strategisch management

Voyager overleeft door cassetterecorder.

Een cassetterecorder.., tig lichtjaren ver weg, redder van onderzoek naar sterren. Wat een innovatie was de cassetterecorder… in de Jaren 70. Ik las in The Times van afgelopen zaterdag dat een recorder nu gebruikt wordt voor de warmte die het motortje afgeeft en met die zijn warmte voorkomt dat de brandstof drijfgas bevriest. En zo kan de Voyager nog wat doorgaan.

De Voyager zou al lang zijn reist gestopt zijn, maar dankzij het werk van ingenieurs die hun vindingrijkheid en kennis hebben ingezet om alles uit het systeem te halen blijft dat ding maar voortgaan. De Voyager vliegt op een computer die net zoveel digitaal geheugen heeft als je autosleutel. Het programma was een missie om planeten te onderzoeken van het zonnestelsel. Er was geen budget om verder te gaan. Sterker nog zo zegt Chris Jones, een ingenieur die begon te werken aan het programma vier jaar voor de lancering in 1977, ‘Nasa wilde niet dat iemand maar geld of tijd zou steken dat verder ging dan het opleveren van de baseline van het programma, dat was het zenden van twee ruimtevoertuigen naar Saturnus. Inmiddels is het ruimtetoestel al een stuk verder en in ‘heliopause’ een gebied tussen onze zonnestelsel en interstellar space. 

Voyager leaves the solar system BBC

De communicatie tussen de Voyager was milliseconde, nu 40 uur zo zegt Mr Jones die nog voor het programma werkt. Men is constant bezig te programmeren om iedere bron van energie te her-alloceren. ‘We testen het ruimteschip om nieuwe unieke dingen te doen waar het nooit voor bedoeld was en vinden bijvoorbeeld nieuwe manieren om energie te besparen in het schip, iedere watt is belangrijk’.

Golden circular record of Voyager.

Aan boord is technologie ouder dan cassette tape: een gouden LP die muziek en beelden heeft van aarde. Suzanne Dodd, de project manager zegt ‘het zou prachtig zijn als die LP gevonden gaat worden in de toekomst’.

Wat verteld ons dat?

Dat we met de verschillende brillen waarop we naar innovatie gekeken hebben, wellicht de bril van nog eens extra wat we nu doen nog eens aanzetten. Dat gaat ook relevant worden als we gaan kijken naar de digitale transformatie en in welke fase van volwassenheid onze firma zit kijken. Digitaal was de cassette recorder niet, maar niemand had er aan gedacht toe ze het installeerde in het ruimteschip dat het ooit als warmtebron gebruikt zou worden…

Dus bekijk je firma wellicht nog eens en welke capabilities heeft jouw firma de ongebruikt zijn en kijk eens met een heel andere bril. 

Rudolph

#innovatie #wicked problems

P.S. Op andere manieren tegen iets aankijken, dat doe ik graag, dus loop je vast, contacteer me en laat me je helpen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s