ik dat ik weinig intrinsieke motivatie even heb. Wat ik de afgelopen drie jaar zag aan onderwijs is ver beneden mijn kwaliteitsniveau. Tijdens mijn werk als leidinggevende deed en doe ik meer aan onderwijs voor mijn medewerkers dan nu als docent. Het is fijn dat mijn klas vaak vol zit en studenten zeggen dat ze wat opsteken van mijn lesmateriaal. Maar verder……

Boosting mijn tijdnut: studie en carrière succes verhogen

Meer doen naast het docenten werk, wat extra hersencellen aan zetten. Overweeg me te richten op een select groepje studenten die het echt goed willen doen. En die een ‘mentorschap’ te geven en ze te begeleiden gedurende hun hele studie, free of charge. Zonder in de rol van de docent te stappen, maar in die van ‘buurman’ die over de heg een praatje maakt, of die je tegenkomt in de lift en eens vraagt hoe het nu gaat. Of gewoon als iemand die dertig jaar bedrijfservaring op C-level meebrengt en waar je jouw voordeel mee kan doen.

Lijkt me een goed plan denk ik op deze maandag ochtend.

Dus ga ik doen.

Meer volgt later.

Rudolph

Praktisch

Actie 1. Ga ik studenten uitnodigen voor een sessie in december rond ‘Gebruik de HR beoordeling cyclus in je voordeel’. Waarom wachten tot je het diploma hebt en dan hopen op een salarisverhoging of betere positie? Begin met nu de verwachtingen te managen. En gebruik de middelen die je werkgever daarvoor al gebruikt en als die geen personeelsbeleid heeft, begin er zelf mee. Indachtig: ‘Als de kans niet aan je deur klopt, maak dan een deur’.

Actie 2. Selecteer ik wat studenten en bied aan begeleiding te gaan doen. Of studenten die dit lezen vragen me. En dan: elke twee weken even bellen. Elk werkstuk dat 90% af is lees ik en voorzie ik van feedxyz. Twee keer per jaar een kroegentocht met gesprek over studie en werk. Elk jaar link met de manager, eventueel kom ik langs om gedrie de ‘opleidingswensen’ te omschrijven, praktisch te maken en te vertalen naar voordelen voor de werkgever. Bonus plezier in gesprekken, potentieel salarisverhoging, plezier in werk en verhoogde trefzekerheid op het diploma halen.

Categories: RR's gedachten, RRsVragen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s